Kotihoidon kokonaisratkaisu vapauttaa päivittäin tunteja lisää asiakaskohtaamisiin

Kotihoidon resurssien ja asiakastyön optimointi sekä mobiilisovellus vapauttavat aikaa asiakaskohtaamisiin. Sirpa Oja peruspalvelukeskus Oivasta* ja Ira Karvonen sosiaali- ja terveyspiiri Helmestä** arvioivat, että Kotihoidon Optimoinnin ja Lifecare Kotihoidon Mobiilin tuomat toimintamallien muutokset ovat nopeuttaneet aamukäynneille lähtöä viidellätoista minuutilla.
“Helmen kotihoidossa on arkiaamuisin töissä reilut kolmekymmentä hoitajaa. Vartin ripeämpi lähtö tarkoittaa kahdeksan tunnin lisäystä asiakastyössä päivän mittaan ja vuodessa yli 2 000 tuntia”, vanhuspalvelupäällikkö Ira Karvonen laskee.
Peruspalvelukeskus Oivan kotihoidossa välittömän työajan eli asiakkaan luona tapahtuvan työn osuus on kasvanut lähes 10 prosenttiyksikköä ensimmäisen tarkastelujakson aikana (tammi-huhtikuu). Samanaikaisesti asiakasmäärä on kasvanut noin kahdeksalla prosentilla ja asiakaskäynnit lisääntyneet yli 1 600 käynnillä vuoden 2014 seurantajaksoon verrattuna. Kasvun jatkuessa samalla tahdilla tulee kuluvan vuoden aikana asiakaskäyntejä lähes 5 000 enemmän. Optimoinnilla saavutettava välittömän työajan nousu mahdollistaa, että kasvavat hoitokäynnit voidaan hoitaa olemassa olevilla resursseilla.
“Asiakkaiden hoitoisuustarve on selkeässä kasvussa ja päivittäisten käyntien määrä lisääntyy”, Sirpa Oja arvioi.
Helmessä Haapaveden alueella välittömän työn osuus on noussut keskimäärin 15 prosenttiyksikköä, joinakin päivinä nousu on lähes 25 prosenttiyksikköä. Tarkkoja lukuja Ira Karvonen ei kevään tuomista säästöistä ole vielä valmis osoittamaan, mutta havainnot ovat osoittaneet, että ylitöiden tekeminen ja sijaisten käyttö ovat yhtäaikaisesti vähentyneet. Karvonen pitää tärkeänä, että optimoinnilla pystytään osoittamaan hoito- ja palvelusuunnitelmaan kirjatun mukaisesti asiakkaan tarvitsema hoitoaika jokaiselle käynnille.
“Päivät ovat ajoittain kiireisiä, mutta hoidon laatua parantaa, että asiakkaan kanssa saa suunnitellusti viettää hänelle varatun verran aikaa”, Karvonen pohtii.
Karvonen ja Oja korostavat, ettei optimointi- ja mobiilisovellusten tuomia hyötyjä voi erottaa toisistaan.
“Asiakkaiden avun tarve pystytään optimoimaan tarkasti ja suunniteltuja aikoja myös noudatetaan. Toisaalta mobiili mahdollistaa tilastoinnin ja kirjaamisen asiakkaan kanssa seurustellessa”, Sirpa Oja kuvailee.
Ira Karvonen kertoo, että kirjatun tiedon laatu on aiempaa täsmällisempää. Kun kirjaukset ja tilastointi tehdään mobiilisti heti asiakkaan luona, ei työvuoron päätteeksi tarvitse muistella käyntien sisältöjä.
“Myös asiakas pääsee osallistumaan oman hoidon kirjauksiin. Monet kyselevät kiinnostuneita mitä hänestä kirjataan muistiin”, Karvonen kuvailee.
Päivän työlistat, asiakkaan hoito- ja yhteystiedot sekä yhteydet kollegoihin kulkevat aina hoitajan matkassa. Älypuhelimen ominaisuudet tekevät tiimien viestinnän vaivattomaksi. Mobiilin kautta on mahdollista nähdä myös kollegojen työlistat. Työtaakkaa voidaan tasapainottaa kesken vuorojen.
“Jos omat työt on tehty etuajassa, on työkaverin työtaakkaa näppärä keventää ottamalla hänen työlistaltaan asiakas huolehdittavakseen”, Oja kuvailee.
Oja ja Karvonen suosittelevat ottamaan optimoinnin ja mobiilin ripeällä kertarytinällä käyttöön, jotta yhteiskäytön hyödyt saadaan nopeasti voimaan. Oivassa kotihoidon mobiilisovellus on käytössä neljän kunnalla alueella lähes 80 hoitajalla. Helmessä kotihoidon hoitohenkilökuntaa on viitisenkymmentä.
“Sovellusten käyttöönotto aiheuttaa hetkellisesti myllerryksen toimintatavoissa, mutta viesti kentältä on ollut positiivista”, Oja kuvailee.
”En usko, että kukaan olisi enää valmis luopumaan mobiilikirjauksista”, Karvonen arvioi.
Kesän aikana tehtävät ohjelmistopäivitykset edistävät sujuvaa kirjaamista ja vähentävät toimistolla työskentelyä entisestään. Laboratorio- ja verenpainetiedot sekä asiakkaan hoitokertomus ovat jatkossa luettavissa myös älypuhelimesta. Oivassa odotetaan lisäksi kuntalaskutuksen kirjaamista mobiilisti. Tulevaisuuden askeleita ovat sähkölukkojen ja tablettien käyttöönotot.
--
*Peruspalvelukeskus Oiva tuottaa Asikkalan, Hollolan, Hämeenkosken, Kärkölän ja Padasjoen kuntien sosiaali- ja perusterveydenhuollon palvelut. Asikkala ei ole mukana kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmässä.
**Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella Haapaveden kaupunki tuottaa vanhuspalvelut. Pyhäntä ostaa vanhuspalvelujen osalta Haapavedeltä kotihoidon sairaanhoitajan palvelut.