Sileä siirtymä Scrumista Kanbaniin, osa 2

Aikaisemmassa blogissani aloinkin jo miettiä sitä, mitkä ovat useimmin vastaan tulevia ongelmia tiimin siirtyessä Scrumista Kanbaniin. Jos et vielä lukenut kyseistä blogia, niin lue se ensin, ja palaa sitten tänne! Myös varhaisempi Kanbanin perushyödyt -blogipostauksemme voi tarjota kiinnostavaa taustalukemistoa.
Viimeksi puhuttiinkin siitä, että Kanbanissa on Scrumia helpompi sallia liian ison tarinan aloittaminen. Kun Scrumin sprintit puuttuu, puuttuu tiimiltä myös se ”pakko” mahduttaa tekeminen siihen kahden tai kolmen viikon ajanjaksoon. Sprinttien puuttumisella on myös toinen vaara: sprinttien puuttuessa ei tarvita myöskään sprintin suunnittelua, eli Sprint Planningia.
Kaikki selvää?
Sprint Planning on Scrumissa viimeinen tsekki, jossa sprinttiin ladattavat tarinat voidaan katsoa läpi. Riski onkin, että kun tiimi siirtyy Scrumista Kanbaniin, tiimi ja Product Owner eivät enää riittävästi suunnittele tulevaa, eivätkä juuri keskustele ja tarkenna ymmärrystään backlog itemeista. Kanbanissa olisikin aivan ensiarvoisen tärkeää pitää säännöllistä sessioita joka viikko, kutsutaan sitä sitten suunnitteluksi tai Backlog Groomingiksi. Tässä kokouksessa olisi syytä katsoa prioriteetteja, sekä keskustella läpi tärkeimmät backlog itemit.
Unohtuiko demot?
Sprinttien puuttuessa puuttuu myös luonteva tilaisuus järjestää demoja. Oma kokemukseni on, että Kanbaniin siirryttyä demojen järjestämisfrekvenssi harvenee. Jos Scrumissa demot tuli aina pidettyä kahden viikon välein, saattaa Kanbaniin siirryttyä tuo väli pidentyä, vaikka neljään tai kuuteen viikkoon. Demot ovat yksi ketteryyden feedback looppeja, eli niissä saadaan suora kontakti stakeholdereihin, ja tiimi saa palautetta tekemisestä. Olisikin syytä muistaa, että Kanbaniin siirtymisen jälkeen on tärkeää aikatauluttaa demoja sopivalla frekvenssillä.
Tiedättekö kuinka nopeasti ajoitte?
Velocityn mittaus on myös yksi haastava asia. Kanbanissa sen voi tehdä yksinkertaisimmin niin, että katsoo aikayksikössä (tyypillisimmin viikossa) suljetuksi menneiden arvioitujen tarinoiden effort estimaatit ja laskee sitten niistä rullaavan keskiarvon. Tätä arvoa voi käyttää sitten sen arvioimiseen, miten kauan joku tietty osa backlogista kestää saada valmiiksi. Katselin, tukeeko JIRA tätä – ja eipä taida tukea eli manuaaliseksi laskutoimitukseksi menee! Mutta sitten törmäsin ”Great Gadgets” JIRA-pluginiin, josta Kanban velocityn saa suoraan raporttiin. Eli jos teillä on JIRA käytössä, niin tutustukaapa tuohon, niin ei tarvitse käsin velocityä laskea!
Ei taida olla meidän ongelma
Viimeiseksi voisi ottaa riskin tiimin siiloutumisesta. Kun tiimi lopettaa Scrumin yhteisen ”mitä saisimme aikaan parissa viikossa” -ajattelutavan, ja alkaa tehdä töitä enemmän ”liukuhihnalla” (sitähän Kanban on!), niin saattaapi olla, että päähän alkaa hiipiä vähän sellainen ”liukuhihna-asenne”. Eli minä teen vaan tätä omaa juttuani, ja muut tekevät muita juttuja. Vaikka tämä voi kuulostaa hieman hassulta, niin tämä on ihan oikea vaaran paikka! Suosittelenkin, että Scrum Master terävöittää Daily meetingiä ja yhteisiä sessioita niin, että ihmiset olisivat niissä hereillä, ja kiinnostuneita siitä, mitä muut ovat tekemässä. Product Ownerin ja Product Managerin pitäisi myös pitää ihmisillä Big Picture hyvin tiedossa, ja tuotteen ja releasen senhetkinen visio myös. Näin saadaan Kanbanissakin toimiva tiimi tiedostamaan, mitä muut ovat tekemässä ja olemaan kiinnostunut ja avulias muille.
Koulutusta tai valmennusta? Harkitse!
Kanban on hieno toimintatapa, erityisesti kokeneille tiimeille. Tiimeille, joille tulee yllätyksiä usein, se on yleensä paljon miellyttävämpi tapa ohjata toimintaa kuin Scrum. Mutta kuten viisas lukija onkin nyt näistä parista blogista havainnut, Kanbanissakin on omat vaaransa. Toivottavasti osaatte nyt pitää niitä silmällä ja välttää sudenkuopat! Ja pitäkää mielessä, aina kun toimintatapoja muutetaan, valmentaja auttaa viemään muutoksen nopeammin läpi. Jos siis haluatte muuttua vähemmällä tuskalla, ottakaa coachi apuun!

Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
![]() |
Tietohallinto |
Erikoisosaaminen
![]() |
Ketterät menetelmät |
![]() |
Ohjelmistokehitys |
Toimialakokemus
![]() |
IT |
Tarjonnan tyyppi
![]() |
Konsultointi |
![]() |
Koulutus |
Omat tagit
Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Henri Hämäläinen
Toimitusjohtaja, tuotekehityksen valmentaja
![]() |
|
Henri on Contribyten toimitusjohtaja ja organisaatioiden valmentaja. Hän on 15 vuoden aikana saanut toimia kymmenien eri organisaatioiden valmentajana ja muutoksen auttajana. .. | |
henri.hamalainen@contribyte.fi 050 487 3291 |
|
![]() |
Contribyte - Muita referenssejä
Contribyte - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- CGI Suomi Oy - Cloud & DevOps Engineer
- CGI Suomi Oy - Senior Storage Administrator
- Rekrytointi.com - Suunnittelija (paikkatieto), Pohjanmaa-Kainuu
- Anders Innovations Oy - Senior Software Architect
- Rekrytointi.com - Projektipäällikkö ICT
- HiQ Finland Oy - Operations Developer -Frends eiPaaS ratkaisutuen tiimiin
- HiQ Finland Oy - DevOps Engineer - Frends eiPaaS ratkaisutuen tiimiin
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Visma Software Oy - Case HM-Tilipalvelu: Fivaldi on turvallinen ja kannattava tapa asiakkaiden sähköistämiseen
- Verkkovaraani Oy - Järvenpään sivut saavutettaviksi auditoinnin avulla
- Verkkovaraani Oy - Saavutettavuusauditointi Länsimetrolle
- Verkkovaraani Oy - WooCommerce-verkkokauppakurssit Metpointille
- Nextcon Finland Oy - Arek Oy otti Nextcon Finland Oy:n mukaan vetämään kehitysprojekteja
- Digia Oyj - Case Kaukokiito: Kaukokiito paransi sisäistä tiedonkulkua ja asiakaskokemusta Microsoft Dynamics 365 Customer Service -ratkaisulla
- Verkkovaraani Oy - WordPress-koulutukset yrityksille (mm. Laurinlahden venekerho)
Tapahtumat & webinaarit
- 15.04.2021 - Webinaari: Modernia tiedolla johtamista energia-alalla - uusia mahdollisuuksia
- 20.04.2021 - Mepco-ratkaisulla tarjoat palkkojen lisäksi HR-ominaisuudet loppuasiakkaille
- 22.04.2021 - How to automate vendor bill process in NetSuite?
- 22.04.2021 - Enfo Success Day
- 26.04.2021 - Arrow Late Afternoon Show with Kari Ketonen
- 27.04.2021 - Harness your NetSuite and other data to create insights with Staria BI & Planning
- 06.05.2021 - Virtuaalinen yhteistyö teollisuudessa, huollossa ja kunnossapidossa - Teollisuuden etätukiratkaisu!
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Lemonsoft Oy - Lue 10 vinkkiä parempaan projektisuunnitelmaan!
- Efima Oy - Ratkaisukonsultti testaa: Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Managementin uusi varastonhallintasovellus
- Vaimo Finland Oy - 5 VINKKIÄ, KUINKA OPTIMOIDA DIGITAALINEN ASIAKASKOKEMUS
- Invenco Oy - Osaavissa käsissä Power BI taipuu myös talousraportointiin
- Nextcon Finland Oy - Tekijät töiden takana | Juttusarja Nextconin ammattilaisista
- Vincit - Verkkoasiointi, mobiilimaksaminen ja saavutettavuus – joko nämä ovat yritykselläsi hallussa?
- Vaimo Finland Oy - ASIAKASPITOSTRATEGIAT: 8 TAPAA PITÄÄ ASIAKKAASI
![]() |
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |