logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Perioperatiivinen ratkaisu sujuvoittaa potilaan hoitopolkua Etelä-Pohjanmaalla

ReferenssiEtelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (EPSHP) leikkaus- ja anestesiaosasto otti perioperatiivisen ratkaisun myötä merkittävän askeleen potilaan hoidon sähköisessä kirjaamisessa ja dokumentoinnissa.

Ylilääkäri Matti Viitasen mukaan käyttöönotto on leikkaussalin toiminnassa radikaali ja ehdottomasti oikean suuntainen muutos.

“Anestesiakaavake on ainoa virallinen dokumentti leikkauksesta ja aiemmin se oli meillä dokumentoitu ainoastaan paperisena. Inhimillisten virheiden mahdollisuus eliminoituu kirjaamisessa, koska järjestelmä ohjaa käyttäjää eikä enää tule esimerkiksi käsialasta johtuvia tulkintavirheitä”, ylilääkäri Matti Viitanen toteaa.
“Leikkaussalissa ratkaisu on helpottanut selkeästi hoitajan työtä, koska tiedot potilasvalvontalaitteista siirtyvät automaattisesti potilastietojärjestelmään. Aiemmin jokainen luku piti kirjata kynällä anestesialomakkeelle”, leikkaussalien osastonhoitaja Kirsi Viertola vahvistaa.

Perioperatiivinen ratkaisu ohjaa potilaan leikkaus- ja anestesiahoidon suunnittelua ja dokumentointia sekä mahdollistaa leikkausosaston toiminnanohjauksen ja leikkaustoiminnan raportoinnin. Ratkaisu toimii yhdessä potilashallinnon ja -kertomuksen kanssa ja avaa organisaatiorajat ylittävän yhteistyön eri yksiköiden välillä. Potilaan hoitoprosessiin perustuva toiminnan vakiointi parantaa hoidon laatua ja potilasturvallisuutta.

“Jokainen, jonka pitää hoitopolun aikana päästä käsiksi potilaan tietoihin, pääsee ja ennen kaikkea hän näkee, mitä edelliset toimijat ovat järjestelmään kirjanneet. Myös leikkauksen aikana ja sen jälkeen tehdyt määräykset ovat selkiytyneet. Nyt pystymme seuraamaan ja jäljittämään reaaliajassa potilaan hoitopolun vaiheet”, Viitanen kuvailee.


Tiedon läpinäkyvyys paranee

Sairaanhoitopiirin leikkaussaleissa tehdään vuosittain 12 500–13 000 toimenpidettä. Perioperatiivinen ratkaisu on sujuvoittanut hoidon varausta. Kaikki tulevaa leikkausta koskevat tiedot kirjataan nyt samaan järjestelmään ja tiedon läpinäkyvyys paranee.

“Pystymme jo ennakkoon arvioimaan onko potilas oikeasti leikkaus- ja anestesiakelpoinen. Viime hetken peruutukset jäävät minimiin”, Viitanen arvioi.


Perioperatiivisesta hoidosta siirtyy toimenpidekooste potilaskertomukseen. Myös varsinaisen potilastietojärjestelmän hyödyntäminen on aktivoitunut perioperatiivisen ratkaisun myötä.

“Emme ole aiemmin hyödyntäneet Efficaa tietolähteenä riittävästi. Perioperatiivisen myötä saamme näkyviin potilaan lääkkeet, laboratoriotulokset ja riskitiedot”, EPSHP:n projektipäällikkönä toiminut anestesiahoitaja Ville Kuusisto toteaa.

Leikkaushoidon salimonitorointi-ohjelman avulla paitsi leikkausosaston hoitohenkilöstö, myös sairaalahuoltajat, välinehuolto ja lääkintävahtimestarit tietävät missä vaiheessa hoitoprosessia omaa työpanosta tarvitaan. Salimonitorointiin tiedot toteumasta kertyvät Perioperatiiviseen ratkaisuun syötetyistä tiedoista.

Heräämössä ratkaisun käyttö on koettu vielä hieman haasteelliseksi, koska tietoa potilaan hoidosta kertyy paperiseen anestesialomakkeeseen verrattuna enemmän ja usealle välilehdelle.

“Kun kokonaisuus opitaan hahmottamaan ja oleellinen tieto näppärästi hakemaan, saamme koko ketjun sujuvaksi. Mahdollisuus seurata leikkauksen aikana potilaasta kertyviä tietoja auttaa valmistautumaan myös heräämövaiheeseen”, Kuusisto pohtii.


Punaisena lankana käytön helppous

Ratkaisun kehittäminen EPSHP:n tarpeisiin ja käyttöönotto venyivät suunniteltua pidemmäksi. Ville Kuusisto korostaa, että kehitystyön punaisena lankana oli henkilökunnan arjen työn helpottaminen. Tavoitteena oli saada käyttöön yksinkertainen, eri työvaiheita sujuvoittava kokonaisuus.

“Tietojen tallentaminen ja kirjaaminen pitää olla vaivatonta, jotta hoitohenkilökunnalla jää enemmän aikaa potilaan hoitamiseen”, Kuusisto linjaa.
“Jälkikäteen voi sanoa, ettei käyttöönoton venyminen ole pelkästään huono asia, koska olemme saaneet ratkaisuun täysin uusia elementtejä ja se on nyt hyvin lähellä meidän asettamia tavoitteita”, Viitanen toteaa.

Perioperatiivisen ratkaisun käyttöönotto on iso satsaus myös henkilöstön perehdyttämisen näkökulmasta. Leikkausosaston henkilökunnan, jonohoitajien ja hoidonvaraajien lisäksi koulutuksiin osallistui hoitohenkilökuntaa jokaiselta osastolta, joilta potilaita leikkauksiin siirtyy.

“Lähdimme rohkeasti kertarykäisyllä liikkeelle. Koulutuksia järjestettiin niin paljon kuin resurssit antoivat myöten”, Kuusisto muistelee.
“Projektiryhmälle täytyy nostaa hattua. He ovat tehneet kovan työn”, Viertola summaa.

Jatkossa perioperatiivista ratkaisua hyödynnetään myös muun muassa hoidon saatavuuden ja läpimenoaikojen seurantaan. Ensimmäiset puoli vuotta käyttöönotosta on rauhoitettu ratkaisun sujuvan käytön totutteluun. Seurannassa hyödynnetään Tiedon raportointiratkaisua sekä Tiedon hallinnoiman vertaisarvioinnin ratkaisuja.

Pinterest
Referenssin infoboxi
Tieto Oyj

Tiedot

Tilaaja: Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (EPSHP)

Lisätietoja

Tieto Oyj:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Laatu, turvallisuus ja ympäristö
Tietohallinto
Viestintä

Erikoisosaaminen

Dokumenttien hallinta
Sisällönhallinta

Toimialakokemus

Julkishallinto
Terveys- ja sosiaalipalvelut

Tarjonnan tyyppi

Valmisohjelmisto

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Tieto Oyj kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Tieto - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Tieto - Muita referenssejä

Tieto - Muita bloggauksia

Siirry Tieto Oyj kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Oliko S-Pankin rallivideo kopioitu Vincitiltä? Ex-markkinointijohtaja osoitti videoiden yhtäläisyydet, S-Pankki kiistää plagioinnin
Anthony Gyursanszky Codenton uudeksi toimitusjohtajaksi - yrityksen tulevaisuudesta päättää koko työyhteisö
Väite: jopa puolet somevaikuttajien seuraajista feikkejä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia