Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Rakettitieteilijöiden 22 erilaista harrastusta

Bloggaus

Ohjelmistokehitys on pohjimmiltaan luovaa työtä ja ongelmanratkaisua. Jotta luovuus kukkii eikä kuihdu, rakettitieteilijöillä on mitä mielenkiintoisempia harrastuksia, erikoisia projekteja ja vapaa-ajan puuhia, jotka tukevat leipätyön eli koodin tekemistä.

Keräsimme työmuurahaisiltamme hauskimpia, rakkaimpia ja kiinnostavimpia hengentuotoksia ja koostimme niistä listan vinkkeineen ja linkkeineen. Sukella siis syvälle rakettitieteilijöiden mielenmaisemaan! Mitä näistä voisit kokeilla seuraavaksi?

#1 Koodikilpailut 

Johannes Laire, rakettitieteilijä #63, harrastaa ohjelmointikilpailuja tai kavereiden kesken kisakoodaamista, joissa ratkotaan erilaisia algoritmiongelmia. Harrastuksen pariin Johannes päätyi jo yläasteikäisenä, kun hän kaipasi älynystyröilleen haastetta.

“Tykkään ongelmanratkaisusta. Kisakodaamisessa on eksakti tehtävänanto, jonka ratkaisusta saa eksaktit pisteet. Tällä ei siis sinänsä ole mitään tekemistä työelämässä tehtävän koodaamisen kanssa, mutta epäsuorasti tämä kehittää koko ajan myös työssäni tarvittavia ongelmanratkaisutaitoja.” 

Kisakoodausta pääset tutkimaan tarkemmin täällä: codeforces.com

#2 Esikoisromaani: ISO-askel ihmiskunnalle 

Rakettitiede Jussi Pakkanen ISO-askel ihmiskunnalle

Kysyimme Jussilta, kuinka monta ISO-standardointiin liittyvää puujalkavitsiä häneltä on kysytty kirjan nimestä. “Vähempäänkin määrään olisin ollut tyytyväinen”, hän vastaa.

Jussi Pakkanen, rakettitieteilijä #16, repäisi ja kirjoitti kirjan. ISO-askel ihmiskunnalle julkaistiin alkuvuodesta 2023. 

“Kirjassa ihmiskunta on kutsuttu avaruuden sivilisaatioiden luo. Ikävä kyllä matkaohjeet hukkuvat, ja matkaan tarvittavan avaruusaluksen rakentamisprojekti menee jo heti lähdössä mönkään”, Jussi kertoo.

Jussi myös koodasi itse kirjansa taitto-ohjelman, jonka lähdekoodi on avoin. Sen voi ladata GitHubista. Lisäksi Jussi teki kirjasta yhden erityisen kappaleen, jonka hän sitoi käsin kovakantiseksi kirjaksi mokkanahkakansilla!

#3 Risteilyjen hintavertailu -sovellus 

Rakettitiede Jarnon risteilysovellus

Jarno on huvin vuoksi koodannut mobiilisovelluksen, joka vahtaa loistoristeilyjen hintoja.

Mitä tekee Jarno Laine, yksi Raketin perustajista, kun hän haluaa löytää parhaan hinta–laatusuhteen rakastamalleen Karibian-risteilylle?

Avaa itse koodaamaansa loistoristeilyjen hintavertailusovelluksen, jonka hän viritteli kuusi vuotta sitten seuraamaan varustamojen hinnoittelua reaaliajassa. 

“Risteilyhinnat vaeltelee ylös ja alas, lentojakin aggressiivisemmin. Jos tahtoo optimoida ostohetken, pitäisi seurata hintoja lähes tunneittain. Appis on vielä vain omassa käytössä, mutta ajattelin, että tämän muillekin risteilyfaneille soisi ja saisi vielä käyttöön”, Jarno virnistää.

#4 Vanhojen tietokoneiden keräily ja korjaaminen 

Rakettitiede Jartzan retrokoneet

Jartzan retrokonekokoelmassa on noin 70 konetta kolmelta eri vuosikymmeneltä.

“Keräilen tietokoneita 70-luvun lopulta 90-luvun alkuun. Koneet ovat usein rikkinäisiä, likaisia ja hajalla”, kertoo Jari “Jartza” Tulilahti, rakettitieteilijä #1. Kätevä kun on käsistään, hän korjaa ja kunnostaa koneet omaa keräilykokoelmaansa varten. 

Eivät koneet kuitenkaan ihan tyhjän panttina makaa hyllyissä. “Pelailen ja koodaan koneilla aika ajoin. Olen esimerkiksi osallistunut projektiin, jossa modernilla kehitysympäristöllä voi kirjoittaa Pascal-tyylisellä kielellä tehokasta ja opimoitua koodia vanhoille laitteille", hän kertoo.

Tsekkaa Suomen pelimuseon video (3 min 35 s), jossa Jartza kertoo Commodore VIC-20:n korjaamisesta. Ja vielä enemmän tietoa tietokoneiden korjauksesta saat Jartzan blogista.

#5 Elektroniikan suunnittelu ja rakentaminen 

Raketissa lymyilee monta elektroniikan suunnittelusta ja rakentamisesta kiinnostunutta. Jartza harrastaa retrotietokoneiden entisöinnin lisäksi piirilevyjen (PCB) suunnittelua ja rakentamista sekä erilasten kodin toimintojen automatisointia. Muutenkin hänellä on periaatteena, että jos jokin hajoaa, se täytyy yrittää korjata ennen uuden ostamista.

“Moderneista laitteista olen korjannut monta telkkaria, kaksi PS4-konsolia, XBoxin, kahvinkeittimen, astianpesukoneen ja HiFi-vahvistimen”, hän toteaa muutaman mainitakseen – kaikkea mies ei muista. 

Myös Juhana Leiwo, rakettitieteilijä #24, suunnittelee ja rakentaa omaa elektroniikkaa: “Erilaisia vekottimia, robotiikkaan liittyviä välineitä ja kotiin liittyvää automatisointia, jopa musikaalisia intrumentteja.”

Juhana jatkaa, ettei vielä yllä piirilevyjen suunnittelun tasolle. Olisiko tässä siis Jartzalle kisälli?

#6 Virtuaalisen korttipelialustan kehittäminen 

Trigger Arena on Niclas Lindgrenin, rakettieteilijä #65:n, kehittämä virtuaalinen korttipelialusta, joka jakaa satunnaisia kortteja. 

“Peli vaatii yhden host-koneen, joka toimii virtuaalisena pelipöytänä. Järjestäjän jakaman ID:n avulla muut voivat liittyä samaan pelipöytään.

Peliin voi liittyä puhelimella ja laittaa kameran päälle. Näin pelailut sujuvasti mukavasti myös etänä”, Nicce kertoo.

Kun seuraava peli-ilta meinaa siirtyä tekosyiden takia, tässä on valttikorttisi. Nicen mukaan myös päivitetty versio pelistä on työn alla. 

#7 Taidetta monta sorttia

“Lukeminen kannattaa aina”, sanoi Jörn-vainaa, ja tämän allekirjoittavat myös monet rakettitieteilijät.

Toimistoporukalla on luovia harrastuksia jos jonkinlaisia. Rekryvärvääjä Tessi Reispakka harrastaa balettia ja sen vastapainona kutomista, ja Tessin kollegan Karri Kallelan voi puolestaan bongata palettien ja pensseleiden parista.

Komentosillan koordinaattori Mira Mondragon rentoutuu teatterikerhossa, ja markkinoinnin pomo Elina Turunen uppoutuu kirjoihin.

“Kuuntelen kaunokirjallisuutta yhden kirjan viikkotahdilla plus luen muutaman opuksen päälle. Todellisesta maailmasta voi hypätä hetkessä toisaalle metsästämään valkoista valasta Pequodille, kääntämään suota Jussin kanssa tai nuuskimaan Kekkosen salaisia päiväkirjoja. Lukeminen myös tukee ammatillista kehittymistäni kirjoittajana”, Elina sanoo.

#8 Taulujen maalaaminen ja kirjan kirjoittaminen

Vaikka lahtelaisten asioiden nimeämiseen ei paljoa luovuutta ole käytetty (taulussa Lahden Vesijärvi), lahtelaisten luovuuden todistaa mm. rakettieteilijä Tuomas.

Toimistoporukan lisäksi myös Tuomas Terho, rakettitieteilijä #34, nauttii kuvataiteesta, erityisesti sen maalaamisesta. Hän on täysin itseoppinut taidemaalari, mutta on saanut loistavia vinkkejä ammattitaiteilijoilta. “Taulut ovat luontoaiheisia, ja maalaan suurimmaksi osaksi akryylimaaleilla”, Tuomas kertoo. 

Tuomaksen uusin harrastus on kirjan kirjoittaminen, jonka aiheesta hän ei vielä ole hiiskunut sanaakaan. Hyss!

#9 CalendarKit-kirjasto

Richard Topchiilla, rakettitieteilijä 47:llä, on hallussaan iOS-kehittäminen niin töissä kuin vapaa-ajalla. Hän on rakentanut CalendarKit-kirjaston, jota muut kehittäjät voivat hyödyntää kalenterisovellusten luomiseen.

“Käyttöliittymäkomponenttia on käytetty – ja käytetään edelleen – esimerkiksi yliopistojen tai koulujen kalenterisovellusten kustomoinnissa”, Richard kertoo.

Eikä tämä ole mikään pikkujuttu: sovelluksella on GitHubissa yli 2 200 tähteä.

Kurkkaa myös Richardin Youtube-kanava, sieltä voi ammentaa vinkkejä iOS-kehittämiseen.

#10 Lautapelien miniatyyrihahmojen maalaaminen 

Lautapelien keräily ja pelaaminen ovat lähellä rakettitieteilijä #20:n eli Edvard “Ed” Majakarin sydäntä. Pelailun ja keräilyn lisäksi hän myös maalaa peleihin kuuluvia miniatyyrihahmoja. 

“Näiden parissa puuhastelussa tavoittaa helposti zen-tilan, joka on erittäin tervetullutta ajoittain hektisessä arjessa”, Ed huokaa.

Maalaamalla pelien figuurit itse voi päättää paitsi värit myös vaikuttaa yksityiskohtiin.

#11 Soittopelejä moneen makuun: kitara, piano ja urut

Musiikin harrastajia rakettitieteilijöissä on yksi jos toinenkin. 

Raketin oma Jim Morrison, Ed Majakari, soittelee vapaa-ajallaan kitaraa.

“No ihan Kirk Hammett -tasoa tässä ei olla vielä. Perusteet on hallussa, mutta yhtäkään biisiä en osaa ulkomuistista”, hän nauraa. Ed vinkkaa kitaran soitosta innostuneille Yousicianin-palvelusta, jonka avulla voi oppia soittamaan erilaisia instrumentteja.

“Vaikeimmat biisit, jotka osaan soittaa, ovat enintään vitostason kappaleita Yousicianissa”, hän huomauttaa. 

Tuomas Terho harrastaa myös pianon ja urkujen soittamista – sekä laulamista ja säveltämistä.

“Olen säveltänyt muutamia klassisen musiikin kappaleita pianolle, uruille ja orkesterille. Klassinen laulu on myös lähellä sydäntäni, mutta tarvitsisin epäilemättä enemmän laulutunteja”, hän tuumii. 

#12 Scifi-romaanien kirjoittaminen 

Juhana Leiwolla on koodin lisäksi myös sana hallussa. Hänellä on kesken, ei yksi, vaan peräti kolme englanninkielistä scifi-romaania.

“Ensimmäinen on loppusuoralla, toisesta on tarinan keskeiset elementit ja pääkohtaukset kirjoitettuna, ja kolmannesta muutama avainkohtaus ja keskeinen tunnelma luotuna”, Juhana kertoo. 

“Kirjoitan, koska koska se on hauskaa. Eikä kukaan muu ole vielä kirjoittanut niitä tarinoita, joita haluaisin kuulla”, toteaa Juhana. Kirjat ovat Juhanan mukaan “ikuisuusprojekteja, jotka valmistuvat sitten joskus”. 

#13 Designvalaisimien suunnittelu ja rakentaminen 

Mitä tehdä, kun rahallakaan ei tahdo löytää oikeanlaista valoa tuottavia ja hyvältä näyttäviä valaisimia? No, suunnitella ja rakentaa ne itse – kuten Juhana tekee. 

Juhana suunittelee ja rakentaa jalka- ja kattovalaisimia laadukkaista materiaaleista, jotka miellyttävät ainakin tekijän omaa silmää. Hän hurahti valaisimien rakentamiseen, koska ei löytänyt itseään miellyttävää valaisinta eikä lamppua. 

“Käytän valaisimissa voimakkaita LED-lamppuja, joissa värintoistoindeksi on vähintään 95. Valaisimissa valon värilämpötilaa ja voimakkuutta voi mukauttaa erittäin kirkkaasta kynttilänvaloa vastaavalle tasolle, mikä on minulle tärkeää”, Juhana kertoo.

#14 Drag queen -asukokonaisuuksien luomista ja meikkaamista

Joskus Juhana onkin Vilma. Vilma on Juhanan sanojen mukaan “hot tart with a cherry on top” – ja me olemme samaa mieltä!

Vilma nauttii juhlimisesta ja välillä hän myös esiintyy, jos kohdalle osuu sopiva tilaisuus. Haaveissa Vilmalla siintää myös hupsujen musiikkivideoiden tekeminen ja purkkapopin säveltäminen.

Vilman matkaan voi hypätä Instagramissa: @heliumvilmapallo

#15 3D-mallintaminen, joka perustuu trigonometrisiin käyriin

Eikä siinä vielä kaikki! Scifi-romaanien, valaisinsuunnittelun ja drag queen -harrastuksen lisäksi  myös 3D-mallintaminen, joka perustuu spline-käyriin, on lähellä Juhanan sydäntä. 

“Kyllästyin tavallisten 3D-mallinnusten metodeihin ja päätin tehdä oman monipuolisemman ja intuitiivisen systeemin”, Juhana toteaa.

Kehitystyö on kuulemma vielä kesken, mutta matemaattisesti Juhanan kehittämien metodien pitäisi toimia. 

#16 3D-printtereiden rakennusta ja 3D-mallinnusten suunnittelua

Rakettitiede Jartzan retrokone

Kuvan Joystick ei ole retroa – se on Jartzan piirtämästä mallista itse 3D-tulostettu.

Juhanan lisäksi myös Jartza nauttii 3D-mallinnuksesta sen verran, että on lähtenyt rakentamaan kokonaisia 3D-printtereitä.

“Käsillä tekeminen ja ihan alusta asti rakentaminen on todella kiinnostavaa puuhaa”, hän kertoo. “Suunnittelen myös valmiita malleja nimenomaan 3D-printtausta varten. Tavoitteena on, että mallit olisivat tarpeeksi yksinkertaisia, jotta ne eivät tarvitsisi tukimateriaaleja tulostaessa.”

Jartzan 3D-malleihin pääset syventymään täällä: thingiverse.com/jartza/designs

Katso myös Youtubesta, miltä 3D-printtereihin keskittyvä Raketin vapaaehtoinen bootcamp näytti viitisen vuotta sitten.

#17 Leluauton rakentelu lapsille – valojen ja liikkeiden hallintajärjestelmän kehitys

Tuomas Terho on rakennellut lapsilleen leluauton – tarkemmin traktorin – sähköjärjestelmää.

“Kyseessä on Arduinoon perustuva järjestelmä, johon olen koodannut muun muassa ajovalojen, vilkkujen ja moottorin ohjaukseen liittyviä ominaisuuksia”, hän selittää. 

Tutki lisää Tuomaksen GitHubista!

#18 Työkalu, joka muuntaa Makefile-automaatioskriptit Pythoniksi

Ed Majakari painiskeli jäsentimien (parsers) kanssa, kuten ohjelmistokehityksessä on tyypillistä. Hommaa helpottaakseen hän kehittää tällä hetkellä työkalua, jonka avulla voi kääntää vanhat Makefile-automaatioskriptit suoraan Pythoniksi. 

Tutki työkalua lisää GitHubista.

#19 Vanhojen polkupyörien entisöinti 

“Ensimmäisen polkupyöräni entisöin 90-luvun puolivälissä, sitten otin 20 vuoden luovan tauon, jonka jälkeen palasin taas pyöräskeneen”, Jarno Laine muistelee.

Jarnon entisöimät fillarit ovat yleensä 60-luvulta ja vaihteettomia. Hän tosin paljastaa, että viimeisin entisöintiprojekti alkoi yli vuosi sitten, mutta ei ole vieläkään päässyt pohjamaalausta pidemmälle. Liekö syynä mentoroinnit, animaatioprojektit vai kuupukujen kiillottaminen. 

Ennen ja jälkeen. “Pyrkijäraketti” on maalattu 2K-autolakalla ja koristeltu asiaankuuluvilla itse tehdyillä 3D-printeillä.

#20 Tervetuloa tohtorin seurakuntaan

Joukossamme on myös youtubettaja, Kari Hirvi, rakettitietelijä #61, jonka kanava kulkee nimellä “Tohtorin Seurakunta”. Videoillaan hän pöyhii ajankohtaisia aiheita “poliittisen epäkorrektisti, mutta perustellusti”.   

“Suunnittelen videoihin käsikirjoituksen ja hoidan toteutuksen itse”, Kari kertoo.

Videoiden tekeminen on ollut Karin mukaan luova harrastus ohjelmistokehittämisen vastapainona – hän rohkaisee myös muita kokeilemaan siipiään tubettajana! 

#21 Oma Forth-kääntäjä

Johannes Laire rakensi omien sanojensa mukaan “pienen C++-projektin”, joka kääntää forthmaisen kielen C++-kieleksi C++-käännöksen aikana.

“Tämä oli hauska harjoitus C++ metaohjelmoinnissa”, Johannes tuumii. 

Katso esimerkki riviltä 414 eteenpäin. Se on ratkaisu tähän ongelmaan.

#22 Raketin oma tiskijukka  

S-Quadron levy ei jää päälle.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, emoaluksessa on myös oma tiskijukka eli DJ – Sergey Alto, rakettitieteilijä #45 eli S-Quadro.

Kun hän heittää rakettitieteilijän kuupuvun naulakkoon, alkaa kehittyä konemusiikin biittiä. Sergeyn uusin elektronisen musiikin LP julkaistaan pian – ja soitetaan myös livenä julkaisutilaisuudessa. 

Julkaisutilaisuuden LP:n soittoa varten Sergeyn täytyy rakentaa erillinen laitteisto, joka pelittää yhteen DVS:n (digital-vinyl system) kanssa ilman tietokonetta tai tablettia.

“Kappaleet täytyy pystyä soittamaan suoraan USB-tikulta ja laitteistossa täytyy olla tavallisimmat DJ-ominaisuudet – pitch, play, pause ja cue”, hän selittää.

Todennäköisesti Sergey rakentaa tämän Raspberry Pi:n tai vastaavan avulla, mutta arvioi tarvitsevansa apuja Raketin embo-devaajilta. 

Viihtyisitkö sinäkin tällaisessa seurassa? Lue lisää meistä ja astu Rakettiin!

Pinterest
Rakettitiede Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rakettitiede kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

kulttuuri
Rakettitieteilijä

Siirry yrityksen profiiliin Rakettitiede kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Rakettitiede - Muita referenssejä

Rakettitiede - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia