Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Taitava Scrum Master valmentaa koko tiimistä tehokkaamman

BloggausKun lähdimme miettimään kokeneille Scrum Mastereille tarkoitettua koulutussisältöä uusiksi viime vuoden puolella, yksi asia mihin kiinnitimme huomiota, oli Scrum Masterin rooli tiimin valmentajana. Scrum Guide ja perinteiset Scrum Master -koulutukset kyllä nostavat roolin tiimin valmentajana esiin, mutta näissä rajoitutaan yleensä siihen, miten Scrum Master valmentaa tiimiä nimenomaan ketteryyden ja Scrum-metodin osalta. Mitä enemmän me ajattelimme tätä, sitä enemmän meille tuli sellainen olo, että tämä rajoitus on turha – olisi yleisesti ottaen parempi ajatella Scrum Masteria tiimin valmentajana, eikä vain “Agile Coachina”.


Miksi Scrum Master voisi olla tiimin päävalmentaja eikä vain ketterä valmentaja?


Miksi näin? Tässäpä perusteluja:

- Useimmat Scrum Masterit ovat vähän kokeneempia henkilöitä tiimissä – heillä on yleensä luontaista auktoriteettia ja heitä kuunnellaan.

- Usein Scrum Masterit ovat myös monitaitoisia, ja he pystyvät opettamaan tiimiä esimerkillä.

- Koska Agile Coachina toimiminenkin vaatii valmennustaitoja, ja valmennuksen tarkoitus on parantaa henkilön ja tiimin suorituskykyä ja tuloksia, tuntuu turhalta rajoittaa valmennusta vain ketteryyteen ja Scrumiin.


Mitä valmentajana toimiminen tarkoittaa?

Nämä asiat olivat mielessämme, kun päätimme luoda yhden uuden kokonaisen valmennustaitoihin ja työkaluihin keskittyvän moduulin kokeneille Scrum Mastereille suunnattuun kurssimme World Class Scrum Master. Tämän moduulin tavoitteena on siis

- saada osallistujat ymmärtämään, että heidän roolinsa Scrum Masterina on todella sopiva myös toimimiseen tiimin “yleisvalmentajana”, ei pelkästään Scrum-valmentajana

- antaa taustaa valmennuksen perusperiaatteista

- käydä läpi erilaisia työkaluja ja apuvälineitä erilaisiin valmennustilanteisiin, kuten tiimin järjestelmällisiin työntekotapoihin, tiimityön harmoniaan, verkostoitumiseen ja muilta oppimiseen, ja yksilöiden kannustamiseen


Valmennuksen perusperiaatteet

Valmentajan tehtävä on auttaa saavuttamaan korkeampi suorituskyvyn taso.
Valmennuksesta on kirjoitettu varmasti tuhansia kirjoja, yksi tutuimmista on Sir John Whitmoren Coaching for Performance. Siinä määritellään valmentaminen seuraavasti: “Unlocking people’s potential to maximise their own performance.” Valmennuksen idea on siis juurikin niin, että valmentaja ensinnäkin uskoo ja näkee, että valmennettava (yksilö tai tiimi) pystyy parempaan. Ja valmentajan tehtävä on sitten auttaa saavuttamaan korkeampi suorituskyvyn taso. Tämän ymmärtäminen on jo iso askel. Erilaisten valmennustapojen, työkalujen, apuvälineiden ja ajatusmallien opettelu on sitten sitä valmennuksen opettelemista.

Kuvittele, miten paljon potentiaalia tiimissä ja yksilöissä on? Tutkimuksissa on havaittu, että me käytämme jokapäiväisessä työssä vain murto-osaa omasta potentiaalistamme. Miksi? Eikö meitä kannusteta yrittämään enemmän? Pelkäämmekö yrittää uusia asioita? Oudoksuttaako meitä oppia uusia taitoja? Kun työelämä näyttää siltä, että olemme töissä vielä lähes seitsemänkymppisinä (huokaus – itselläkin on eläkkeelle vielä varmaan kaksikymmentä vuotta ???? ) kuinka tärkeää meille olisikin se, että pystymme ylläpitämään oppimishalua ja -kykyä jatkuvasti. Tämä on yksi valmentajan tärkeimpiä asioita.


Oppiminen on hyvä investointi

Se, että Scrum Master osaisi valmentaa tiimiä parempaan suorituskykyyn on aivan uskomattoman voimakas asia. Jos tiimi ja sen yksilöt parantavat taitojaan ja tuloksiaan joka hetki, joka viikko, joka sprintti ja joka release, miten paljon saattekaan enemmän aikaan?
Miten hyviä teistä tuleekaan puolessa vuodessa? Entä muutamassa vuodessa? Väitän, että valmennusosaamisen kehittäminen on yksi nopeimmin itsensä takaisin maksavia sijoituksia, mitä voit tiimillesi tarjota.

Pinterest
Contribyte logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Contribyte kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus

Omat tagit

scrum master

Siirry yrityksen profiiliin Contribyte kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Contribyte - Muita referenssejä

Contribyte - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia