Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Mikä ihmeen tuoteportfolio? – Näillä neuvoilla rakennat menestyvän tuotesalkun.

BloggausTuoteportfolio tarkoittaa tuotesalkkua. Siihen kuuluu yrityksen tai sen osan, esimerkiksi tuotelinjan, myytävät tuotteet ja palvelut. Tuotesalkussa voi olla yhdestä tuotteesta aina satoihin, jopa tuhansiin myyntinimikkeisiin. Usein salkun sisältö jaetaan kategorioihin, joita voi olla esimerkiksi teknologiasukupolvi, asiakassegmentti tai tuotteiden positiointi.


Kuinka yrityksen tuotesalkku oikein syntyy?

Tuotesalkku yleensä kasvaa ajan kuluessa. Eri teknologia- tai tuotesukupolvet, markkina-aluekohtainen versiointi, asiakaskohtaiset versiot, yritysostot ja yhteistyökumppanuudet kerryttävät myyntinimikkeiden määrää.

Tuotesalkkuun kuuluu usein myös ''apu''tuotteita, jotka muodostavat asiakkaan tarpeiden mukaisen kokonaisuuden eli kokonaistuotteen. Usein tällaisia ovat erityisesti käyttöönottoa ja käyttöä helpottavia asioita kuten asennustarvikkeita, suunnittelu/mitoitusohjelmistoja, hosting-palvelu ja erilaisia tukipalveluita. Myyntinimikkeiden lukumäärä edellisiin liittyen voi olla huima (esimerkiksi FCC tai CE -merkityt tuoteversiot, tai vaikkapa entry–standard–pro -versiot).
Pro tip: Tuotesalkkua analysoidessa kannattaa ensin pysähtyä miettimään asiakkaita. Kenen ongelmaa tuote tai tuoteperhe ratkaisee, ja missä. Usein asiakas, asiakassegmentti tai myyntikanava kohtaiset vaatimukset ovat tuoteversioiden takana.


Kenen vastuulla on yrityksen tuotesalkun johtaminen?

Yrityksen tuotesalkku on yrityksen liiketoiminnan tärkein tekijä. Tuotesalkun ylläpito kokonaisuudessaan on yrityksen tai tuotelinjan johtoryhmän vastuulla. Tuotesalkun osaset ovatkin sitten Tuotepäälliköiden maailmaa. Useimmilla tuotepäälliköillä on vastuullaan useampia tuotteita tai ainakin myyntinimikkeitä. Tuotepäälliköllä on paras ymmärrys oman tuotteensa elinkaaren vaiheeseen ja liiketoiminnan tilaan.


Miten tuotesalkkua johdetaan?

Menestyvien yritysten tavoitteena on ylläpitää yrityksen strategian mukaista tuotesalkkua. Tuotesalkun pitää sisältää eri elinkaaren vaiheissa olevia tuotteita, jotta liiketoiminta kukoistaa nyt ja huomenna.

Yrityksellä voi mennä taloudellisesti hyvin jonkin aikaa, vaikka se ei investoisikaan uusien tuotteiden kehittämiseen. On kuitenkin melko varmaa, että seuraavan teknologia- tai liiketoimintamallimurroksen tullessa haasteet realisoituvat.
Jos taas yrityksellä on vain uusia elinkaaren alkuvaiheen tuotteita saattaa yrityksen kassatilanne käydä haastavaksi.

Yrityksen kannattavuus parantuu huomattavasti, jos vanhentuneet tuotteet lopetetaan aktiivisesti ja tuotteiden lopettaminen on osa tuotteen elinkaarihallintaprosessia. Tällöin tuotteiden ylläpitoon liittyvät piilokustannukset minimoidaan ja yrityksen voima voidaan kohdentaa tuottoisampiin hankkeisiin.


Yleisiä haasteita tuotesalkun kanssa:

- liikaa tuotteita
- tuotesalkku uudistuu liian hitaasti
- vanhojen tuotteiden lopettaminen vaikeaa
- tuoteportfolion hallinnan omistajuus hukassa.
- tuotteiden kilpailukykyä ei seurata systemaattisesti
- mahdollisuuksia jää hyödyntämättä


Blogikirjoitus jatkuu Tuoteportfolion hallintaan keinoilla mm. erilasilla mittareilla, joilla tuoteportfolion pulssia mitataan – stay tuned!

Pinterest
Contribyte logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Contribyte kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus

Omat tagit

tuoteportfolio
tuotesalkku

Siirry yrityksen profiiliin Contribyte kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Contribyte - Muita referenssejä

Contribyte - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia