Maailman arvokkaimpien urheilujoukkueiden arvo on korkeampi kuin koskaan ennen. Forbesin listaamat 50 arvokkainta urheilujoukkuetta ovat yhteenlasketulta arvoltaan 137 miljardia dollaria, ja arvo nousi vuodessa 18 %.

Ammattilaisurheilussa liikkuvat isot rahat. Yhdysvaltojen “big 4” eli neljä suurta urheiluliigaa, amerikkalaisen jalkapallon NFL, koripallon NBA, baseballin MLB ja jääkiekon NHL, tuottavat yhteensä 23 miljardin dollarin vuosittaisen liikevaihdon.

Yhdysvaltojen “big 4” tuottavat yhteensä 23 miljardin dollarin vuosittaisen liikevaihdon.

Kaikista urheiluliigoista kannattavin on National Football League. Keskimääräinen NFL-joukkue saavutti 91 miljoonan dollarin liikevoiton, eikä yksikään joukkue jäänyt alle 26 miljoonan. Loppuottelu Super Bowl kerää vuosittain yli 100 miljoonaa katsojaa ja 400 miljoonaa dollaria mainostuloja. Amerikkalainen jalkapallo dominoikin arvokkaimpien urheilujoukkueiden listaa, sillä 50 arvokkaimman seuran joukossa on 29 NFL-seuraa. Joukkueiden arvoa nostavat muun muassa TV-sopimukset ja pelaajien palkat.

Esittelemme kymmenen arvokkainta urheilujoukkuetta Forbesin listalta:

1. Dallas Cowboys

Teksasilainen amerikkalaisen jalkapallon seura Dallas Cowboys pitää listan ykkössijaa toista vuotta peräkkäin. Dallas Cowboys oli ensimmäinen yli 4 miljardin dollarin arvon saavuttanut joukkue, ja tällä hetkellä sen arvo on 4,8 miljardia dollaria. Se on yksi NFL:n historian menestyneimmistä joukkueista: Cowboys on pelannut Super Bowlissa useammin kuin yksikään muu joukkue ja voittanut sen viisi kertaa. Seura pitää itsellään myös NFL:n ennätystä pisimmästä voitokkaiden kausien putkesta, kun se voitti enemmän kuin hävisi 20 kautta yhteen menoon vuosina 1966-1985.

2. Manchester United

Toista sijaa pitävän englantilaisen jalkapalloseuran Manchester Unitedin arvo on 4,1 miljardia. Manchester United on englannin jalkapallohistorian menestynein joukkue, sillä se on voittanut liigamestaruuden 20 kertaa, FA Cupin 12 kertaa, liigacupin neljästi, Euroopan Mestarien liigan kolmesti, Cup-voittajien cupin ja UEFA Super Cupin kerran. Manchester Unitedilla arvioidaan maailmanlaajuisesti olevan jopa 330 miljoonaa kannattajaa.

Paul Pogba siirtyi takaisin Manchester Unitediin elokuussa 2016 maailmanennätyksen rikkoneella 89 miljoonan punnan (105 miljoonaa euroa) siirtosummalla.

3. Real Madrid

Real Madrid on Espanjan pääkaupungista Madridista ponnistava jalkapallojoukkue, joka on muun muassa 33 sarjamestaruudellaan ja 13 Mestarien liigan voitollaan menestynein seura espanjalaisissa ja eurooppalaisissa kilpailuissa. Real Madridin arvo on 4,09 miljardia dollaria.

Real Madridin Sergio Ramos tunnetaan monipuolisuudestaan sekä nopeudestaan, keskityksistään ja pääpelistään.

4. FC Barcelona

Neljättä sijaa pitää toinen espanjalainen jalkapallojoukkue FC Barcelona 4,06 miljardin dollarin arvolla. Seura tunnetaan myös lempinimillä Barça ja Blaugrana. FC Barcelona on ensimmäinen seura, joka on voittanut Mestarien Liigan kahdesti. Jalkapallon katsojien joukossa seura suosittu: sillä on yksi maailman suurimmista fanijoukoista ja sosiaalisen median seuraajamääristä.

Lionel Messi on valittu maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi 2009, 2010, 2011, 2012 ja 2015.

5. New York Yankees

Amerikkalainen baseball-joukkue New York Yankees on tipahtanut edellisvuoden toiselta sijalta viidennelle 4 miljardin dollarin arvolla. Yankeesilla on enemmän mestaruuksia kuin millään muulla Yhdysvaltojen neljän suuren ammattilaissarjan (MLB, NHL, NBA ja NFL) joukkueella.

New York Yankeesin Dellin Betances oli MLB All Star vuosina 2014, 2015, 2016 ja 2017.

6. New England Patriots

Amerikkalaisen jalkapallon seura New England Patriots on arvoltaan 3,7 miljardia dollaria. Massachusettsista kotoisin oleva joukkue on yksi 2000-luvulla parhaiten menestyneitä NFL-joukkueita, ja saavuttanut viisi Super Bowl-mestaruutta, viimeisimmän vuonna 2016.

Patriotsin riveissä pelaava Tom Brady on yksi parhaista pelinrakentajista lajinsa historiassa.

7. New York Knicks

Yhdysvaltalainen koripallojoukkue Knicks on seitsemännellä sijalla 3,6 miljardin dollarin arvolla ja 9 % arvonnousulla edellisvuoteen nähden, vaikka joukkue ei ole menestynyt 2000-luvulla kovinkaan hyvin. Seura voitti divisioonansa ensimmäistä kertaa 19 vuoteen kaudella 2012-2013, mutta ei ole sittemmin onnistunut pääsemään mukaan pudotuspeleihin.

8. Los Angeles Lakers

3,3 miljardin dollarin arvoinen koripallojoukkue Lakers pitää kahdeksatta sijaa.

Lakers pitää edelleen voimassa olevaa NBA-ennätystä kaudelta 1971-1971, jolloin joukkue voitti huimaavat 33 ottelua peräjälkeen. Lakersin riveihin ovat kuuluneet monet tunnetut pelaajat, kuten Magic Johnson, Shaquille O’Neal, Kobe Bryant ja LeBron James.

Giants kuuluu menestyneimpien NFL-joukkueiden joukkoon kahdeksalla mestaruusvoitolla. Vuoden 2017 kaudella joukkue on kuitenkin ollut vaikeuksissa häviöiden ja useamman pelaajan loukkaantumisen vuoksi.

LeBron Jamesin siirtyminen Lakersien riveihin tänä vuonna herätti paljon huomiota.

8. New York Giants

Jaetulla kahdeksannella sijalla on 3,3 miljardin dollarin arvoinen amerikkalainen jalkapallojoukkue New York Giants. Giants kuuluu menestyneimpien NFL-joukkueiden joukkoon kahdeksalla mestaruusvoitolla. Vuoden 2017 kaudella joukkue on kuitenkin ollut vaikeuksissa häviöiden ja useamman pelaajan loukkaantumisen vuoksi.

10. Golden State Warriors

Jaetulla kymmenennellä sijalla 3,1 miljardin dollarin arvoisina on koripallojoukkue Golden State Warriors.

Golden State Warriors on menestynyt 2010-luvulla erittäin hyvin. Joukkue saavutti toisen mestaruutensa 40 vuotta edellisen jälkeen kaudella 2014-2015, ja pelasi historiallisen 16 ottelun voittoputken kaudella 2015-2016. Menestyvän joukkueen arvo onkin noussut edellisvuodesta huimat 19 %.

Stephen Curry on yksi Golden State Warriorsin tähtipelaajista.

10. Washington Redskins

Amerikkalainen jalkapallojoukkue Washington Redskins jakaa kymmenennen sijoituksen 3,1 miljardilla dollarilla. Washington Redskins on voittanut viisi NFL-mestaruutta joista kolme Super Bowl-voittoja, 14 divisioonavoittoa ja kuusi konferenssimestaruutta. Joukkueen intiaaneihin viittaava logo, nimi ja maskotti ovat herättäneet paljon kritiikkiä viime vuosina, sillä niitä pidetään loukkaavina Yhdysvaltojen alkuperäiskansoja kohtaan.

Colt McCoy on pelinrakentaja Washington Redskinseissä.

 

Arvokkaimmat urheilujoukkueet 2018