Miten perustaa verkkokauppa? 8 askelta verkkokaupan perustamiseen
Saitko kuningasidean omasta verkkokaupasta? Haaveiletko B2B-verkkokaupasta? Tänä digitaalisen kaupankäynnin aikana verkkokaupan perustaminen pyörii monen suomalaisen mielessä. Mutta mitä verkkokaupan perustaminen vaatii?
Jos aiot perustaa verkkokaupan, onnittelut – palvelullesi voi olla kysyntää.
Yhä useammat kuluttajat tekevät ostoksia nettikaupoissa, sillä digitalisaatio on siivittänyt kuluttajien nettishoppailua. Oman lisänsä toi myös koronapandemia, joka rajoitti kivijalkamyymälöissä vierailua ja lisäsi nettikauppojen kävijämääriä.
Mutta ennen verkkokaupan perustamista sinun on hyvä olla perillä muutamista toimivan verkkokaupan perusedellytyksistä. Internet tulvii erilaisia nettikauppoja, joista osa toimii menestyksekkäästi, osa vähemmän menestyksekkäästi.
Vaikka verkkokaupan perustaminen voi tapahtua nopeasti ja melko edullisestikin, panosta huolelliseen suunnitteluun. Lopputulos palkitsee varmasti.
On aina helpompi rakentaa, kun perusta seisoo jykevästi maassa. Jos lähdet heti verkkokaupan alussa väärään suuntaan esimerkiksi verkkokaupan brändäämisen, tuotteiden tai prosessien suhteen, täyskäännös voi viedä paljon sekä aikaa että rahaa.
1. Mieti, miten erottaudut verkkokaupallasi
Jos sait loistoajatuksen nettikaupan perustamisesta, pysähdy miettimään, onko ajatus niin loistava, että palvelusi erottuu sadoista muista verkkokaupoista? Mikä sinut erottaa muista kilpailijoista? Miksi verkkokaupan perustaminen sopisi juuri sinulle?
Verkkokaupan perustamisessakin pätee markkinoinnin yleinen keino, eli omien ihanneasiakkaiden määrittely. Sinun ei kannata miellyttää aivan jokaista kuluttajaa, vaan päättää, mihin sinun verkkokauppasi keskittyy. Mikä sinun verkkokaupassasi on uniikkia?
Jos B2C-verkkokauppasi keskittyy esimerkiksi eläinten tarvikkeisiin, pohdi, miksi kissojen ja koirien omistajat haluaisivat ostaa sinun nettikaupastasi tuotteita? Panostatko esimerkiksi loistavaan asiakaspalveluun? Tarjoatko eläimille erilaisten tuotteiden lisäksi muitakin palveluita?
On monia tapoja erottautua kilpailijoista, mutta erottautuminen ei ole aina helppoa. Tärkein tekijä onkin oma motivaatiosi tietynlaisen verkkokaupan perustamiseen.
Jos vaikkapa eläimet ovat lähellä sydäntäsi ja olet eläintenkouluttaja ammatiltasi, eläimille suunnatun verkkokaupan perustaminen voi sopia sinulle erinomaisesti. Tällöin saat mahdollisuuden valjastaa oman rautaisen ammattitaitosi myös verkkokauppaan ja vaikka henkilöbrändätä itsesi kaikkien eläinystävien luottokumppaniksi.
2. Tutki, onko verkkokaupalla edellytyksiä menestyä markkinoilla
Kuten sanottua, verkkokauppoja on perustettu pilvin pimein. Jos kuitenkin päätät ensin nuuhkia, millaista kysyntää tuotteillesi olisi, osaat helpommin luoda toimivan B2C-verkkokaupan.
Tämä luonnollisesti auttaa sinua menestymään, sillä tuote, jota kaikki myyvät, ei välttämättä ole avain toimivaan verkkokauppaan. Mitä paremmin erottaudut ja mitä enemmän kysyntää tuotteellesi on, sitä varmempaa on verkkokaupan perustaminen.
Aloita markkinoiden tutkiminen selvittämällä muiden verkkokauppojen tarjontaa. Etenkin suuret verkkokaupat kannattaa käydä läpi, sillä ne ovat yleensä niitä, jotka vetävät asiakkaita puoleensa.
Voit myös analysoida, millaisia tuotteita ja millaista sisältöä kilpailijasi tekevät. Jos verkkokauppa näyttää tunkkaiselta, tuotekategoriat ovat epäselvät ja hinnat mielestäsi liian alhaiset, päätä, että aiot itse tehdä verkkokauppiaana asiat paremmin. Kirjaa ylös, millaisia ajatuksia kilpailijoiden sivut sinussa herättävät hyvässä ja pahassa.
B2B-verkkokauppa yleistyy tulevaisuudessa. B2B-verkkokauppa tarjoaa tuotteita tai palveluja kuluttajien sijaan toisille yrityksille. Vaikka yleisesti puhutaankin B2B-verkkokaupasta, kyseessä on enemmänkin tilausalusta tai tilausjärjestelmä, jonka kautta B2B-ostaja tekee ostoksiaan.
B2B-verkkokauppa yleistyy vauhdilla. B2B-ostajat osaavat vaatia laadukasta palvelua.
B2B-ostajat ovat yleensä oman alansa asiantuntijoita, jolloin myös verkkokaupan täytyy vastata heidän tarpeisiinsa. B2B-ostajat toimivat kuten kuluttajat ja odottavat samanlaista palvelutasoa myös B2B-verkkokaupalta.
Esimerkiksi B2B-verkkokaupan asiakaspalvelun täytyy olla olla saatavissa, koska B2B-ostaja odottaa, että verkkokauppa vastaa nopeasti ja asiantuntevasti hänen kysymyksiinsä. Kun ostoprosessi on selkeä ja hyvin suunniteltu, B2B-verkkokaupalla on paremmat edellytykset menestyä.
Lue myös, millaisia ovat verkkokaupan 5 eri ostajatyyppiä.
3. Valitse hyvä verkkokauppa-alusta
Kun verkkokaupan perustaminen tuli mieleesi, ajattelitko sinäkin heti verkkokauppa-alustaa?
Vaikka verkkokaupan perustaminen vaatiikin toimivan ja hyvän alustan, sitäkin tärkeämpää on ensin määritellä mitä myyt, kenelle ja millaiset markkinat tuotteillesi tai palveluillesi on. Sen jälkeen tulee vasta verkkokauppa-alusta.
Verkkokauppa-alusta on helpompi valita, kun alkusuunnitelmat ovat selkeät. Voi olla, että toinen alusta soveltuu paremmin palveluiden myyntiin ja toinen tuotteiden. On harmillista, jos perustat verkkokaupan verkkokauppa-alusta edellä ja huomaatkin myöhemmin, että tuotevalikoimallesi ja tarpeillesi olisi toiminut paremmin jokin muu verkkokauppa-alusta.
Muista myös, että vaikka verkkokauppa-alusta itsessään olisi erinomainen, sisältö ratkaisee. Jos verkkokauppasi vilisee kirjoitusvirheitä, tuotevalikot ovat epäloogiset, sisällönsyöttö on epäonnistunut, asiakaspalvelu on hidasta tai hinnoittelussa olisi parantamisen varaa, upeinkaan verkkokauppa-alusta ei auta myynnissä.
Merkittävä osa verkkokaupan kuluista koostuu yleensä verkkokauppa-alustasta, lisäosista ja integraatioista, mutta alustoja saa myös puoli-ilmaiseksi. Verkkokaupan perustaminen ei siis välttämättä ole kallista puuhaa, etenkin jos tuotevalikoimasi ei ole tähtitieteellisen suuri, ja toimit vain Suomen markkinoilla.
Jos aikeenasi on myöhemmin laajentaa verkkokauppa myös ulkomaille, huomioi tämä jo verkkokaupan perustamisen alkutaipaleella. Verkkokaupan hintaa nostavat kaupan kehittäminen ja ylläpito. Esimerkiksi markkinointi vaatii usein rahaa, jotta kuluttajat löytävät kauppasi.
Suomalaisia ja ulkomaisia verkkokauppa-alustoja:
- MyCashFlow
- Shopify
- WooCommerce
- Refox
- Vilkas
- Magento
- Holvi
- CloverShop
- Squarespace
- Finqu
Lue blogistamme 6 vinkkiä toimivampaan verkkokauppaan.
4. Ulkoista verkkokaupan ydintoimintoja
Kun olet päättänyt verkkokaupassa myytävät tuotteesi ja tehnyt markkinatutkimusta, on aika pohtia, mitä kaikkea aiot, osaat ja ehdit tehdä itse verkkokaupassasi. Totuus on, että verkkokauppias ei ehdi millään tehdä jokaista asiaa itse.
Usein verkkokauppias keskittyy myyntiin, mutta kuka hoitaa esimerkiksi markkinoinnin? Entä logistiikan tai asiakaspalvelun? Mitenkäs on varastonhallinnan laita? Verkkokauppa on paljon muutakin kuin vain tuotteiden myyntiä.
Alkuvaiheessa sinulla saattaakin herätä houkutus haukata iso pala ja tehdä suurin osa verkkokaupan toiminnoista itsenäisesti. Kun myynti alkaa rullata, asiakkaiden yhteydenotot voivat viedä paljon aikaa, aivan kuten markkinointikin.
Voi myös olla, että oma osaamisesi ei riitä toteuttamaan esimerkiksi laadukkaita tuotekuvauksia, Google Ads -mainontaa tai kategoriatekstien kirjoittamista. Tällöin kannattaa pohtia, pitäisikö sinun ulkoistaa verkkokaupan tukipalveluja osaaville ammattilaisille.
Esimerkiksi ulkoistettu asiakaspalvelu tai varastoinnin ulkoistaminen voivat helpottaa verkkokaupan arkea huomattavasti ja samalla parantaa asiakastyytyväisyyttä. Digiajan asiakas osaa vaatia toimivaa logistiikkaa ja varastointia, joten niihin kannattaa panostaa.
Asiakkaamme, HotLips-verkkokaupan omistaja huomasi, että puhelin soi tiuhaan tahtiin, eikä aika riittänyt enää huolehtimaan asiakaspalvelusta 100 prosenttisesti. Kun yrittäjä ulkoisti verkkokaupan chat-asiakaspalvelun Digizerille, verkkokauppiaan puhelin soi enää harvoin, ja asiakkaat saavat laadukasta palvelua osaavien asiakaspalvelijoidemme myötä.
Vinkkimme onkin, että älä ulkoista sitä, mikä sinulta itseltäsi hoituu erinomaisesti. Sen sijaan harkitse ulkoistamista silloin, kun tiedät kaipaavasi ulkopuolista apua ja ammattitaitoa.
5. Luo vahva verkkokaupan brändi
Verkkokaupan perustamisen alkutaipaleella sinun täytyy myös hahmotella, millainen sinun nettikauppasi brändi on. Brändi kuvastaa sitä mielikuvaa, jonka asiakkaat saavat sinun verkkokaupastasi.
Tarkoituksena on luoda brändi, jonka asiakkaat tuntevat. Kuluttajat hakeutuvat itse tunnettujen brändien luokse, jotka he kokevat omakseen esimerkiksi arvojensa pohjalta. Millaisen mielikuvan sinä haluat antaa itsestäsi?
Brändiä kuvastavat esimerkiksi verkkokaupan nimi, arvot ja visuaalinen ulkoasu. Brändiin vaikuttaa paljon myös se, millainen maine verkkokaupalla on. Maine taas puolestaan rakentuu tekojen kautta.
Myös yrityksen äänensävyllä on suuri merkitys. Teetkö humoristisia somepostauksia? Onko asiakaspalvelusi äänensävy ystävällinen ja auttavainen? Onko nettisivujesi tekstit asiallisia vai esimerkiksi kantaaottavia?
6. Välitä asiakkaasta – sisältömarkkinointi verkkokaupan avuksi
Kun verkkokaupan arki alkaa rullata ja asiakkaat löytävät luoksesi, heistä täytyy myös pitää huolta. Millä tavalla huomioit asiakkaat ja kommunikoit heidän kanssaan? Yksi hyvä tapa on välittää asiakkaista sisältömarkkinoinnin avulla, olipa kyseessä tavallinen B2C-kuluttajaverkkokauppa tai B2B-verkkokauppa.
Kun lähetät säännöllisesti uutiskirjeen, jossa kerrot verkkokauppasi kuulumisia, asiakkaat kokevat, että heitä ei ole unohdettu. Myös piristävät, brändisi mukaiset somepostaukset yhdistävät sinut ja asiakkaasi.
Yhtä kaikki, myös nettisivujesi selkeys kertoo asiakkaasta välittämisestä. Selkeät tuotevalikot, raikas visuaalinen ilme, hyvin kirjoitetut kategoriatekstit, laadukkaat tuotekuvat ja toimiva asiakaspalvelu – näillä eväillä pääset jo pitkälle.
Voit myös tehdä muita pienempiä juttuja asiakkaidesi hyväksi. Erilaiset tavat kiittää asiakasta toimivat aina. Miltä kuulostaisi esimerkiksi alekoodi verkkokauppaan, edullisemmat toimituskulut tai lyhyt videotervehdys asiakkaille?
7. Älä unohda verkkokaupan markkinointia missään vaiheessa
Vaikka verkkokauppa-alustasi olisi loppuunsa hiottu, asiakkaita ei välttämättä kuulu. Tämä johtuu siitä, että kuluttajat eivät ole löytäneet verkkokauppaasi satojen muiden verkkokauppojen joukosta.
Mikä avuksi? Nollabudjetilla toteutettu markkinointi ei tuo useinkaan toivottua tulosta, joten satsaa rahaa myös markkinointiin. Tämä pätee niin B2B-verkkokauppaan kuin kuluttajaverkkokauppaankin.
Erilaisia tehokkaita digimarkkinoinnin tapoja on monia: Google Ads -hakusanamainonta, sosiaalisen median markkinointi, sisällöntuotanto ja konversio-optimointi. Paras kombo syntyy siitä, että yhdistät nämä markkinoinnin keinot.
Miksi Google Ads -mainonta on tehokas markkinoinnin keino? Suurin osa ihmisistä aloittaa haluamansa tuotteen tai palvelun etsinnät googlettamalla. Kun kohdennat mainontaa näille kuluttajille, saat potentiaalisia vierailijoita verkkokauppaasi.
Somemarkkinointi puolestaan vie verkkokauppasi niiden kuluttajien luokse, jotka voivat olla kiinnostuneita tuotteistasi. Jos myyt urheiluvälineitä, somemarkkinointia voidaan kohdentaa ihmisille, joilla urheilu on lähellä sydäntä. Somemarkkinoinnin avulla he näkevät verkkokauppasi mainoksen Facebookissa, Instagramissa tai LinkedInissä ja toivon mukaan klikkaavat kauppaasi.
Jatkuva sisällöntuotanto, kuten blogitekstien kirjoittaminen puolestaan lisää orgaanista eli ei-maksettua näkyvyyttä. Kun tuotat asiakkaita kiinnostavaa sisältöä, joka on vieläpä hakukoneoptimoitu oikealla tavalla, mahdollisuutesi nousta Googlen hakutuloksissa kasvaa. Kun kuluttajat löytävät sinut Googlen etusivulta, verkkokauppasi alkaa vilistä asiakkaita. Hakukoneoptimointi tarkoittaa muutakin kuin sisällön optimointia. Hakukoneoptimointi on esimerkiksi relevanttien avainsanojen etsimistä ja sivuston teknistä optimointia.
Konversio-optimointi on kriittinen osa verkkokauppaa. Konversio-optimoinnin toimenpiteillä pyritään parantamaan kuluttajan matkaa verkkokaupan sisällä. Toisin sanoen selvittämään ne pienetkin ansat, joihin kuluttaja kompastuu: liian sekavat nettisivut, puuttuvat toimintakehoite-painikkeet tai sivuston hidas latausnopeus. Kun näitä tekijöitä fiksataan, kuluttajat voivat helpommin konvertoitua asiakkaiksi eli ostavat sinulta tuotteita, eivätkä jätä tuotteita ostoskoriin lepäämään.
8. Pidä yllä osaamistasi, verkostoidu ja opettele uutta
Verkkokaupan pyörittäminen voi olla yksinäistä puuhaa, jos sinulla ei ole palkattua henkilökuntaa apuna. Moni verkkokauppias etsiikin verkostoja sosiaalisen median avulla. Facebookissa on esimerkiksi Verkkokauppiaat-ryhmä, josta voit saada kullanarvoisia kontakteja ja lisää tietoa verkkokaupan alasta.
Myös erilaiset oppaat ja videot auttavat kehittämään omaa verkkokauppaa. Jos olet kiinnostunut digimarkkinoinnista, voit seurata digimarkkinoinnin yrityksiä sosiaalisessa mediassa tai tilata uutiskirjeitä digimarkkinoinnin saralta.
Vaikka verkkokaupan arki voi olla kiireistä, pyri kuitenkin ylläpitämään omaa osaamistasi. Moni verkkokauppias myös innostuu erilaisista markkinoinnin toimenpiteistä tai sosiaalisesta mediasta.
Luo verkkokaupasta omannäköisesi, mutta muista samalla palvella asiakasta. Liian uniikki lähestymistapa esimerkiksi somessa saattaa myös karkottaa kuluttajia.
Verkkokaupan ydintoimintojen ulkoistaminen voi tuoda kaivatun tiimin ympärille. Säännölliset palaverit yhteistyökumppaneiden kanssa saattavat antaa tunteen, että et joudu puurtamaan yksin. Ulkopuolinen näkökulma voi tuoda huomattavia parannuksia verkkokauppasi arkeen.
Tutustu, miten me voisimme auttaa sinua palveluidemme avulla!
Mikäli tarvitset apua digimarkkinointiin tai haluat ulkoistaa verkkokaupan asiakaspalvelun meille, ota yhteyttä!
Lisää artikkeleita löydät Digizerin blogista!
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Markkinointi | |
Viestintä |
Teknologia
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Toteutustyö |
Omat tagit
Digizer - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Digizer - Muita referenssejä
Digizer - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Product Owner
- Red & Blue Oy - WordPress-kehittäjä tuki- ja pienkehitystiimiin
- Red & Blue Oy - Projektipäällikkö verkkopalvelu- ja verkkokauppaprojekteihin
- Red & Blue Oy - Design Lead
- Digia Oyj - Azure Integration Developer
- Ready Solutions Oy - Senior Data Scientist
- Nordea - Qualtrics XM Process Specialist
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
- S1 Networks Oy - Pitäiskö teidän hankkia parempi netti?
- Altoros Finland Oy - Automaattinen kestävyysraportointityökalu CSRD siirtymää varten / Sustashift
- Digiteam Oy - Verkkokaupan toteutus Apollokaihdin.fi
- Digiteam Oy - Kattokeskuksen sivut ykköseksi Googlessa
Tapahtumat & webinaarit
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Identio Oy - Web Applications: How We Build Minimum Lovable Products in 2025 – Launching the Product
- Kisko Labs Oy - Ideasta innovatiiviseksi ohjelmistoksi ja menestyväksi liiketoiminnaksi
- Timeless Technology - Tempmate dataloggerit äärimmäisten lämpötilojen mittaamiseen.
- Efima Oyj - Vastuullisuusjohtaminen on liiketoiminnan johtamista – Muista nämä 10 asiaa, kun valitset työkalua kestävyysraportointiin
- Nordea - Mietteitä Nordean graduaattiohjelmasta
- Kisko Labs Oy - Hackathonien haasteet ja ratkaisut: reiluuden ja tuloksellisuuden tavoittelu
- SD Worx - Herkkukori tai viinipullo, ovatko ne enää nykypäivää? Mitä työntekijöille joululahjaksi
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |