Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Omistajan elkein – moni rakettitieteilijä on myös osakas

BloggausRakettitieteilijä voi halutessaan olla yksi Rakettitieteen omistajista. Mitä hyötyä rividuunarille on osakkuudesta ja kahdella pallilla istumisesta?

Kun bisnestä tehdään osaamisella ja arvo syntyy työstä, on hankalaa perustella, miksi vain sikariporras kantaisi huolta yhtiön tulevaisuudesta tai käärisi kaikki voitot.

Henkilöstöantien ansiosta Rakettitieteen omistajuus on jakautunut laajasti: työntekijöistä noin 40 %:lla on pankkiholveissa tai piirongin laatikoissa aluksen osakekirjoja. Osakkuus lisää yhteenkuuluvuutta, motivoi toimimaan emoaluksen parhaaksi ja samalla palkitsee (palkan ohella, ofc) hyvin tehdystä duunista. Ja toki myös kollegan tekemästä duunista. 

Työpanos vaikuttaa sijoitukseen 

Jokaisella Rakettitieteen työntekijällä on mahdollisuus ostaa itselleen pala Rakettia vuosittain järjestettävissä henkilöstöanneissa. Ensimmäinen anti pystytettiin vuonna 2017 Raketin ollessa nuori ja terhakka 6-vuotias. Noin puolet silloisesta henkilöstöstä lähti mukaan. 

Syyt tähän olivat moninaiset. “Perustajat ruinasivat aktiivisesti mukaan, ja kyllästyin kuuntelemaan”, anonyymiksi heittäytyvä rakettitieteilijä toteaa. Hän lisää: “Olihan tämä turvallinen ja vaivaton sijoitus, jossa on myös melko hyvät tuotto-odotukset. Eikä tämä vaadi aktiivista tekemistä kasvaakseen maltillisesti.”

Toinen rakettitieteilijä-sijoittaja puolestaan kertoo, että osallistui antiin eturintamassa, koska halusi lisää näkyvyyttä päätöksentekoon. “Osakkaana pääsen helpommin osallistumaan keskusteluihin siitä, mihin suuntaan firma on menossa. Olen saanut syvällisempää infoa ja ymmärrystä siitä, mitkä asiat ovat kulloinkin tapetilla.”

Suuri osa työntekijöistä tarkkailee firman kuulumisia muutenkin silmä kovana, mutta omistajuus tuo lisäpotkua yhtiön kulujen ja strategian toteutumisen seuraamiseen. Osakkuuden kautta firma koetaan enemmän omaksi, ja osakkaat ovat aidosti kiinnostuneita siitä, mihin Raketin suuntima osoittaa. Lisäksi oma työpanos vaikuttaa sijoituskohteen menestykseen. 

”Työskentelystä tulee mielekkäämpää, kun on myös sijoittajana mukana yrityksen toiminnassa. Tästä syntyy tunne ‘omassa firmassa’ työskentelystä”, summaa noin puolitoista vuotta omistajana ollut rakettitieteilijä.

Rakettiliitossa myötäjäiset myös lainarahalla

IT-talojen ovet käyvät tiuhaan, ja jokainen haluaa pitää kiinni kynsin ja hampain osaajistaan. Henkilöstöanti on yksi keino (mielekkään duunin, terveen työkulttuurin ja hyvän palkkauksen lisäksi) sitouttaa työntekijät työnantajaan. 

Aikoinaan Raketin komentosillalla pohdittiin muitakin sitomisleikkejä ja palkitsemiskeinoja, mutta esimerkiksi bonarijärjestelmät koettiin heppoisiksi vaihtoehdoiksi – ovathan rakettitieteilijöiden palkat muutenkin priimaa. Porukkaa ei myöskään haluttu erotella kahden kerroksen väkeen esimerkiksi holding-yhtiön tai osuuskunnan kautta. Päädyttiin siis suoraan omistukseen. 

“Koska omistus on sidottu työpaikkaan, se vaikeuttaa henkisesti työnantajan vaihtamista. Tämä tosin on tiedetty ja tarkoitettu sivuvaikutus”, pidempään osakkaana ollut rakettitieteilijä sanoo. 

Omistajapohja on myös myyntitilanteidemme FAQ: Raketin omistuspohja kiinnostaa asiakkaitamme, sillä se kertoo osaltaan kulttuuristamme ja asiantuntijoidemme sitoutumisesta.

Mistään ikuisista kahleista ei tietenkään ole kyse. Vaikka firman kanssa astellaankin avioliittoon (ja tehdään avioehto), aina voi erota. Tällöin osakkeet myydään takaisin Rakettitieteelle.

Osakkeiden minimipanos on asetettu niin tuntuvaksi, ettei kukaan syöksy suin päin solmimaan osakassopimusta. Ihmisillä on hieman erikokoisia NFT-taidekokoelmia tai sukan varteen jemmattuja setelipinkkoja, joten jokaiselle hodlaajaksi halajavalle tarjotaan mahdollisuutta Raketti-shoppailuun lainaamalla rahaa yhtiön kirstusta. 

Rakettitieteen tarjoama kohtuullinen laina onkin nähty oivallisena kannustimena. “Firman halvahko laina oli hyvä etu, joka tekee mukaan lähtemisestä helpompaa”, anonyymi riskisijoittaja toteaa. 

Raketin osake ja ravihevonen – turvallisia sijoituksia molemmat

Tuoreehko omistaja-rakettitieteilijä kertoo motivaation ja sitoutumisen olleen tärkein syy allekirjoittaa osakassopimus. Hän painottaa myös taloudellisia hyötyjä: “Yritys on sijoituskohteena mielenkiintoinen, sillä vapailla markkinoilla ei ihan vastaavaa kohdetta ole tarjolla. Lisäksi tässä on mahdollisuus ansaita kohtuullisesti verotettuja pääomatuloja yrityksen onnistuessa.”

Hänen mukaansa listaamattoman konsulttifirman osakkeiden ostaminen tosin kuulostaa paperilla huonohkolta diililtä: “Listaamattoman yrityksen osakkeet ovat lähtökohtaisesti hyvin epälikvidi sijoituskohde, joten rahoja ei pysty helposti irrottamaan muuhun käyttöön. Lisäksi arvonmuodostus ei tapahdu kuin pörssikaupassa, joten osakkeen arvostukseen liittyy paljon epävarmuutta. Osakassopimus saattaa myös rajoittaa osakkaan mahdollisuuksia osallistua muuhun liiketoimintaan osakkaana ollessaan.”

Myös pidempään rahantekijänä ollut rakettitieteilijä on samoilla linjoilla: “Sijoituksena tämä on sinänsä suhteellisen hankala, koska osakkeiden arvon määritys on epäselvää ja niistä eroon pääseminen vaikkapa rahapulassa voi olla vaikeaa. Oma fiilikseni on, että tämä on silti aika turvallinen sijoitus.” 

Konsulttifirman liikevaihto riippuu siitä, kuinka monta tuottavaa konsulttia talossa on. Rakettitieteellä on tällä hetkellä nelisenkymmentä työntekijää, mutta tarkoitus ei ole paisua satojen ihmisten yhtiöksi nykyisellä fokuksella. Yhtä aikaa ei voi odottaa sekä huimaa arvonnousua että firman pysymistä sen kokoisena, jossa haluaisimme edelleen työskennellä. 

Vain viski puuttuu

Rakettiliitto-prosessi on työntekijöiden näkökulmasta koettu avoimeksi, rehelliseksi ja kohtalaisen helpoksi, tosin kalenteriaikaa kuluu jonkin verran lakitekstien ja sopimusten kahlaamiseen. “Itse prosessi meni kivuttomasti, kunhan sai muodostettua itseään tyydyttävän kuvan sopimusten sisällöstä.” 

Osuuksia on erikokoisia, mutta kaikkia halutaan kuunnella tasapuolisesti. Tärkeintä on paikka pöydässä: yhtiökokouksissa vältellään turhanpäiväisiä äänestämistä.

Pientä nurinaa kokousjärjestelyistä kuitenkin kuuluu: “Yhtiökokouksiin lupailtiin kallista viskiä, mutta vielä ei ole näkynyt kertaakaan.”

Haluatko rakettitieteilijäksi?

Lue myös:

Henkilöstöanti teki riviresurssista omistajan

Pinterest
Rakettitiede Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rakettitiede kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

henkilöstöanti
kulttuuri
Rakettitieteilijä
rekrytointi

Siirry yrityksen profiiliin Rakettitiede kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Rakettitiede - Muita referenssejä

Rakettitiede - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia