Uutiset ovat muuttumassa sci-fi kirjallisuudeksi. Itsestään ajavia autoja, tekoälyjä, nanomateriaaleja, avaruustukikohtia ja robotteja. Teknologia alkaa olla jo niin pitkälle kehittynyttä, että se muistuttaa taikuutta. Harvapa ymmärtää niitä mekanismeja ja teknologiaa, mitä tarvitaan, että saadaan Youtube-video piirtymään älypuhelimen ruudulle. Tarvitaanko sitten taikuria ymmärtämään teknologiaa?

 

Digitalisoituminen on suuri haaste suomalaisille yrityksille, mutta tietysti myös mahdollisuus. Yksikään yritys tai ihminen ei elä tyhjiössä tai toimintaympäristössä, mihin teknologian kehittyminen ei vaikuttaisi. Monissa pienissä yrityksissä omat resurssit ja työaika eivät välttämättä riitä liiketoiminnan digitalisoimiseksi, ainakaan siinä laajuudessa kuin mitä teknologia antaisi myöten. Digitaalisten liiketoimintamahdollisuuksien ymmärtäminen vaatii osaamista eivätkä visiot ja ideat tyhjästä synny.

No mistä sitten aloittaa digitalisoituminen? Ei yksikään taikuri aloita uraansa hävittämällä Vapaudenpatsasta tai jumbojettiä, vaan osaamista rakennetaan vähitellen, vaikkapa ensimmäiseksi pienillä korttitempuilla harjoitellen. Samalla tavalla digitaalista osaamista pitää lähteä yrityksessä vähitellen, mutta jonkinlaiseen suunnitelmaan perustuen, rakentamaan. Informaatiota on nykyään saatavilla niin paljon ja helposti, että kuka tahansa voi itse opiskella digitaalista liiketoimintaa. Esimerkiksi Slideshare on täynnä laadukkaita ohjeita hakukonemarkkinoinnista, sosiaalisen median markkinoinnista, sähköpostimarkkinoinnista, verkkosivujen suunnittelusta ja kaikesta muusta mahdollisesta. Löytyy virtuaalikursseja, YouTube-oppaita ja tuhansia verkkosivuja aiheesta kuin aiheesta. Sosiaalisessa mediassa voi seuratkaa teknologiayrityksiä ja sivustoja ja poimia sieltä hyödyllisiä artikkeleita. Kyse on vain siitä, onko halua oppia ja kokeilla uusia asioita. Tämä halu oppia erottelee jyvät akanoista, ammattitaikurit harrastelijoista. Teknologian kanssa ei ole oikotietä onneen. Se vaatii päivittäistä  työtä, tutkimusta, lukemista, yritystä ja erehdystä.

 

8722886977_18333020a8_b

 

Elämme kuitenkin vielä murroskautta. Teknologian käyttö näyttäisi helpottuvan jatkuvasti, etenkin jos huomioidaan, että ominaisuuksia on jatkuvasti aiempaa enemmän käytettävissä. Jos ajatellaan esimerkiksi verkkosivujen luomista ja ylläpitämistä, ovat nykyään käytössä olevat keinot huomattavasti helpompia oppia kuin 15 vuotta sitten html:llä koodatessa. Markkinoinnin automaatio yleistyy ja kehittyy nopeasti. Teknologiaa on aina vain helpompi käyttää ja hyödyntää, mutta käyttötarkoitusten tuntemisen merkitys kasvaa. Google Adwordsin ja Facebookin mainoshallinnan käyttäminen on niin helppoa, että kuka tahansa voi tehdä digitaalista markkinointia. Kyse on lähinnä siitä, miten tehokkaasti näitä järjestelmiä pystyy käyttämään. On amatöörejä ja on ammattilaisia ja parhaiten näitä erottelee jatkuva halu oppia uusia temppuja.

Ei tulevaisuus kuitenkaan tule tänne yhtäkkiä arvaamatta, vaan se rakentuu ympärillemme päivä päivältä. Ei teknologiset muutokset tule yllättäen nurkan takaa, vaan ne lähtevät hiljaisista signaaleista jotka vähitellen voimistuvat. Tulevaisuus luo uusia mahdollisuuksia joka ikinen päivä, mutta niitä ei pystytä ottamaan haltuun ilman osaamista, ymmärtämistä ja kiinnostusta. Jokaisen yrityksen ja työyhteisön pitäisi rakentaa omaa digitaalista osaamistaan joka päivä. Se ei vaadi päivittäin kuin kymmenen tai 15 minuuttia artikkelin tai verkkosivun lukemiseen, ajan saatossa nämä kertautuvat ja osaaminen kasvaa.

Paljon voi pienelläkin vaivalla tehdä itse, mutta ehkä joskus on kuitenkin hyvä palkata ammattilainen hommiin näyttämään, miten temput tehdään. Digitaalisuudesta pitää kuitenkin itse olla sen verran perillä, että tietää, minkälaisista tempuista kannattaa maksaa ja miten paljon. Elämme maailmassa, jossa muutos on ainoa pysyvä asia. Ilman jatkuvaa oppimista, niin digitaalisuudessa kuin muussakin yritystoiminnassa, ei yrityksillä juurikaan ole mahdollisuuksia menestyä.

 

WP_20150427_16_04_15_Pro (2)

-Juho Pesonen

Toimin matkailun verkkoliiketoiminnan tutkimuspäällikkönä matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksella Itä-Suomen yliopistolla. Tutkin ja opetan digitaalisuutta matkailuliiketoiminnassa ja etenkin markkinoinnissa. Kaikenlainen digitaalisuus kiehtoo minua yhtenä mahdollisuutena kehittää suomalaisten yritysten kilpailukykyä kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla. Koulutukseltani olen kauppatieteiden tohtori ja olen työskennellyt monipuolisesti lähes vuosikymmenen erilaisissa kehittämishankkeissa.

 Tämä bloggaus on toteutettu osana #parantajat-blogisarjaa

Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa ite wikissä julkaistavaan parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah