Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Miten langaton verkko eli WiFi toimii? Pikaopas yrityksille.

BloggausPätkiikö langaton verkko? Hidasteleeko nettiyhteys? Häviääkö WiFi? Nämä ongelmat ovat monelle yritykselle harmillisen tuttuja. Häiriöiden ilmaantuessa moni ajattelee vian olevan oitis nettiyhteydessä.

 

 Siksi voi tulla yllätyksenä, että yleensä langaton verkko on syypää ongelmiin, eikä itse nettiyhteys. Jos langaton verkko ei toimi, se näkyy suoraan esimerkiksi hidastelevana nettiyhteytenä. Olen törmännyt tähän kerta toisensa jälkeen työssäni, jossa olen analysoinut ja auttanut satoja yrityksiä parantamaan omaa nettiyhteyttään.

 

Tässä artikkelissa paljastan toimivan langattoman verkon eli WiFin salat. Ne kolme tärkeää seikkaa, jotka vaikuttavat oleellisesti yrityksesi langattomaan verkkoon, nettiyhteyteen ja niiden toimivuuteen.

 

Tämä artikkeli kannattaa lukea, jos sinulla on yritys ja

● nettiyhteytesi tökkii, pätkii ja häiritsee sinun tai työntekijöidesi työtä

● pohdit nettiyhteyden vaihtamista

● haluat parantaa langatonta verkkoasi

 

Samalla kerron, miten toimiva langaton verkko suunnitellaan ja toteutetaan. Jatka siis lukemista.

 

Toimiva langaton verkko takaa toimivat nettiyhteydet

Nettiyhteydet ovat Suomessa erittäin luotettavat ja toimivat. Varsinkin, jos kyseessä on

yrityksille suunnattu valokuituyhteys laadukkailla päätelaitteilla.

 

Jos siis nettiyhteys pätkii, on vika lähes aina muualla kuin itse nettiyhteydessä. Seuraavat kolme tärkeää seikkaa vaikuttavat nettiyhteyteesi ─ niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

#1. Lähiverkko

Nettiyhteys tarvitsee rinnalleen lähiverkon. Siksi on loogista, että niin nettiyhteys kuin

lähiverkko hankitaan saman operaattorin kautta. Tällöin mahdollisten häiriöiden selvittäminen on helpompaa.

 

Periaatteessa lähiverkko on sama asia kuin langaton verkko (WiFi eli Wlan). Langaton verkko on välttämätön kaikkialla, koska sen käyttö on yleistynyt ja yhä useamman yrityksen

laitemäärä on moninkertaistunut. Se tarkoittaa sitä, että myös langattomalta verkolta vaaditaan enemmän.

 

Sen rakentaminen ei ole läpihuutojuttu. Siksi langaton verkko täytyy suunnitella huolellisesti. Huolellisella suunnittelulla ja mittauksella (mittauslaitteella) selvitetään tarvittava tukiasemien määrä, kapasiteetti ja sijainti.

 

On tärkeää, että lähiverkko on mitoitettu oikein ja laitteet pystyvät keskustelemaan keskenään. Näin varmistetaan, että langaton verkko

● yltää kaikkialle ilman häiriöitä

● toimii optimaalisesti

● ei ole yli- tai alimitoitettu, eikä siinä ole päällekkäisyyksiä

 

Lue myös artikkelini: Lähiverkko - kaikki, mitä sinun tulee tietää

 

#2. Laitteet

Laitteet vaikuttavat oleellisesti netin toimivuuteen. Laitteilla tarkoitan yrityksen kaikkia

laitteita, joita tarvitaan työskentelyyn ja netin käyttöön (esim. tietokoneet, tabletit,

mobiilit, tulostimet) sekä ne laitteet, joista lähiverkko koostuu.

 

Langaton verkko rakentuu tukiasemista, kytkimestä ja reitittimestä. Tukiasemien

määrä ja sijainti kartoitetaan langattoman verkon suunnittelu- tai päivitysvaiheessa.

 

Yleensä ongelmia alkaa ilmaantua, kun laitteet ovat joko liian vanhoja tai niiden

kapasiteetti ei enää riitä. Jos esimerkiksi yrityksen laitemäärä on kasvanut ja sen myötä

myös tiedonsiirto, todennäköisesti lähiverkon kapasiteetti ei enää riitä ja se on aika

päivittää.

 

Yhdellä lehtitalolla oli verkossa ongelmia. Verkko toimi muuten moitteettomasti, mutta puolen päivän aikaan tiettyinä päivinä ilmaantui nettiyhteyden pätkimisiä. Se puolestaan haittasi työntekoa huomattavasti.

 

Otimme asian ratkottavaksi ja selvitimme syyn. Paljastui, että datapiikit olivat niin suuria juuri tiettynä kellonaikana, että 1G-kytkimet eivät enää riittäneet. Laitteet piti päivittää 10G-kytkimiin. Ongelma poistui päivityksen myötä.

 

#3. Palomuuri

On varsin yleistä, että palomuurin läpäisykyky ei riitä ja tämä näkyy sitten häiriöinä langattomassa verkossa. Palomuurin valinta pitää mitoittaa käytössä olevan yhteysnopeuden perusteella.

 

Tämä on usein asia, missä moni yritys luistaa ja ajattelee säästävänsä. Mikäli jokin haittaohjelma osuu kohdalle ja leviää toimistoverkossa kaikille, ovat seuraukset ikäviä. Ja ne voivat tulla hyvin kalliiksi.

 

Yleensä asian selvittelyyn uppoaa pahimmillaan useita työpäiviä, mikä tarkoittaa hukkaan heitettyä työaikaa. Hommat kirjaimellisesti seisovat, kun kaikki koneet joudutaan putsaamaan ja asentamaan alusta asti. Näin on käynyt joillekin yrityksille, joilla ei ole kunnon suojauksia ollut. Silloin työntekoon sekä projekteihin on tullut älyttömiä viivästyksiä.

 

Usein haittaohjelmabuumi leviää samanaikaisesti monessa muussakin organisaatiossa. Näin ollen, kun yhtäkkiä työpöydälle tulee läjäpäin koneita tai palvelimia, voi niiden palautuksissa mennä pitkään ─ vaikka varmuuskopiot olisivat kunnossa.

 

Palomuuri ja suojaukset kannattaa laittaa kuntoon. Mielellään heti alusta asti, jos budjetti vain antaa periksi. Muuten se helposti jää roikkumaan. Tämä kustannus voidaan budjetoida vakuutuskuluihin, jolloin se ei tunnu niin isolta.

 

Kasvuvaraa ei tarvitse miettiä, jos nettiyhteyden toimittaja voi toimittaa myös laitteet. Meiltä on mahdollista saada juuri oikeanlaiset laitteet palveluna. Tässä palvelussa ylläpito sisältyy laitteiden kk-hintaan. Näin varmistat, että yrityksellänne on aina ajan tasalla olevat laitteet. Jos eteen tulee päivitettävää, laite menee rikki tai jotain muuta yllättävää sattuu, yrityksen omaa aikaa ei valu hukkaan. Mikäli jossain välissä ilmenee tarve päivittää palomuuri järeämpään vaihtoehtoon, se voidaan tehdä kesken sopimuskauden. Tällöin vanha laite palautuu meille ja saatte uuden tilalle.

 

Miten rakennetaan toimiva langaton verkko (WiFi)?

Toimiva langaton verkko rakentuu huolellisella suunnittelulla. Suunnittelu,

lähtötilanteen tutkiminen ja analysointi tarkoitukseen sopivalla laitteella on erittäin tärkeää. Jos näin ei tehdä, riski epäonnistua on erittäin suuri.

 

Epäonnistuminen langattoman verkon rakentamisessa voi johtaa siihen, että

X Netti ei toimi edelleenkään niin kuin pitäisi

X Mitään parannusta entiseen ei tullut

X Samat ongelmat jatkuvat, kuten esim. netin pätkiminen

 

Tätä et varmastikaan halua?

 

Jos ja kun langaton verkko toteutetaan, kannattaa se näin ollen tehdä huolellisesti ja hyvin alusta asti. Kuten vanha sanonta sanoo ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää paikkansa tässä(kin) asiassa.

 

Langattoman verkon suunnittelu

Hankittaessa langaton verkko, on ensin pohdittava seuraavia kysymyksiä:

● Tarvitaanko langaton verkko kaikkialle vai vain jollekin tietylle alueelle?

● Haluaako yritys toimia piuhan vai langattoman verkon kautta?

● Miten monelle henkilölle langaton verkko tulee?

● Miten monta laitetta yhdistetään langattomaan verkkoon?

● Kuinka nopea langoton verkko tarvitaan?

 

Nämä ovat asioita, jotka on otettava huomioon langattoman verkon suunnittelussa. Lisäksi tarvitaan pohjapiirrokset ja paikan päällä vierailu mittauslaitteen kanssa. Mittauslaitteen avulla tiedämme tarkalleen, miten monta tukiasemaa tarvitaan ja minne ne tulee sijoittaa, jotta langaton verkko yltää saumattomasti kaikkialle ja kapasiteetti on sopiva yrityksen tarpeisiin. Riippuen tilan ja tukiasemien koosta, tämä on lähes ainoa oikea tapa tehdä se hyvin.

 

Pelkkä silmäily ja mututuntuma eivät siis riitä, vaikka olisi miten paljon kokemusta. Silmämääräisissä arvioissa tulee monesti heittoja ylä- tai alakanttiin. On paljon asioita, joita ihmissilmä ei pysty havaitsemaan, mutta jotka vaikuttavat langattomaan verkkoon, kuten pintamateriaalin heijastus ja miten se vaikuttaa signaaliin, naapuriyrityksen verkko ja niin edelleen. Jos suunnittelun taustalla ei ole faktaa, voi lopputuloksena olla langaton verkko, joka pätkii, ei yllä kaikkialle tai tulee päällekkäisyyksiä. Pahimmillaan verkko ei parane yhtään ja samat ongelmat jatkuvat.

 

On siis erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, keneltä on hankkimassa langatonta

verkkoa. Läheskään kaikki toimijat eivät käytä mittauslaitetta työssään. Kannattaa siis

aina kysyä toimijalta, miten he varmistavat, että langaton verkko tulee toimimaan niin

kuin pitää. Muista, että mikään kokemus ei korvaa mittauslaitetta.

 

Langattoman verkon suunnitteluun tarvitaan faktoja, jotka vain mittauslaite pystyy antamaan.

 

Taatusti toimiva langaton verkko

Esimerkiksi me S1 Networksilla elämme niin kuin opetamme. Suunnittelemme

huolellisesti toimivan langattoman verkon, jonka ansiosta nautit netissä surffailusta ja työskentelystä ilman ongelmia.

 

Langattoman verkon suunnittelussa apuna meillä on suomalainen, täsmällinen ja laadukas mittauslaite. Laite on armoton ja kertoo tarvittavien tukiasemien määrän ja sijainnin tarkkaan. Sen yhdysrakenteinen nopea spektrianalysaattori havaitsee myös muun kuin Wlan eli WiFi-liikenteen energian, esimerkiksi vialliset laitteet.

 

Mittari ja siihen liittyvät ohjelmistot helpottavat ratkaisevasti verkon suunnittelua, rakentamista, testausta, validointia, ylläpitoa ja ongelmien selvittelyä – oli kohde pienverkko tai kymmenien tuhansien ihmisten yleisötapahtuma. Varsin pätevä laite siis.

 

Tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme saamaan räätälöidyt nettiyhteydet ja

langaton verkko, jotka sopivat juuri heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa ─ hyvää

asiakaspalvelua unohtamatta.

 

Tässä esimerkki yksi vaativimmista toteutuksistamme langattomien verkkojen puolella:

Vermoon supernopea valokuitu - S1 Networks

 

Jos yritykselläsi on tarve parantaa oma langaton verkko, ota meihin yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Se ei sido sinua mihinkään, joten ota rohkeasti yhteyttä.

 

Mikäli sait artikkelista hyödyllistä tietoa, jaathan sitä eteenpäin myös somessa!

Pinterest
S1 Networks Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili S1 Networks kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Tietoliikennepalvelut
Tietoturva

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
IT

Omat tagit

WLAN
Lähiverkko
valokuitu
langaton
fifi

Siirry yrityksen profiiliin S1 Networks kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

S1 Networks - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

S1 Networks - Muita referenssejä

S1 Networks - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia