Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Vaalikoneen puolueetonta tekniikkaa

Referenssi

Case: MEDIATALO KESKISUOMALAISEN VAALIKONEET

Kun kevään eduskuntavaalit lähestyvät, alkaa jälleen mietintä siitä, ketä pitäisikään äänestää. Yhden vastauksen tähän kysymykseen antavat vaalikoneet, joita Webscale on toteuttanut jo muutaman vuoden ajan. Mediatalo Keskisuomalaisen eri medioiden vaalikoneet avataan maaliskuun alussa ja -tulospalvelu vaali-iltana.

Webscale toteuttaa Mediatalo Keskisuomalaisen vaalikoneet ja vaalitulospalvelun kevään eduskuntavaaleihin. Yritys on vastannut vaalikoneen teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta.

− Vaatimuksina oli, että vaalikoneen tulee olla skaalautuva, responsiivinen ja tietoturvallinen. Lisäksi vaalikoneen käyttäjäkunnassa on paljon iäkkäitä käyttäjiä, joten helppokäyttöisyys ja esteettömyys ovat tärkeitä kriteereitä, kertoo projektin toteutuksesta vastannut Senior Cloud Architect Hannu-Pekka Hakamäki Webscalesta.

"Webscale on ketterä kehitystalo. Ostavan asiakkaan kannalta tärkeitä ovat olleet tehokkuus, joustavuus ja ohjelmiston muokkaus lennosta testien perusteella"

Tampereen yliopistossa tekeillä olevan Vaalikoneet 2020 -tutkimuksen mukaan vaalikoneita käytetään osaksi ajanvietteenä, mutta myös omien kantojen varmistamiseen. Nuorille ne näyttäytyvät puolestaan paikkana, josta voi etsiä ehdokasta.

Mediatalon toimitukselle vaalikone toimii myös sisällöntuotannon apuna. Palvelun tuleekin tuottaa lisäarvoa sekä lukijalle että toimitukselle.

− Vaalikonekysymyksillä tehdään myös tiettyjä journalistisia linjauksia, miten esimerkiksi ehdokkaista saadaan erot esille. Lukijalle palvelu auttaa puolestaan perustelemaan, miksi kannattaa äänestää, Etelä-Suomen Median sisältöjohtaja Silja Tenhunen toteaa.

Tenhusen mukaan vaalikoneella on kolme perustehtävää. Se kertoo mistä vaaleissa on kyse, miksi kannattaa äänestää ja lisäksi tuottaa tietoa siitä, mitä eroja puolueilla ja ehdokkailla on.

− Erityisen tärkeää onkin saada vaalikone työkaluksi auttamaan ihmisiä innostumaan vaaleista, Tenhunen painottaa.

Perinteisen ehdokasvertailun lisäksi käyttäjät voivat rajata puolueita, joiden ehdokkaista etsitään parhainta vastaavuutta. Lisäksi käyttäjät voivat katsoa, miten ehdokkaan vastaukset suhteutuivat omiin vastauksiin, sekä tarkastella sopivinta ja epäsopivinta puoluetta.

Ketterä kehitystalo

Mediatalo Keskisuomalaiselle Webscale toteutti ensimmäisen vaalikoneen vuoden 2018 presidentinvaaleihin. Silloin toteuttajan valintaan päädyttiin hyvien suositusten kautta.

− Webscale on ketterä kehitystalo. Ostavan asiakkaan kannalta tärkeitä ovat olleet tehokkuus, joustavuus ja ohjelmiston muokkaus lennosta testien perusteella, sisältöjohtaja Silja Tenhunen toteaa.

Samoilla linjoilla on Mediatalo Keskisuomalaisen tekninen projektipäällikkö Jutta Iistamo-Javanainen

.− Webscalella oli vahvat referenssit ja realistinen tarjous, joka vastasi tarpeitamme. Kilpailutimme vaalikoneen toteutuksessa muutamaa suomalaista IT-palvelutarjoajaa. Loppumetreillä saimme vinkin Webscalesta, joka tuli mukaan kilpailutukseen ja meni myös muista kirkkaasti ohi, Iistamo-Javanainen kertoo.

Webscalen Senior Cloud Architect Hannu-Pekka Hakamäen mukaan asiakkaan aiemmin käytössä ollut vaalikone ei täyttänyt nykyaikaisia vaatimuksia.

− Kun tulimme rakentamaan vaalikonetta, projekti onnistui todella hyvin. Sen jälkeen saimme kyselyitä myös muilta, joiden olemassa olevat tai muiden kehittämät vaalikoneet eivät täyttäneet nykyaikaisen vaalikoneen vaatimuksia, Hakamäki kertoo.

Esimerkiksi skaalautuvuus mobiiliin on ollut isossa roolissa suunnittelun alusta asti.

− Jopa 70 prosenttia katsoo tuloksia vaali-iltana mobiililaitteilta. Vaalikoneen ja tulospalvelun mobiiliteknologian ja responsiivisuuden osalta Webscalella on paljon kokemusta, Silja Tenhunen toteaa.

Responsiivinen vaalikone

Puolueetonta tekniikkaa

Ohjelmistokehittäjän osalta vaalikoneiden puolueettomuus turvataan niin, että Webscalessa ei oteta kantaa vaalikoneiden toimitukselliseen sisältöön, vaan yrityksessä keskitytään vain tekniseen puoleen. Projektissa mukana olevilla työntekijöillä ei myöskään saa olla sidonnaisuuksia, eivätkä he saa olla ehdoilla vaaleissa.

− Toimitus ja toimittajat ovat ammattilaisia ja tietävät, mitkä ovat ajankohtaisia ja ihmisiä kiinnostavia aiheita, Hakamäki kertoo.

Mediatalo Keskisuomalaisen vaalikone avautuu maaliskuun alussa. Vaalisunnuntai on 14. huhtikuuta, joten kyseessä on noin kuuden viikon intensiivinen projekti, jota on toki edeltänyt myös muutaman kuukauden tekninen toteutus.

Hakamäen mukaan vaalikoneen tekeminen on myös aina täysin uniikki konsepti. Siihen liittyy paljon erilaisia sidosryhmiä puolueryhmistä journalisteihin.

− Meillä osaaminen on kertynyt orgaanisesti tehdessä. Huomattavaa apua on ollut siitä, että me ymmärrämme ongelmakenttää paljon paremmin kuin ne, joilla ei ole alasta kokemusta. Kokemuksemme avulla osaamme ottaa eri sidosryhmien tarpeet hyvin huomioon jo ennalta.

Vaalikoneissa on tärkeää ottaa huomioon niiden suuri kuormittuminen, jota aiheutuu varsinkin silloin kun ihmiset tekevät päätöksiä.

− Eli aika usein viime tingassa ennen äänestystä, Hakamäki hymyilee.

− Suurin piikki kävijöissä on äänestyssunnuntaita edeltävänä lauantaina. Myös palvelun avaus on aina iso piikki, Silja Tenhunen vahvistaa.

Miksi vaalikoneet sitten ovat niin suosittuja? Hannu-Pekka Hakamäen mukaan ihmisillä ei nykymaailmassa ole välttämättä hirveästi aikaa seurata kovin aktiivisesti poliittista mainontaa.

− Vaalikone on hyvin kätevä tapa saada jonkinlainen käsitys eri ehdokkaista ja varsinkin sellaisista ehdokkaista, jotka tulevat uusina henkilöinä poliittiselle kentälle. Vaalikone antaakin helpon tavan tutustua ehdokkaiden poliittisiin mielipiteisin ja asenteisiin, Hakamäki summaa.

Suosittelija:

Silja Tenhunen

Pinterest
Referenssin infoboxi
Webscale Oy logo

Tiedot

Tilaaja: Keskisuomalainen

Lisätietoja

Yritysprofiili Webscale kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Arkkitehtuuri
Ketterät menetelmät
Mobiilikehitys
Ohjelmistokehitys
Webkehitys

Toimialakokemus

Media

Teknologia

Amazon Web Services
Node.js
React
Java
Javascript

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Siirry yrityksen profiiliin Webscale kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Webscale - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Webscale - Muita referenssejä

Webscale - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia