Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Talousjohtaja, tiedätkö miten kansainvälistyminen muuttaa yrityksen taloustoimintoja?

BloggausKansainvälistyminen tuo huikeita mahdollisuuksia. Yrityksen ulottuvilla ovat uudet asiakasmarkkinat, laajempi tuotetarjonta ja muut kasvun eväät. Kansainvälistyminen voi tuoda mukanaan myös muita mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka vahvistavat merkittävästi yrityksen asemaa. Toisaalta ulkomaille laajeneminen voi sisältää myös monia yllättäviä haasteita. Kerromme tässä blogissa neljä suurinta muutosta, jotka jokaisen talousjohtajan tulee huomioida kansainvälistymisen kynnyksellä. Tutustu myös oppaaseemme, jossa kerromme aiheesta laajemmin.

1. Rekisteröinti- ja raportointivelvoitteet

Yrityksen laajentuessa ulkomaille on talousjohtajalla vastassaan aivan uusi pelikenttä. Talousjohtajan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu varmistaa, että yritys noudattaa paikallista kirjanpito-, IFRS- ja verolainsäädännön mukaista raportointia kaikissa ulkomaan yhtiön taloustoiminnoissa heti alusta alkaen.

Kansainvälistyvä yritys keskittyy erityisesti seuraaviin taloustoimintoihin:

 • yhtiömuodon valinta ja mahdollinen osakepääoman maksu
 • yrityksen liiketoimintaan liittyvät lupa-asiat ja rekisteröinti-ilmoitukset
 • yrityksen laskutus
 • verotus
 • ALV-ilmoitukset
 • yrityksen kirjanpito ja
 • palkkahallinto.

2. Maakohtainen palkkahallinto

Yksi kansainvälistymiseen liittyvistä muutoksista koskee ulkomaisen yhtiön palkanlaskennan organisointia. Koska palkkahallinto toteutetaan aina kohdemaassa, on yrityksen pohdittava, miten tytäryhtiön palkkahallinto järjestetään käytännössä. Vaihtoehtoina on hoitaa taloustoiminnot organisaation sisäisillä resursseilla tai ulkoistaa ne asiantuntevalle talouspalvelukumppanille.

Mikäli yritys harkitsee omien työntekijöiden palkkaamista kohdemaassa, voi haasteita aiheuttaa esimerkiksi talouspalvelujen rajallisuus. Palkanlaskennan parissa työskentelevä asiantuntija on usein erikoistunut vain kyseiseen osa-alueeseen, jolloin yritys voi joutua palkkaamaan ammattilaisia kirjanpidon tehtäviin ja muihin talouspalveluihin. Kansainvälistyvän yrityksen liiketoiminta voi kuitenkin olla vielä alkuvaiheessa niin pientä, ettei yhden tai kahden täysipäiväisen työntekijän palkkaaminen ole kannattavaa.

Lue lisää blogistamme: Kansainvälisten talouspalveluiden kumppani – mitä on otettava huomioon?

Toinen vaihtoehto on ulkoistaa palkkahallinto kohdemaassa paikalliselle tilitoimistolle. Myös tämä malli tuo oman haasteensa, sillä useissa tapauksissa yritys joutuu hankkimaan talouspalvelut maakohtaisilta yhteistyökumppaneilta. Yrityksen on käytettävä aikaa ja resursseja useiden palvelukumppaneiden kilpailuttamiseen ja koordinointiin. Lisäksi kumppaneiden talousprosessien eritahtisuus tai vaihtelevan laatuinen raportointi voivat hidastaa tai mutkistaa talouden seurantaa ja raportointia. Lisätietoa saat webinaaritallenteestamme “Talouspalvelut helposti kansainväliselle konsernille”, jossa kuulet kansainvälistyvän yrityksen taloustoimintojen haasteista ja ratkaisuista.

Kolmas vaihtoehto on ulkoistaa taloustoiminnot yhdelle kansainväliselle talouspalvelukumppanille. Täyden palvelun kumppani vastaa tytäryhtiöiden palkkahallinnosta ja tarjoaa myös kaikki muut konsernin tarvitsemat palvelut Suomessa ja ulkomailla. Saat yhden palvelukumppanin ja tiimin, joka vastaa yrityksesi talousasioista maailmanlaajuisesti. Lue lisää Starian kansainvälisistä talouspalveluista.

3. Siirtyminen konsernikirjanpitoon ja prosessien yhtenäistäminen

Kun yhtiöstä tulee tytäryhtiön perustamisen tai ostamisen kautta konserni, on yrityksen sitouduttava täysin uuteen tehtävään: konsernikirjanpitoon. Yhtiöiden taloustiedot raportoidaan konsernin aikataululla ja konsernikirjanpidon periaatteilla, jotta ne ovat yhteneväisiä ja vertailukelpoisia. Talousprosessien tulee olla toimivia ja skaalautuvia, jotta niitä voidaan käyttää tytäryhtiöiden taloustoimintojen perustana kaikissa yhtiön maissa. Lisäksi talousprosessien tulee olla lainmukaisia huomioiden maakohtaiset vaatimukset.

Lue lisää blogistamme: Kansainvälisen konsernin raportointi – painajaista vai unelmaa?

Koska liiketoiminnan prosessit liittyvät vahvasti taloustoimintoihin, on taloustiimin tärkeä tukea yritystä myös yhtenäisten konserniprosessien kehittämisessä. Taloustiimi voi vastata esimerkiksi erilaisten ohjeistusten laatimisesta konsernin käyttöön. Vasta kun prosessit ovat yhteneväisiä, voi yritys saada vertailukelpoista dataa, jota taloustiimi voi raportoida eteenpäin sisäisille ja ulkoisille sidosryhmille.

4. Talousjärjestelmän valinta

Yrityksen kansainvälistyessä talousjohtajan on arvioitava, sopiiko nykyinen talousjärjestelmä laajenemiseen vai olisiko nyt oikea hetki investoida moderniin ja kokonaisvaltaiseen liiketoiminta-alustaan. Järjestelmän valinnassa talousjohtajan kannattaakin olla askel edellä ja suunnitella valintaa jo hyvissä ajoin ennen kansainvälistymistä. Talousjärjestelmän tulisi sopia yrityksen nykyisiin tehtäviin, mutta skaalautua myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Varmista, että järjestelmä mahdollistaa ainakin seuraavat asiat:

 • liiketoimintatiedon reaaliaikainen seuranta
 • konserniraportointi ja tytäryhtiöiden hallinnointi
 • kansainvälistymistä tukevat valmiudet, kuten kieli- ja valuuttavalinnat
 • lokalisointia tukevat valmiudet, kuten maakohtaiset integraatiot vero- ja viranomaisraportointiin.

Millainen talousjärjestelmä sopii kansainvälistyvälle yritykselle? NetSuite-liiketoiminta-alusta on kansainvälisen yrityksen tarpeisiin suunniteltu järjestelmä, joka tarjoaa reaaliaikaisen kokonaiskuvan niin taloustoimintoihin kuin koko konsernin liiketoimintaan. NetSuite on lokalisoitu valmiiksi jo yli 160 maahan. Lue lisää NetSuiten hyödyistä asiakastarinasta Wolt ja Staria kansainvälistyivät yhdessä NetSuiten avulla.

Haluatko lisätietoja? Tutustu maksuttomaan oppaaseen

Talousjohtajan kansainvälistymisstrategia

Kansainvälistyminen on monivaiheinen kokonaisuus, jonka suunnittelu etukäteen varmistaa parhaan lopputuloksen. Olemme laatineet maksuttoman oppaan, josta saat kattavan infopaketin kansainvälistymissuunnitelmasi laadintaan. Oppaassa kerromme:

 • Miten kansainvälistyminen muuttaa taloustiimin toimintaa?
 • Millaisia uusia rekisteröinti- ja raportointivelvoitteita kirjanpidossa on huomioitava?
 • Millaisia talousprosesseja on tärkeää kehittää kansainvälistymisen yhteydessä?
 • Miten kansainvälistyvän yrityksen taloustoiminnot kannattaa organisoida?
 • Miksi ulkoistaminen talouspalvelukumppanille on hyvä ratkaisu?
 • Mitä talouspalvelukumppanin valinnassa kannattaa huomioida?
Pinterest
Staria Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Staria kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Taloushallinto

Erikoisosaaminen

Big Data
Ketterät menetelmät

Teknologia

Oracle

Omat tagit

GlobalAccounting
kansainvälinen liiketoiminta
Kansainväliset talouspalvelut
Kansainvälistyminen

Siirry yrityksen profiiliin Staria kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Staria - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Staria - Muita referenssejä

Staria - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia