ite wiki rakensi Suomen it-markkinaan digitalisaatiota edistävän markkinapaikan ja verkoston, joka yhdistää sopivia kumppaneita digitalisointihankkeissa. Avoimuuden ja riippumattomuuden arvoille perustuva ite wiki on kerännyt nopeasti ohjelmistoalan yritykset ja osaajat käyttäjikseen.

Tunnistimme it-markkinassa työskennellessämme kaksi keskeistä haastetta yritysten toiminnan digitalisoinnissa. Ensinnäkin digitalisoinnin laajuutta on haastava hahmottaa ja toisekseen markkinatietoa osaavista kumppaniyrityksistä ei löytynyt mistään keskitetysti. Näin lähti ajatus palvelusta, joka koostaisi yhteen it-osaajayritykset ja tarjoaisi lähtöpisteen toiminnan digitalisoinnille.

Mallintamisesta apua toiminnan digitalisointiin

Ite wikissä toiminnan digitalisointi on mallinnettu. Mallin avulla it- ja digitaalisten palveluiden markkina voidaan jakaa pienempiin, mutta toisaalta myös yhteismitallisiin ja vertailtaviin osioihin. Jos Etuovesta haetaan asuntoja esimerkiksi koon, sijainnin ja talon tyypin perusteella, miten jäsentää koko it-kenttää? Ite wikin co-founderin, Sofigaten ICT-akatemian käynyt Eeva Melama mallintaa tarpeet ja tarjonnat liiketoimintaprosesseihin, erikoisosaamisiin, teknologioihin, toimialaosaamiseen ja tarjonnan tyyppeihin perustuen.

– Olin ilmeisesti tehnyt jäsennystyötä alitajuisesti erilaisissa it-projekteissa työskennellessäni, Melama kertoo mallin synnystä kysyttäessä.

– Kävimme myös sadoilla it-yritysten kotisivuilla palvelua rakentaessamme ja koostimme yhteen niissä vastaan tulleita tarjontojen osa-alueita. Näin koko it-markkina alkoi hahmottua meille. Lisäksi kun ite wiki julkaistiin, saimme suoran palautekanavan käyttäjäyhteisöltä, joka heittelee meille kehitystoiveita aktiivisesti, Melama kuvaa mallin kehittymistä.

Median sosiaalistuminen mahdollisuutena

Toinen keskeinen oivallus ite wikin ekosysteemin luonnissa on median sosiaalistumisen hyödyntäminen. Ite wikin sisällöt, kuten referenssikuvaukset, luodaan täysin avoimesti käyttäjäyhteisön toimesta. Samalla osaavat yritykset pääsevät osoittamaan pätevyytensä ja valtaavat markkinaa.

”Digitaalinen media ja asiantuntijasisällöt ovat nousseet tukemaan hankintaprosessia”

Avoin ja riippumaton tulokulma kiinnostaa myös kehityshankkeen tai hankinnan äärellä olevissa yrityksissä.

– Ajatellaan, että olisimme ostamassa älypuhelinta. Jos tarttuisimme ensimmäiseen malliin, jota meille esitellään ensimmäisessä elektroniikkaliikkeessä, tuntisimme itsemme tyhmiksi. Internetin myötä janoamme luotettavaa tietoa siitä, mitä eri malleista on sanottu tai mihin hintaan naapuriliike myy tuotetta. Sama analogia pätee b2b kumppanuuksiin. Liiketoimintapäättäjät ovat kasvavasti verkossa hakemassa tietoa potentiaalisista kumppaneista. Digitaalinen media ja asiantuntijasisällöt ovat nousseet tukemaan hankinta- ja myyntiprosessia, vaikka lopullinen liiketoimintasuhde rakennetaan edelleen henkilöiden välillä b2b kentässä, avaa ite wikin co-founder ja liiketoimintajohtaja Johannes Puro markkinan muutosta.

Digitaalisen Suomen rakennusliike on käynnistynyt

Ite wikin hakupalvelussa on tehty jo yli 112 000 hakua ja it-yritysprofiileille on kertynyt satoja tuhansia sivunäyttöjä. Ite wikin avoimella alustalla on tehty jo noin 5 000 julkaisua, mikä tarkoittaa yli kymmenen julkaisun päivävauhtia.

– Jokainen sisältö indeksoituu Googleen ja leviää sosiaalisessa mediassa. Näin olemme kasvamassa eräänlaiseksi digitalisaation wikipediaksi, johon tulee liikennettä jatkuvasti eri lähteistä, Puro jatkaa.

Mikä on ite wikin pidemmän aikavälin tavoite?

– Haluamme nousta merkittävään rooliin Suomen digitalisaation edistämisessä ja sitä kautta kilpailukykymme rakentamisessa. Tehokas digitalisointi-markkina merkitsee toimivia ja kilpailukykyisiä yrityksiä. Ajatelkaa kuinka tehoton kiinteistömarkkina olisi ilman Etuovea ja Oikotietä. Sopivimmat asunnot ja asukkaat eivät kohtaisi koskaan ja ihmiset jäisivät asumaan niille sijoilleen, Eeva Melama jäsentää ite wikin roolia.

Samaa analogiaa käyttäen ite wiki herättelee eri toimialojen yrityksiä liikkeelle kehittämään toimintaansa. Digitaalisen Suomen rakennusliike on käynnistynyt.

ite-wiki_iot_big-data

Teksti: Eeva Melama & Johannes Puro

 

Ite wikin yrityshakureferenssihaku ja julkaisuhaku.

Seuraa ite wikiä Twitterissä

 

Lue myös muut julkaisun artikkelit:

 1. Digitalisaatio, IoT ja Teollinen Internet haastavat yritykset uudistumaan
  Eeva-ja-Johannes
 2. Liiketoiminnan digitalisoitumisen haasteita hallitaan sopimuksilla. Haastattelussa Bird&Birdin Jesper Nevalainen
  Bird&Bird
 3. IoT: Prototypoinnilla nopeammin tuloksiin. Affecton Pekka Savolainen avaa prototyyppauksen potentiaalia
  affecto
 4. Käyttäjäliittymästä kilpailuetua. Vuodesta 1998 verkkopalveluja kehittäneellä Poutapilvellä tunnetaan käyttöliittymän merkitys
  Poutapilvi
 5. Verkkopalvelut viiden vuoden kuluttua? Ennakoi ja menesty
  verkkopalvelut5
 6. Matkalippu IoT:n maailmaan – Wapice Oy
  Wapice
 7. Kilosoft: Teollisen Internetin ratkaisut alusta- ja toimittajariippumattomasti.
  Kilosoft
 8. Tuottavuushyppy toimivalla resursoinnilla. Esittelyssä Silverbucket
  Silverbucket
 9. Finn-id digitalisoi työnohjauksen ja logistiikan 30-vuoden kokemuksella
  Finn-Id
 10. Kriittisen infran asiantuntija Nodeon tarjoaa teollisen Internetin ratkaisut piiristä pilveen
  Nodeon
 11. Teollisen Internetin tuotekehityshanke. Haastattelussa Espotelin Tomi Kyllönen
  Espotel
 12. Ketterästi kentällä – Eatech tukee yrityksiä huoltotyön murroksessa
  Eatech
 13. Teollisen Internetin ratkaisut tehokkaiksi hybridikonesalien avulla. Haastattelussa Herman IT:n toimitusjohtaja Kimmo Rusanen
  HermanIT
 14. IoT ja Teollinen internet osaajayritykset Suomessa-kartoitus
  teollinen_internet_logo
 15. Teollisen internetin mestari. Cybercom niittää mainetta teollisen internetin Hackhaton-kilpailuissa
  Cybercom
 16. Ite wiki tarjoaa lähtöpisteen toiminnan digitalisoimiselle
  itewiki