Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Konsultointi on kahden kauppa

BloggausKolme Rakettitieteen konsulttia kertovat, miten asiakas ja konsultti pääsevät yhdessä parhaaseen lopputulokseen ja vähän myös siitä, miksi konsultin hommat ovat niin kutkuttavia.

Tangoon tarvitaan kaksi, konsultointi on kahden kauppa ja mitä näitä nyt on. Asiakas ja konsultti kulkevat projektissa rinta rinnan, koska heillä on yhteinen tavoite: saada hyviä tuloksia. 

Kolme rakettitieteilijää kertovat konsultin perspektiivistä, miten tähän tavoitteeseen päästään. Joni Toiviainen, resurssi #40, on ollut konsulttina vasta puolitoista vuotta, mutta alalta on kokemusta 10 vuodelta eli hänellä on vertailupohjaa tuotetalojen ja konsulttipuulaakien välillä. Joona Olkkola, resurssi #36, on ollut kehittäjänä sekä konsultti- että tuotetaloissa yhteensä 12 vuotta. Anonyyminä pysyttelevä resurssimme on tehnyt IT-konsultin töitä lähes 15 vuotta eli hän voisi esiintyä tässä jutussa nimimerkillä “Kokemusta on”, mutta hän esiintyy nyt nimellä anonyymi rakettitieteilijä.

Luota minuun: tiedän, mitä haluan

Jos asiakas tietää, mihin suuntaan karavaania kuljetetaan, projekti nytkähtää helposti liikkeelle. “Iso ja melko yleinen tilanne kuitenkin on, ettei tiedetä, mitä halutaan tehdä, mutta silti pitää olla kova pöhinä päällä”, toteaa anonyymi rakettitieteilijä. Tämä ei tarkoita, että kenenkään pitäisi istua viilaamassa täydellistä viisivuotissuunnitelmaa samalla, kun maailma lipuu ohi. Konsultti osaa myös toimia tukevana voimana epätäydellisen tiedon ja alustavien suunnitelmien varassa. 

“Vaikka ‘tehdäänpä uusi ja parempi YouTube’ -tyylinen lähtökohta ei ole ajatuksena ollenkaan huono, olisi hyvä muodostaa rajoja siitä, mitä tulevaan projektiin liittyy ja erityisesti mitä sen ulkopuolelle on tarkoitus jättää”, Joni lisää. 

Yksi konsultin hommista onkin auttaa asiakasta tarkentamaan ja taustoittamaan toimeksiantoa. Mitä enemmän asiakas juttelee konsultin kanssa, sitä paremmin konsultti ymmärtää asiakkaan tarpeet ja osaa antaa kokemuksensa ja näkemyksensä asiakkaan avuksi. Vaillinainen kommunikaatio asiakkaan ja konsultin välillä voi johtaa pahimmillaan siihen, että rakennetaan liian kalliita ja monimutkaisia, teknisesti näyttäviä ratkaisuja, joista ei kuitenkaan ole iloa bisneksen kannalta. 

Joni toteaa, että vaikka konsultit tykkäävät jutella teknisistä yksityiskohdista, kuten siitä, “kuinka he suunnittelivat asiakkaalle algoritmin, joka pesee olemassa olevat ratkaisut 100–0”, kommunikointi sujuu tekniikasta vähemmän tietävienkin kanssa. Joona lisää, että auttavat tiedot ongelmakentästä ja sovelluskehityksestä ovat hyödyllinen lisä esimerkiksi aikatauluja arvioitaessa eli teknisestä tietämyksestä ei ole haittaa, mutta sen puute ei estä konsulttia kommunikoimasta sujuvasti.

Tärkeintä on avoin kommunikointi, joka tasoittelee tietä myös luottamukseen.

“Luottamus syntyy avoimen keskustelun, läsnäolon ja lopulta tulosten kautta. Uskon kysymyksiin – kaikenlaiset kysymykset ja niihin liittyvät keskustelut toimivat vuorovaikutussuhteen rakennuspalasina”, Joona kertoo. Hänen mielestään on hyvä, jos molemmat osoittavat mielenkiintoa toisiaan kohtaan ja haluavat oppia tuntemaan henkilön eivätkä katso yhteistyötä vain pakollisena pahana projektin lopputuloksen aikaansaamiseksi. 

Omat lapset ja naapurin kakarat

Erityisesti pidemmissä projekteissa rakettitieteilijät ovat perinteisesti olleet asiakkaille kuin omia työläisiä, mikä on paitsi konsulttien myös asiakkaiden onni. Jos konsultti lukittaisiin kellariin heti lanttujen ja perunoiden jatkeeksi hakkaamaan koodia, siitä voisi tulla ulkopuolinen tai ainakin vähän vaivaantunut olo.

“Parhaassa tapauksessa konsultti on osana asiakkaan omaa kehitystiimiä ja tuo sinne vähän erilaisia tai tavanomaisesta poikkeavia näkemyksiä,” Joona kommentoi. 

Mitä vähemmän salamyhkäisenä koko organisaatio konsultille näyttäytyy, sitä nopeammin hän pääsee toteuttamaan asiakkaan tarvitsemat ominaisuudet. “Aina on jotain talon sisäisiä tai domainspesifisiä asioita, joita konsulttikaan ei voi ymmärtää ilman perehdytystä, vaikka hän olisi kuinka guru tahansa”, anonyymi konsulttimme toteaa ja kertoo, että hänen kokemuksensa mukaan parhaat tulokset ja nopein starttivauhti on saatu aikaan projekteissa, joissa konsultti on perehdytetty samalla pieteetillä kuin palkkalistoille tulevat kehittäjät.

Parasta konsultointia siis saa, kun panostaa perehdytykseen! Yksityiskohtaisempia ohjeita voi kurkkia täältä: Quis custodiet ipsos custodes – eli kuinka konsultti perehdytetään >

Mitä konsultin sitten tarvitsee tietää? Ehkä hänet voi säästää lomalistoilta ja viime pikkujoulujen jatkokertomuksilta, mutta muuten hänelle kannattaa kertoa kaikki projektiin edes jollain tavalla linkittyvä tieto. Kokonaiskuva asiakkaan arjesta ja liiketoiminnallinen ymmärrys valuvat konsulttiin helpommin, kun hän tietää asioista. Työhönsä intohimoisesti suhtautuva kehittäjä toki kaivelee tarvittavia seikkoja itsekin, mutta joka paikkaan ei pääse yksin kurkkimaan, vaikka kuinka kovasti haluaisi. 

“Konsultille on tärkeää avata asiakkaan toimialaa ja ongelmakenttää makrotasolla, sillä vain sitä kautta konsultin putkinäkö työtehtävän suhteen katoaa ja ajatusmaailma laajenee”, Joona sanoo.

Asiakkaalle saadaan parasta pöytään, kun strategiset ratkaisut on tuotu konsultinkin tietoon. “Joskus käy niin, ettei konsulttia oteta mukaan bisnesplänäyksiin tai kerrota kaikkea tarpeellista. Konsulttia ei kannata pitää pimennossa ja yrittää vain tiristää koodia ulos, sillä ei tuoda asiakkaalle parasta lisäarvoa”, anonyymi rakettitieteilijä selventää. Kannattaa muistaa, että konsulttia sitovat salassapitovelvollisuudet. 

Konsultille maksetaan paitsi asiantuntijuudesta myös mielipiteistä. “Konsultti kannattaa ottaa mukaan kokouksiin senkin takia, että hänellä saattaa oikeasti arvokkaita näkemyksiä asioista. Konsultti pitää sisällään kuitenkin reilun pläjäyksen tietoa erityisesti talon ulkopuolelta”, Joni muistuttaa. 

Konsultti haluaa pähkinöitä 

Konsultti törmää uransa aikana mitä erilaisimpiin teknologiavalintoihin, työskentelytapoihin ja työyhteisöihin eri asiakkaiden parissa. “Tämä antaa konsultille kirjavan pohjan nähdä asioita monipuolisesti verrattuna jäykkiin korporaatiosääntelyihin, joihin suuremmat yritykset voivat helposti kangistua ajan saatossa. Tällaisissa paikoissa out of the box -ajattelumalli saattaa olla jäänyt unholaan, mutta konsultille puolestaan se sopii kuin nenä päähän”, Joni toteaa. 

Kunnianhimoinen koodari elää ja hengittää haasteista, ja liiallinen aivot narikkaan -bulkkityö voi tylsistyttää. Erityisesti, jos siitä ei ole etukäteen varoitettu. Konsultti on konsultti, koska haluaa haasteita, vaihtelua ja joustavuutta, mutta on tarvittaessa kykenevä käärimään hihat ja paiskimaan likaisempiakin hommia. Konsultin oppimisvimmaa ja laajaa työkalupakkia kannattaa kuitenkin käyttää häikäilemättömästi hyväksi – tai ainakin huolehtia, että tehtäväjonossa riittää tekemistä. 

“Erityistä herkkua on, kun kohdalle sattuu kunnon pähkinöitä, joiden ratkaiseminen kytkee aivojen jälkipolttimen käyntiin niin, että tukka hulmuaa”, Joni sanoo. Ajatusta komppaa Joona: “Parasta on päästä tekemään itsellekin vähän outoa ja tuntematonta toteutusta asiassa, jonka ratkaisusta on yhteiskunnallista hyötyä. Pidän myös siitä, että on monta hattua päässä ja pääsee asiakasrajapintaan kuuntelemaan palautetta. Parhaissa tapauksissa konsulttina tuntee tiettyä omistajuutta ja onnistumista lopputuloksen suhteen.”

Joskus konsultti saattaa joutua työskentelemään sellaisessa prosesseissa ja työympäristöissä, jotka vievät fokuksen töiden tekemisestä. “Kompastuskiviä ovat esimerkiksi ajattelun kahlitseminen, turhien palaverien paljous tai vastausten niukkuus”, Joona luettelee ja lisää, että pahimmassa tapauksessa ei ole mahdollista tehdä töitä kunnolla esimerkiksi liian tiukkojen aikataulujen takia. Hyvä konsultti kuitenkin ymmärtää, etteivät olosuhteet ole aina optimaaliset ja näillä mennään, kunhan asia on käyty ensin yhdessä läpi.

Rakettitieteilijät eivät halua olla vain tikettien takojia eikä heidän intohimoaan kannata tyrehdyttää. “Heitä vain lisää löylyä koneistoon ja nauti vauhdin huumasta”, kiteyttää Joni. 

Jos tarvitset softaprojektiisi kokeneita konsultteja, ota yhteyttä!

Lue myös:

Konsultti vs. oma kehittäjä

Quis custodiet ipsos custodes – eli kuinka konsultti perehdytetään

Pinterest
Rakettitiede Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rakettitiede kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

Asiakas
Rakettitieteilijä
jonitoiviainen
joonaolkkola

Siirry yrityksen profiiliin Rakettitiede kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Rakettitiede - Muita referenssejä

Rakettitiede - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia