Teollinen muotoilija Niilo Alfthan on syyllinen siihen, miltä Nokian ja Microsoftin high-end älypuhelimet loppuviimein näyttivät.

Jotain kehitystyön haasteellisuudesta Microsoft Mobilen loppuaikoina kertoo se, että kun Alfthan otti lopputilin marraskuussa 2014, hän ei tehnyt seuraavan kahden kuukauden aikana juuri muuta kuin nukkui.

–  En edes tajunnut kuinka väsynyt olin ollut, hän muistelee.

Kun mies oli ladannut akkujaan muutaman kuukauden, vanha kaveri otti yhteyttä ja kysyi, lähtisikö Alfthan AD:ksi pelistudioon.

– Sanoin hänelle, että enhän mä ole suunnitellut muuta kuin näitä muovikippoja, Alfthan nauraa.

Niin alkoi ura digitaalisen palvelumuotoilun parissa Reborn Gamesilla, jonka kädenjälkeä on mm. PC-peli Urban Empire.

Työrupeama, joka sisälsi muun muassa pelistudion uudelleenbrändäyksen, kesti kaiken kaikkiaan kolme vuotta.

– Sitten ajattelin, että nyt on oikea aika lähteä eteenpäin ja katsoa, mitä on, kun softaa tehdään muuhunkin kuin viihdekäyttöön, Alfthan kertoo.

Taas kerran vanhat ystäväverkostot tarjosivat ratkaisun: 

Rovaniemeltä kotoisin oleva Alfthan tunsi ohjelmistoprojekteihin tiimejä kokoavan Codemenin henkilöstöpäällikön Katja Penttisen, joka oli lähtöisin Pellosta.

– Laitoin tälle ystävälleni viestiä ja parin kuukauden päästä olin siellä jo hommissa. Haastatteluprosessi oli sikäli mielenkiintoinen, että Codemenille oli selvää, että he halusivat palkata minut, mutta lopullista työnkuvaa ei vielä tässä vaiheessa tiedetty, Alfthan muistelee.

Mies on kuitenkin silminnähden tyytyväinen valintaansa:

– Päätös Codemenin kelkkaan hyppäämisestä on kyllä osoittautunut aivan oikeaksi, Alfthan sanoo.

Syynä on ennen kaikkea yrityskulttuuri.

Alfthan näkee, ettei ole olemassa muuta yrityskulttuuria kuin se, minkä kollegat yhdessä muodostavat.

– Sen vuoksi on niin tärkeää pitää yllä asioita, joita itse pitää tärkeinä, eikä vain odottaa, että henkilöstöpäällikkö muodostaa kulttuurin johonkin kaavioon. On hyvä sanoa, jos joku ahdistaa tai ärsyttää – miten ihmeessä sen muuten tietää. Avoin kommunikaatio ja tunne siitä, että voi kertoa avoimesti ajatuksistaan on avain toimivan yrityskulttuurin rakentumisen kannalta, Alfthan jäsentää.

Hän  kertoo päässeensä työuransa aikana epäonnistumaan monen monituista kertaa.

– Siis epäonnistumaan just niin nopeasti ja tyylikkäästi kuin kaikissa oppaissa ja teksteissä kehotetaan. On tietysti hienoa pysyä ajan hermolla kompastelussa, mutta erityisen hienoksi siitä tekee se, että joku pitää kädestä kiinni. Se, että näitä asioita kohdataan yhdessä hymyssä suin, on mielestäni olennaista onnistuneen yrityskulttuurin rakentamisessa.

Alfthanin analogia taitaa olla sellainen, jota on vaikea laittaa kansiin ja kuviin. Avoin yrityskulttuuri joko syntyy sisältä tai sitten ei!

 

Niilo Alfthan

 

Mutta miten Alfthanin kuvaama kulttuuri näkyy asiakkaille päin?

Avoimuutena keskusteluissa ja vuorovaikutuksessa. Jujuna ei ole epäonnistua viikosta toiseen, vaan iteroida nopeasti, että päästään hyvään lopputulokseen.

– Lopputuloksia ei voi koskaan saada nopeasti. Sen sijaan saavutetaan paljon alkutuotoksia, joista useimmissa kuuluukin feilata, Alfthan kuvaa.

 

Palvelumuotoilukompetenssia ohjelmistoprojekteihin

Niilo Alfthanin ja Codemenin yhteistyön ketterän startin lopputulos on se, että Alfthan on keväästä alkaen rakentanut Codemenin muotoiluosaamista, eli ux-suunnittelu- ja palvelumuotoilukompetenssia.

Codemenin tapaisen konsulttitalon ja heidän välittämänsä osaajaverkoston pitää olla muuntautumiskykyinen, ja korkea käytettävyys ja asiakaskokemus ovat nousseet digitalisaatioprojektien keskeisimpiin vaatimuksiin.

– Palvelumuotoilu liittyy vahvasti empatiaan, eli täytyy haluta aidosti ymmärtää, mikä toisen ongelma on ja löytää siihen ratkaisu. Sun täytyy siis pystyä asettumaan sen toisen saappaisiin ja jos tähän pystytään, niin sen jälkeen se luottamus käyttäjän ja palvelutarjoajan välillä on ihan eri tasolla, Alfthan pohtii.

 

– Palvelumuotoilu liittyy vahvasti empatiaan, eli täytyy haluta aidosti ymmärtää, mikä toisen ongelma on ja löytää siihen ratkaisu.

 

Codemenin yhteydessä osaajaverkosto tarkoittaa sitä, että projekteissa voi olla sekä Codemenilla että muissa firmoissa toimivia kehittäjiä ja freelancereita. Tiimit kasataan aina projektikohtaisesti asiakastarpeesta riippuen.

“It-projektit” ulottuvat kuitenkin kasvavasti myös liiketoimintatarpeisiin, josta Alfthan antaakin esimerkin:

– Erään asiakkaan ohjelmiston tekoäly analysoi esimerkiksi asiakaspalautteita pystyen kertomaan sen, miltä sen kirjoittaneesta ihmisestä tuntuu. Ongelmana oli kuitenkin, ettei innovatiivista teknologiaa saatu myytyä mihinkään. Siksi päädyimme ohjelmiston kehityskumppanuuden ohella myös liiketoiminnan kehittämisrooliin. Haluamme nimenomaan asiakkaidemme luottopartneriksi, Alfthan linjaa.

Totta on, että harva kova koodari on innokas myynti- ja markkinointimies ja että monta hyvää ideaa jää kehittymättä bisnekseksi liiketoiminta- tai muotoiluosaamisen puuttumisen tähden.

 

Palvelumuotoilija on uutta oppimassa joka päivä

Mitä tarkoittaa, kun lähdetään muotoilemaan palvelua tai prosessia? Se on tietysti muotoiltavasta alasta tai prosessista riippuvaista. Niilo Alfthan laittaa kuitenkin aina ensimmäisenä ihmisen keskiöön.

– Aina pitäisi muistaa ajatella sitä ihmistä, joka tulee käyttämään palvelua. Se unohtuu yllättävän usein, kun esimerkiksi verkkopalvelua toteutetaan. Sen sijaan listataan ne samat “perusjutut” vaikkapa vuokaaviona.  

Alfthanin mukaan on kuitenkin suurin virhe on olettaa, että ainoastaan alan ihmisillä on palvelun muotoilussa vaadittua empatiaa.

– Empatiakykyä on suurimmalla osalla ihmisiä, jos he vain pääsevät käyttämään sitä. Yhtä lailla devaajat tai kuka vaan osaajista voi lähteä jäsentämään sitä, miksi ja millä tavoin henkilö käyttää tiettyä palvelua, Alfthan sanoo.

 

– Empatiakykyä on suurimmalla osalla ihmisiä, jos he vain pääsevät käyttämään sitä. Yhtä lailla devaajat tai kuka vaan osaajista voi lähteä jäsentämään sitä, miksi ja millä tavoin henkilö käyttää tiettyä palvelua

 

Palvelumuotoilumetodeja on paljon, mutta Niilo Alfthan ei itse ole metodiuskovainen. Sen sijaan hän sanoo, että työtapa voidaan vetää hatusta, kunhan pidetään huolta siitä, että keskitytään ongelmiin, jotka ovat epämukavimpia sillä hetkellä.

– Prosesseja on yhtä paljon kuin prosessikehitystä myyviä konsultteja. Itse suosin “Everyday Agile Metodia”, jossa otetaan kunakin hetkenä tärkein, tai hankalin asia pöydälle ja korjataan. En suosi jättimäisiä kokonaisuudistuksia, vaan tiedän, että jos keskitytään tekemään ensin tärkeimmät asiat, se voi tarkoittaa pitkässä juoksussa jotain merkittävämpää.

 

-Itse suosin “Everyday Agile Metodia”, jossa otetaan kunakin hetkenä tärkein, tai hankalin asia pöydälle ja korjataan. En suosi jättimäisiä kokonaisuudistuksia, vaan tiedän, että jos keskitytään tekemään ensin tärkeimmät asiat, se voi tarkoittaa pitkässä juoksussa jotain merkittävämpää

 

Esimerkiksi startupeissa kassavirtaongelma on todellinen ja taito fokusoida tekeminen laserin tarkasti ratkaisee. Sama pätee mihin tahansa leanisti toimivaan organisaatioon, joka ei halua tuhlata euroja kehittämällä vääriä asioita.

– En itse usko jättimäisiin tiimeihin. Tarvitaan tavoitteita ja budjetti, sekä milestoneja, joiden päätteeksi katsotaan, onko seuraava milestone relevantti. Se on ollut iän kaiken toimiva metodi, Alfthan sanoo ja jatkaa:

– Minun ohjenuorani on ollut se, että under promise, over deliver. Teet projektisuunnitelmasta niin tiukan, että tiedät, että tässä on järkeä ja sen pystyn tekemään. Sitten teet siihen vielä niin paljon päälle kuin pystyt. On brilianssia pystyä palvelemaan asiakkaita oikein.

Alfthanin mukaan varsinkin isojen ja vaativien asiakkaiden kanssa pitää olla valtavan tarkka siinä, mitä lupaa ja toimituksen tulee olla timanttista.

– Olen nauttinut valtavasti kohtaamisistani kollegoiden ja asiakkaiden kanssa näiden kuukausien aikana Codemenissä. Toisena päivänä teemme perinteistä käyttöliittymien leiskojen suunnittelua, toisena rakennamme kokonaista uutta palvelukonseptia suomalaiselle kaupungille. Palvelumuotoiluprosessissa ollaan jatkuvasti uusissa tilanteissa, joita emme ole aikaisemmin kohdanneet, Alfthan kuvaa työtään.

– Poikkitieteellisyys ei ole ollut koskaan ollut palveluiden suunnittelussa niin paljon läsnä kuin nyt.

 

Codemenin ite wiki-profiili

Codemenin kotisivut