Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Oma talkkari, parempi mieli

BloggausRaketin talkkarit (aka caretakerit) eivät lakaise kuukiviä komentosillalta, vaan he varmistavat, että työnteon ja hyvinvoinnin edellytykset ovat kunnossa. 

Rakettikauppiaat, talkkarit ja muu aluksen toimistoporukka huolehtii siitä, että arki rullaa ja konsulteilla on hommia, joissa asiakkaan tarve kohtaa devaajan kiinnostuksen ja osaamisen. 

Ai mitkä talkkarit? Onko konsulttien pihoja hiekoittamassa ja lumia kolaamassa paljonkin taalasmaita ja pikkaraisia?

Ei nyt ihan, mutta sinne päin: vaarallista liukkautta ja korkeita nietoksia estetään psykologisella tasolla. Kun kehittäjät hengaavat omilla satelliiteillaan ja käyvät emoaluksessa harvakseltaan, on tärkeää, että joku pitää pakan kasassa, on aidosti kiinnostunut ja järjestää tarvittaessa avun ja tuen – oli asia mikä tahansa.

Talkkari on rakettitieteilijälle nimetty tyyppi, jota voi nykiä kuupuvusta, jos kaipaa olkapäätä, juttuseuraa tai vaikka sparrailukaveria ykkösiä ja nollia ratkoessa.

“Talkkari eli caretaker on oikeastaan meidän sana esihenkilölle. Näemme harvoin kasvokkain, koska porukka on levällään eri asiakkailla tai eri tiimeissä. Tämä ei kuitenkaan poista tarvetta go to -henkilöön, jolta pyytää apua haastavissa tilanteissa tai jonka kanssa voi pallotella asioista”, Juha Huttunen, rakastettu johtajamme, kiteyttää.

Talkkari on liima konsultin ja Raketin välillä

Talkkaritoiminta sai alkunsa puolitoista vuotta sitten, kun Juhan kädet eivät riittäneet kaikkeen. Hän oli käytännössä jokaisen työntekijän pomo muiden toimarihommien rinnalla.  

Rakettitiede Juha Huttunen

“Talkkari eli caretaker on oikeastaan meidän sana esihenkilölle”, Raketin toimari Juha sanoo. Talkkari varmistaa, että työnteon ja hyvinvoinnin edellytykset ovat kunnossa.

“Oli mahdotonta pitää yhteyttä ihmisiin riittävästi. Piti löytää uusi tapa ratkoa kommunikaatiovastuuta. Aloitimme talkkaritoiminnan jakamalla vastuun puoliksi ex-rakettilaisen Iidan kanssa”, hän kertoo. 

Talkkari katsoo kokonaisuutta eli auttaa ratkomaan konsultin, firman, myynnin ja asiakkaan tilanteita niin, että paletti olisi mahdollisimman hyvä kaikille. Painotus talkkaroinnissa on työkyvyn ylläpitäminen, hyvinvoinnista huolehtiminen ja yhteydenpito. 

“Talkkareiden avulla tiedämme, miten työntekijällä menee, mitä hän haluaa, miten hän viihtyy ja voimmeko me auttaa jotenkin. Kaikkea ei talkkarin tarvitse tietää itse, ja jos tulee isompia pulmia tai HR-asioita, niihin saa apua”, Juha selvittää.

Yhä useampi haluaa talkkariksi – ja sehän passaa

Vuoden 2023 alussa talkkaritoiminta muuttui, kun 12 raketin konsulttia sai painaa talkkarinhatun päähänsä. Ennen tätä isoa muutosta talkkaritoiminnassa oli mukana konsulteista kaksi, Ed ja Joona.

Miltä talkkaritoiminta on tuntunut, Joona?

“Talkkarointi on tuonut vaihtelevuutta työpäiviin – etenkin, jos tapaa kasvokkain lounaan yhteydessä. Isoin anti on ollut se, että olen tutustunut paremmin kollegoihin. Muutoin heitä ei tapaa kuin muutamia kertoja vuodessa firman tapahtumien yhteydessä. Myös oma näkökulma on avartunut, kun on kuullut, millaista on työskennellä eri asiakkailla”, Joona kertoo.

Rakettitiede Joona Olkkola

Joonan mukaan säännölliset tapaamiset ovat erityisen tärkeitä, kun pääosa työstä tehdään etänä. “Koen, että voin auttaa niitä, jotka ovat olleet samassa elämäntilanteessa kuin minä.”

Edin ja Joonan kokemusten perusteella homma todettiin toimivaksi, joten päätimme tarjota talkkarointipestiä kaikille kiinnostuneille.

“Toiminnan lähtökohta on työntekijän tarpeissa, joten on luonnollista, että jokainen saa myös valita oman talkkarinsa”, Juha kertoo. 

Mitä tämä tarkoittaa laskuttavalle konsultille?

“Aikaa menee kuukaudessa muutamia tunteja per tyyppi. Haluamme välttää sitä, että firma määrittelee prosessin, jota noudatetaan orjallisesti. Tarkoitus on, että jokainen löytää omana toimintatapansa. Lähdetään asiantuntijan tarpeista ja vastataan niihin niin hyvin kuin on mahdollista”, Juha selventää. 

Hyvinvoinnin perustana konsultin, kiinnostavan tekemisen ja asiakkaan pyhä kolminaisuus

Vaikka talkkarin rooli on iso, Juha korostaa myynnin merkitystä konsulttien hyvinvoinnin airuena.

“Kaikki lähtee siitä, mitä duunia tulee meille tekemään ja miten työtä tehdään. Konsultin ja asiakkaan välinen match pitää olla hyvä”, Juha toteaa. 

Se meinaa sitä, että myynti käy tarkkaan läpi tekemistä asiakkaan puolella. Tarkastelussa on erityisesti johtaminen ja muun muassa se, miten konsultti pääsee osaksi työyhteisöä tai onko vaikka mahdollisuuksia pitää 1:1-tapaamisia. 

Tarkoituksena on varmistaa, että asiakas tykkää ja konsultti viihtyy. 

Konsultin arjessa talkkari huolehtii, että tieto liikkuu valonnopeudella kehittäjän ja emoaluksen välillä. Näin hyvinvoiva konsultti voi huokaista helpotuksesta ja keskittyä oleelliseen.

Kiikarissa kiinnostavat projektit, osaavat kollegat, hyvä palkka ja oma talkkari? Lue lisää!

Lue myös:

Valovuosia edellä osaamisessa

Terve mieli on korvaamaton – työssäjaksaminen on koko organisaation vastuulla

Pinterest
Rakettitiede Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rakettitiede kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

juhahuttunen
johtaminen
joonaolkkola
kehittäjä
kulttuuri
Rakettitieteilijä
talkkari

Siirry yrityksen profiiliin Rakettitiede kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Rakettitiede - Muita referenssejä

Rakettitiede - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia