Ville Tolvanen myi Digitalist Networkin Ixonokselle, joka muutti samalla nimensä Digitalist Groupiksi.

Digitalist Network muodostuu pääsihteerinsä lisäksi ennen kaikkea digitalisaatiosta kiinnostuneista vapaaehtoisista, jotka ovat olleet yllättyneitä ja monien kohdalla suuttuneita verkoston myynnistä. Digitalistin keskeiset vaikuttajat Jarkko Sjömanista Janne Gyllingiin ja Markku Tapio Tuomolaan ovat kritisoineet julkisesti Digitalistin myyntiä.

“Yrityksesi voit myydä, mutta verkostoa et!”, ovat aktiivit linjanneet.

Useampi digitalist-aktiivi on ilmoittanut julkisesti vastustavansa Ixonos-yrityskauppaa. Kuva yhteisön facebook-ryhmästä.

 

Miksi Digitalist Network käänsi selkänsä perustaja-isälleen?

Ville Tolvasen kuvaukset Digitalistin toiminnasta ovat olleet usein ympäripyöreitä ja Digitalist Groupin tiedote uuden toimintamallin synnystä lukeutuu samaan luokkaan.  

Nyt on oikea hetki jäsentää konkreettisesti, miten verkosto toimii ja toisaalta Villelle, miksi hän suututti juuri tärkeimmän assettinsa, eli verkostonsa?

 

Miten Digitalist Network toimii?

Digitalistin toimintaa kuvataan usein abstrakteilla lauseilla, kuten “törmäytämme ideoita ja osaajia ja edistämme Suomen digitalisaatiota pixeli kerrallaan”. Todellisuudessa Digitalistin toimintamalli ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä, vaan toiminnan voi jakaa seuraaviin neljään osaan:

 

1. Digitalistin Facebook-ryhmä

Digitalist Network Developers Facebook-ryhmässä verkoston aktiivit jakavat löytämiään ja kirjoittamiaan artikkeleita ja voivat lukea niitä. Lisäksi ryhmässä on keskustelunavauksia, esimerkiksi tiedusteluja tehokkaimmista somekanavista tai parhaista ohjelmistoista tiettyyn tarpeeseen. Samalla ryhmä tarjoaa hyvän mahdollisuuden muiden aktiivien kanssa verkostoitumiseen.

2. #Digitalist Twitterissä

Hastag #digitalist on vallannut twitterin verkoston myötä ja moni digitalisaatiokentän bloggaaja liittää hastagin mukaan jakaessaan blogejaan siinä toivossa, että useampi käyttäjä näkisi sen. #digitalistin käyttö villiintyy erityisesti digitalist-tapahtumien aikaan, jolloin useampi myös seuraa hastagin julkaisuja.

3. Digitalistin Blogi

Digitalistin blogiin voi periaatteessa kuka tahansa tarjota kirjoitustaan julkaistavaksi. Yhteisellä medialla kirjoittajat saavat lukijoita omien kotisivujensa ulkopuolelta, ja blogissa on julkaistu satoja kirjoituksia avoimuuden ja yhteisöllisyyden hengessä kirjoitusvuoron siirtyessä aina seuraavalle halukkaalle.

Digitalistin blogin toiminnan voi tiivistää seuraavaan kuvaan:

4. Digitalist Forumit ja tallenteet

Digitalistin Foorumit keräävät 12 kertaa vuodessa tuhatpäisen yleisön kuuntelemaan esityksiä eri teemoista, kuten markkinoinnista, innovaatioista ja energiasektorista.

Tapahtumien esitykset jakautuvat sponsorien (esim. Ixonos) ja kutsuttujen esiintyjien (esim. Duudsonit) välillä. Tapahtumien järjestäminen on yleisesti ottaen työlästä ja digitalistin tapahtumat tarjoavat sponsoreille mahdollisuuden järjestelyjen ulkoistamiseen tapahtumatoimistona toimivalle Ville Tolvaselle. Tapahtumissa innokkaasti käyvät digitalistit takaavat Suomen aktiivisimman yleisön twitterissä.

 

Lisäksi Digitalist on järjestänyt pienempiä paneeleja eri tapahtumiin joihin on haettu puhujat verkoston sisältä puhtaasti substanssikulmasta.

Digitalistin tapahtumien esitykset ovat olleet tyypillisesti laadukkaita ja tapahtumat usein loppuunmyytyjä.

 

Liiketoiminnan rakentaminen Digitalist Networkin kautta

Mitä tapahtuu, kun Digitalist Network aiheuttaa inbound-vaikutusta, eli vetää kiinnostuneita asiakkaita puoleensa? Digitalistin avoimena tavoitteenahan on rakentaa liiketoimintasuhteita.

Mitä tulee kuvattuun sosiaalisen median käyttöön, niin sen etuna on mallin läpinäkyvyys: kuka tahansa voi käyttää someryhmiä ja hastageja markkinoidessaan omia sisältöjään ja niittää tuotot omissa kanavissaan.

Koska sponsorit täytyy tietysti pitää tyytyväisinä, digitalistiin tapahtumien kautta jääneet yhteystiedot jaetaan sponsorien kesken. Tämä on itsestäänselvyys business-tapahtumissa: nimenomaan tapahtumien ja ladattavien sisältöjen kautta yritykset pääsevät kartuttamaan myyntiputkiaan.

Olisi digitalisteilta naivia ajatella, että vaikkapa Digia käyttäisi tuhansia euroja kaupanalan digitalisaatiota käsittelevään tapahtumaan, mutta jättäisi kontaktoimatta mukaan ilmoittautuneet potentiaaliset asiakkaat.   

Eräs Digitalist-sponsoriyrityksen edustaja valitteli minulle viime vuonna, että myyntikontakteja menee prospeketeille jo vähän liian monesta suunnasta nyt kun TBWA:kin on mukana Digitalist Networkissa. 

Digitalist Networkin tavoitteena on myös ollut jo pidempään tarjota osaamista Digitalist Creative yhteisönä ja tämä idea on taas nostettu esiin Digitalist Groupin syntymän yhteydessä.

”Käytännössä minkäänlaista läpinäkyvää prosessia osaamisen välittämiseen ei ole kuitenkaan luotu”

Käytännössä minkäänlaista läpinäkyvää prosessia osaamisen välittämiseen ei ole kuitenkaan luotu. Jossain kohdassa Ville vain bloggasi, että “Tarjoan pitkän kokemuksen, vahvan näkemyksen ja koko yhteisen verkostomme osaamisen sitä haluavien käyttöön” ja “toimin itse tarjottavien ratkaisujen takuumiehenä”.

Kun Digitalist Networkiin konvertoituu kiinnostuneita asiakkaita, ne siirtyvät siis Villelle ja sitä kautta sponsoreille ja “Creativelle”, keitä he sitten ovatkin.

 

Miksi Digitalist Networkin aktiivit käänsivät selkänsä Ville Tolvaselle

Koska liiketoiminnan ja liidien kulku on ollut pääteltävissä koko ajan, miksi Digitalistin aktiivit ovat niin suuttuneita Ville Tolvaselle Digitalist Networkin myynnistä?

Ville on jo aiemmin rinnakkain pyörittänyt omaa konsultointi-bisnestä, palvellut sponsoreita tapahtumajärjestäjänä, sekä ylläpitänyt aktiivien kanssa digitalistin yhteisöä, jonka viestinnässä toistuu arvona avoimuus.

Koska Ixonos omistaa nyt Digitalist Networkin, tavoite olla digitalisoimassa suomalaisia yrityksiä saa konkreettisen toteuttajan. Tätähän kaikki Suomen ohjelmistoyritykset tekevät täyttä päätä, sitä mukaa kun vain osaajia löytyy rekryttäväksi! Jos sinulle ei ole putoillut asiakkuuksia aiemmin Digitalistin piiristä, tämä ei kuitenkaan muuta tilannettasi millään tavalla.

Uskon suuttumuksen juontavan siitä, että Villen bisneksen tukeminen omilla sisällöillä ja aktiivisuudella on ollut digitalisteille ok, koska Ville itse tekee niin paljon töitä yhteisönsä eteen. Jos yksityisyrittäjä pyörittää ammattimaista tapahtumasarjaa, someryhmiä, blogia ja konsulttibisnestä samaan aikaan, hän on menestyksensä ansainnut.

Tätä pöhinää, sähinää ja heittäytymistä on sitäpaitsi niin viihdyttävää seurata, että kuka tässä kehtaisi avautua. Ja kuitenkin tulemme laittaneeksi sen hastagin niihin twiitteihin, jos siitä vaikka tulisi lisäpotkua jakoihin.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että moni ei ole valmis tukemaan tuntematonta pörssiyhtiötä samalla lailla kuin tuttua yksityisyrittäjää. Moni on laittanut Villen tapaan paljon paukkuja Digitalist Networkin pyörittämiseen ja markkinointiin, ja tuntee olonsa petetyksi, kun kaveri teki yhteisellä verkostolla rahaa itselleen.

”Moni on laittanut  paljon paukkuja Digitalist Networkin pyörittämiseen ja tuntee olonsa petetyksi”

Toinen asia on se, miten sponsorit suhtautuvat kilpailijaan oman markkinointinsa toteuttajana. Voi olla, että sponsorivalinnat ovatkin tulevaisuudessa sellaisia, ettei liiketoiminnallista ristiriitoja synny.

Digitalist Group on nyt yksi ohjelmistotalo muiden joukossa. Digitalistin ja Futuricen etusivut markkinoivat yrityksiä lähes identtisillä sloganeilla.

Aika näyttää, onko Digitalist Group sellainen yritysbrändi, johon muut ohjelmistotalot haluaisivat liittää oman brändinsä. Digitalist Groupin, eli entisen Ixonosin liiketoiminta perustui liian monta vuotta siihen, kuinka vähän Nokia onnistui tinkaamaan Symbiankehittäjien tuntihinnasta. Samaan aikaan kun muut vastaavankokoiset ohjelmistotalot kasvoivat ja rekrysivät, Ixonos teki vielä vuonna 2015 reilun 11 miljoonan liikevaihdolla lähes neljä miljoonaa euroa tappiota.   

 

Pitäisikö syitä suuttumukseen hakea muualta?

Eräs digitalist-aktiivi kommentoi minulle yrityskauppojen yhteydessä, että ei liene yhtäkään yhteisöä, jossa osalliset puhuisivat niin paljon johtajasta selän takan kuin Digitalistissa.

Yhteisössä on jo pitkään vallinnut Keisarin uudet vaatteet-ilmiö, joka juontaa kahdesta syystä: Ensinnäkin Ville Tolvanen suuttuu pienestäkin kritiikistä. Hänen käytöksensä on ollut ajoittain suorastaan ala-arvoista sosiaalisissa kanavissa, oli palautteessa kyse sitten kahvin loppumisesta, miesten yliedustuksesta puhujissa tai kieli poskella heitetystä kritiikistä.

Tämän Temptation Island -tason draaman vuoksi Digitalistin tunnettuus leviää, mutta ammatillinen uskottavuus kärsii, Digitalistgate toisensa jälkeen.

Palkinnoksi 7-päivää tason viestinnästä Tolvanen on saanut peräänsä joukon teinitrolleja, jotka huutavat hänen päälleen asiattomuuksia internetissä ja varastelevat pörssiyhtiöiden domaineja ja twitternimiä.

@Digitalistgroup on yksi twitterin trollitileistä, jotka naljailevat digitalisaatiokonsulteille. Digitalistin oikea twittertili toimii @Digitalistinfo-nimellä.

 

Onneksi yleisö tuntuu erottavan puhtaan kiusaamisen iskevästä kritiikistä.   

Toisekseen, jos mitään kriittistä kommenttia ilmenee, Digitalistin facebook-ryhmässä jostain hyökkää viisi naista lepyttelemään, että ei nyt puhuta tuollaisia ikäviä, mahtavaa työtä Ville, älä välitä.

Näin ollen verkoston toiminta ei kehity avoimen kriittisen keskustelun kautta mihinkään suuntaan.

Samalla moni aikanaan verkostossa vaikuttanut älykkö on vaiennut. Minne ovat kadonneet vaikkapa Jyri Paavilainen ja Matti Lintulahti?

”Samalla moni aikanaan verkostossa vaikuttanut älykkö on vaiennut”

Syynä verkoston inaktiivisuuteen voi olla myös sisältöjen määrän räjähdys digitalistin facebook-ryhmässä, jonne kaikki jakavat juttunsa klikkausten toivossa peittäen samalla alleen mielenkiintoiset keskustelunavaukset.

 

Digitalist tarvitsee avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja osaajia

Vaikka Digitalistista viestitään digitalisaation osaajien verkostona, todellisuudessa edellä kuvattu sponsorien ja Villen itsensä mukanaolo on ehkäissyt suuresti digitalistin kasvua muiden ohjelmistoyritysten edustajilla. Kuka haluaisi toimia sisältömuulina ja liidikoneena kilpailijoille?

Lisäksi, vaikka digitalist viestii olevansa digitalisaation sanansaattaja, yhteisön aktiivit rakentuvat ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin ja sosiaalisen median osaajista. Tiedän tämän Digitalistin Linkedin-verkostoitumiskampanjan jäljiltä. Verkostoiduin varmaan yli viidenkymmenen Digitalistin kanssa kampanjan aikaan ja mukana olleista suurin osa oli nimenomaan markkinointiviestinnän osaajia.

”Prosessilähtöiset insinöörit taitavat myös vähän karsastaa Digitalistin huumaa”

Näin ollen moni teknisempi osaaja ei suostu vetämään on yhtä kuin-merkkiä digitalistin ja digitalisaation välille ja antamaan mandaattiaan palvelulle.

Prosessilähtöiset insinöörit taitavat myös vähän karsastaa Digitalistin huumaa, pöhinää ja ympäripyöreyttä, eivätkä välttämättä tunne yhteisöä omakseen.

Jos Digitalist Network muuten haluaisi todella luoda “Creativen” se voisi hetkessä koostaa piiristään satoja markkinointiviestinnän guruja yhteen, jos toimintamalli vain kyettäisiin muotoilemaan.

 

Sisältöjen puskeminen kaikkialle herättää ärtymystä

Yksi olennainen syy kansan syvien rivien suuttumukseen piilee Tolvasen aktiivisessa Somelevittämisessä. Ville nimittäin jakaa omia sisältöjään sillä tahdilla, että muilla huimaa päätä.

Eräs ohjelmistoalaa työkseen seuraava henkilö totesi minulle, että Tolvasen viestintä tulee hänelle joka kanavassa vastaan, vaikka hän ei haluaisi nähdä sitä.

Jatkuvalla jakamisella voi saada ehkä lyhyellä aikavälillä parhaan analytiikan, mutta pidemmässä juoksussa se alkaa ärsyttää osaa lukijoista, varsinkin jos joku vie tilaa  kyynärpäätaktiikalla. Sosiaalisen median hienous on periaatteessa se, että hyvä sisältö nousee pintaan, mutta avoimilla alustoilla on nähtävissä kasvavaa kilpahuutoa, jossa kukaan ei pysähdy kuuntelemaan toistaan.

Sosiaalista mediaa on verrattu juhliin. Se, joka huutaa bileissä juttunsa kovaan ääneen mahdollisimman monelle, ei näyttäydy kovinkaan sympaattisena. “Haluan esitellä sinut yhdelle hyvälle tyypille”, on paljon korrektimpi tutustumistapa juhlissa ja sama pätee myös sosiaaliseen mediaan.

 “Haluammeko Suomen somekentän muuttuvan samanlaiseksi kuin jenkkilässä, jossa kaikki huutavat toistensa päälle kilpaa?”

Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole kovin kattavat sosiaaliset verkostot ja someaktiivit eivät välttämättä edes tajua, miten laajasti täyttävät noviisien aikajanat sisällöillään.

Haluammeko Suomen somekentän muuttuvan samanlaiseksi kuin jenkkilässä, jossa kaikki huutavat toistensa päälle kilpaa? Onko digitalistina oleminen yhtä kuin raivokas somemarkkinointi?

 

Mikä on Digitalist Networkin tulevaisuus?

Mikä on Digitalist Networkin tulevaisuus? Ilmassa on vastarintaa digitalistin myyntiä kohtaan aktiivien suunnalta. Moni ei ole ilmeisesti oikeasti tajunnut toimivansa osana yritystä.

Yhtenä skenaariona Digitalistin aktiivit jatkavat toimintaa avoimuuden arvoihin ja selkeisiin pelisääntöihin perustuen digitalist Groupin ulkopuolisena osana. Näin tapahtui yritystaustaiselle keskustelupalsta Futisforumille, joka kaapattiin yhteisön toimesta.

Futisforumin tapauksessa sisäpiiri oli pyörittänyt omaa, suljettua keskustelualuetta muiden käyttäjien tietämättä. Kun asia tuli ilmi, käyttäjäyhteisö perusti oman yksityishenkilön ylläpitämän Futisforum2-sivustonsa, joka ohitti pian alkuperäisen futisforumin ja nousi standardiksi keskustelualueeksi. Samalla päästiin eroon alkuperäisen Forumin teknisestä jälkeenjääneisyydestä.

Se, onnistuisiko verkoston ylläpito ilman Villen aktiivisuutta ja liiketoimintaa onkin sitten toinen asia.

 

Digitalist Networkin toimintamallin kehittäminen?

Digitalist vaatisi tavoitteisiin päästäkseen mielestäni konkretiaa ja tuotekehitystä. Pelkkä WordPress-saitin designin vuosittainen uudistus ei riitä, jos halutaan tuloksia.

Samalla kun hastag #digitalist on vallannut sosiaalisen median, muut digitalisaatiokentän yritykset ja sidosryhmät ovat luoneet hyvin konkreettisia toimintamalleja liiketoimintasuhteiden rakentumista tukemaan. Tässä muutamia ideoita digitalisteille suoraan kotimarkkinasta!

 

  • Tekesin, Nordic business Forumin ja IBM:n tapaiset tapahtumajärjestäjät ovat hyödyntäneet jo pitkään Meeting manager ja Brella– sovelluksia jotka linkkaavat konkreettisesti sopivia liiketoimintakumppaneita yhteen tapahtumissa.
  • Ohjelmistoyrittäjät Ry:n Rasmus Roiha ja Teknologiateollisuuden Ville Peltola ovat masinoineet Digitreffit-tapahtumasarjan, jossa jäsenyritysten johto pääsee verkostoitumaan ja nauttimaan tarjoiluista. Olennaista tässä on se, että yhdistysten maksullinen jäsenyys tuo tapahtumiin oikean profiilin ihmisiä ja siksi kohtaamiset muodostuvat arvokkaiksi.
  • Mikael Hautalan ja kumppaneiden Industryhack hyppää ohi seminaaripönötyksen ja myyntimiesten tuoden bussilastillisen koodareita hackaamaan teollisuusyritysten laitteita. Tulokset ovat olleet kuuleman mukaan jopa pelottavia.
  • Atrain-ryhmittymä on koostanut yhteen suuren joukon pienempiä it-yrityksiä ja tarjoaa näiden yhteistä osaamispankkia erityisesti julkisen sektorin kehityshankkeisiin.   
  • Startup-tapahtumat Slush ja Arctic 15 tarjoavat omat työkalunsa rahoittajien ja startuppien konkreettiseen törmäyttämiseen. Tapaamisalueilla käy sutina ja raha liikkuu.
  • Ework ja Finitec ovat koonneet taakseen omat osaamispoolinsa erityisesti freelancer-toimijoita, joiden osaamista tarjotaan eteenpäin noin 10% provisiota vastaan.
  • VTT:n ja Teknologiateollisuuden Finnish Industrial Internet Forum (FIIF) on lanseerannut forumissaan joukon erilaisia innovointi- ja törmäytyskeinoja “reverse pitchauksesta” “Rapid testingiin”.
  • Olemme ite wikissä luoneet liiketoiminnan digitalisaatiota jäsentävän mallin, jonka avulla yritykset voivat määritellä tarpeitaan, kartoittaa markkinan ja tutustua yli 1400 digitalisaation osaajayritysten referensseihin ja suosituksiin. Avoin alusta toi viime vuonna 475.000 sivukatselua alan yritysten tarjonnoille.

 

Vielä loppuun

Mielestäni Digitalist Network on kaiken kaikkiaan ansiokas tapahtumasarja, sekä keskustelun ylläpitäjä sosiaalisissa kanavissa. Ville Tolvasen suurena meriittinä on lukuisten yritysten herättely tälle vuosituhannelle mitä tulee digitalisaatioon ja sosiaalisen median käyttöön.

Totesin jo vuosi takaperin silloiselle myyntijohtajallemme Timo Aittoniemelle, että kaikki Digitalistin tekemä lobbaus digitalisaation eteen on todella positiivista ite wikille. Suhtaudun kaikkiin alan toimijoihin lähtökohtaisesti positiivisesti mutta tarvittaessa kriittisesti.

Tämän kirjoituksen tarkoitus oli tuoda selkeyttä Digitalistin toimintamalliin ja toivottavasti edistää uuden, avoimen Digitalist Networkin syntymistä. Tiedän, että toimintamalli on mahdollista hioa sekä yhteisölliseksi että taloudellisesti kannattavaksi.

Se tulee nähdäkseni onnistumaan ainoastaan avoimen toimintamallin kautta, jolloin pääsihteerin tehtävänä on palvella verkostoaan kaikille yhteisillä pelisäännöillä.

Lue myös: Ville Tolvanen jättää Digitalistin tunteikkaassa viestissään

 

Johannes Puro – seuraa twitterissä

Jos pidit tästä, lue myös

 

Blogin kommentointi on tällä hetkellä kiinni, voit kommentoida halutessasi tänne.