Sujuvassa asuntokaupassa on kyse sopivan ostajan ja sopivan myyjän onnistuneesta kohtaamisesta. Kysynnän ja tarjonnan on kohdattava mahdollisimman kätevästi. Mitä paremmin tarve ja tarjottava kohtaavat, sitä todennäköisemmin asunto vaihtaa omistajaa nopeasti. Todennäköisyydet tälläisille unelmakohtaamiselle kuitenkin laskevat välittömästi, kun täräytetään asunnonhakusivustolle ensimmäiseksi kriteeriksi sijainti.

Onko asumisen kannalta olennaisinta, missä kaupunginosassa asunto sijaitsee? Vai olisiko sillä merkitystä, kuinka helposti liikkuminen eri paikkojen välillä onnistuu? Itse en ole törmännyt sellaiseen asunnonhakusivustoon, jossa olisin nähnyt liikkumismahdollisuuteni kotoa töihin, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin jne. No, visioidaan asiaa.

Miten itse haluaisin asuntokaupan sujuvan?

Merkitsen työpaikan osoitteen. Tänne on päästävä autolla 20 minuutissa ja julkisilla 35 minuutissa. Päiväkotiin ja koululle on oltava kävelymatka. Lenkkipolku ja lähikauppa on löydyttävä kilometrin säteellä. Isompi kauppa saisi olla työmatkan varrella. No niin, sitten laitetaan asunnonhakumylly pyörimään. Tulokset yllättävät.

GIS-transportation-map

Matka-aika analyysin kohteesta tarjoava karttapalvelu tukisi asunnon valintaa

Jos aiemmin etsin asuntoa Jyväskylän alueelta, olisi jäänyt huomaamatta että Muuramesta pääsee työpaikalle yhtä nopeasti kuin monista Jyväskylän kaupunginosista. Pääkaupunkiseudulla tilanne yllättää vielä enemmän. Jos rajasin haun Espoon alueelle, jäi huomaamatta, että kriteerit täyttäviä alueita löytyy myös Kirkkonummen ja Vantaan puolelta. Enpä olisi huomannut noita paikkoja ilman omien arkireittien yhdistämistä karttaan ja julkisen liikenteen linjoihin.

Okei, sanotaan että nyt on löytynyt viisi asuinaluetta, jotka vastaavat kriteereitäni. Loistavaa. Aiemmin olisin huomannut näistä ehkä vain kaksi. Alan selailemaan kuvia alueiden myynnissä olevista asunnoista. Homma hoituu kätevästi puhelimella pyyhkimällä kuvia menemään ja klikkailemalla merkit niiden kohdalle, jotka herättivät kiinnostusta. Tuttua Tinderistä. Kirjoitettuihin kuvauksiin ja teknisiin tietoihin paneudun myöhemmin niiden kohdalta, jotka kiinnostivat kuvien perusteella.

Kiinteistövälitys-asunnon-m

Viisi kohdetta eri alueilta rupesi vimmatusti kiinnostamaan. Millos näytöt on? Aha, viikon päästä sunnuntaina. En jaksa odottaa. Katsotaanpa onko kohteissa valmiiksi kuvattuja videonäyttöjä. Kahdessa on, kolmessa ei. Katson nuo kaksi videota heti ja pyydän videonäytön huomiselle kolmesta muusta kohteesta.

Nyt on kiinnostus kasvanut muutamaan kohteeseen. Tutustun näihin tarkemmin. Ja menen mahdollisesti fyysiseen näyttöön. Voiko olla, että joitain sopivia asuntoja on kuitenkin jäänyt huomaamatta? Laitan varmuuden vuoksi myös oman ostajailmoituksen sivustolle, jotta asuntojen myyjät voivat olla suoraan yhteydessä sopivista kohteista. Ehkä jollakulla myyjistä on kiire saada asunto kaupaksi, jolloin hinnassa on enemmän neuvotteluvaraa. Tai ehkä huomenna tulee uusia kohteita myyntiin ja saan niistä tiedot ensimmäisenä. Voi myös olla, että joku kohde ei tule ollenkaan yleisesti näkyvään myyntiin. Tärkeintähän on, että sopivat myyjät ja sopivat ostajat kohtaavat mahdollisimman varhain.

Yksi asuinalueista osoittautuu tietojen perusteella ehdottomasti parhaaksi. Harmi, ettei siellä ole yhtään asuntoa myynnissä. No, lisätään tämä ostajaprofiiliin, jotta saan hälytykset heti jos alueella tulee sopivia myyntiin.

Kappas, ostajaprofiilin kautta tuli yhteydenotto. Katsotaanpa kuvat. Hyvältä näyttää. Varataan illaksi videonäyttö. Edelleen vaikuttaa hyvältä. Pureudutaanpa vielä asuinalueen dataan tarkemmin, esim. joukkoliikenne, palvelut, kaavoitukset, rikostilastot, väestörakenne… Hemmetti, edelleen näyttää hyvältä. Sovitaan fyysinen näyttö.

Sähköposti

Kaupat tuli. Nyt pitäisi vielä saada oma asunto myytyä. Tsekataan ostajaprofiilit. Ei juuri nyt nopeita ostajia tarjolla. Laitetaan kuitenkin viestiä muutamalle potentiaaliselle. Koska nyt on kiire, huudellaanpa asiasta omille Facebook-tutuille. Koska siihen ei voi luottaa, että omista fb-tutuista löytyy juuri nyt asunnon etsijöitä, täytyy valjastaa enemmän verkostoja. Soitto luottovälittäjälle, onko jonossa tälläisen asunnon etsijää? Eipä tietenkään. Välittäjän verkosto on rajallinen. Paras turvautua yhden välittäjän sijaan useampaan; sekä ammattilaisiin että yksityishenkilöihin. Laitan myynti-ilmoitukseeni merkinnän ”saa virtuaalivälittää vapaasti”. Ostajan löytäjälle liidipalkkio 0,75% kauppasummasta.

Kuvat levisivät somessa ja johan alkoi löytyä potentiaalisia ostajia. Useampi videonäyttö jo sovittuna. Kyseiset ostajaehdokkaat eivät olleet huomanneet ilmoitusta, koska olivat lukkiutuneet tietylle asuinalueelle, jolloin tämä ei näkynyt hauissa. Onneksi heidän tuttavansa tältä asuinalueelta bongasivat ilmoituksen ja suosittelivat tutustumaan. Katsotaan kenelle saan lähettää mukavat suosittelurahat.

 

Taneli Eisto, intohimoinen liiketoimintamallien ja myynnin kehittäjä

Taneli Eisto työskentelee Pedabilla. Pedab on uuden ajan teknologiatukkuri, joka auttaa kumppaneitaan voittamaan useammin ja isommin.

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.

 

Lue lisää aihepiiristä ite wikissä:

Mobiilikehitys Yritykset Referenssit Julkaisut

Webkehityksen osaajayritykset, referenssit ja julkaisut

Markkinointi Yritykset Referenssit Julkaisut

 

Webkehitys digitalisoinnin oppaassa

Mobiilikehitys digitalisoinnin oppaassa

Webkehitys teknologiat digitalisoinnin oppaassa

Markkinointi digitalisoinnin oppaassa


ite wikin blogissa aihepiireittäin: Digitalisaatio