Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Kolme erilaista ratkaisua liiketoiminnan ja talouden suunnitteluun – käyttöönoton helppous ei ole takuu laadusta

Bloggaus

Yritysten liiketoiminnan suunnittelu voidaan toteuttaa monella tavalla.

Yrityksen liiketoiminnan ja talouden suunnitteluun sisältyy tyypillisesti budjetointi ja ennustaminen. Siihen voi sisältyä myös monenlaista muuta resurssisuunnittelua kuten työvuorojen, ostojen tai tuotannon suunnittelua. 

Talous- ja muu suunnittelu voidaan teknisesti toteuttaa monella tavalla. Suunnittelu pystytään tekemään nopeasti Excelin kaltaisella ohjelmistolla tai sitä varten hankitaan erillinen ohjelmisto. Nyrkkisääntö ratkaisun toteutukselle on, että mitä työläämpää on sen käyttöönotto, sitä sujuvampi ja työtä säästävämpi ratkaisu on päivittäisessä käytössä.  

Tässä esittelemme kolme erilaista tapaa rakentaa yritykseen liiketoiminnan suunnitteluratkaisu. 

1. Kevyin ratkaisu: Pelkkä Excel 

Excelin suosio ei ole yllätys. Se on yksinkertainen, mutta silti monipuolinen työkalu erilaiseen laskentaan. Monessa — varsinkin pienemmässä — organisaatiossa budjetit ja ennusteet tehdään yhä Excelin turvin. 

Vaikka Excelin laskentaominaisuudet ovat monipuoliset funktioineen ja muine ominaisuuksineen, siinä on useita puutteita liiketoiminnan suunnittelun kannalta. 

Excelistä puuttuu ensinnäkin tiedon historiointi. Tiedot eivät jää talteen mihinkään muuhun kuin Excel-tiedostoihin. Se johtaa haasteisiin esimerkiksi audit trailissa. Audit trail — aukoton kirjausketju — tarkoittaa, että erilaisten kirjausten yhteys esimerkiksi tulos- ja taseraporttiin voidaan todeta läpinäkyvästi ja vaikeuksitta. Lukujen audit trailin puuttuminen on Excel-viritysten suurimpia helmasyntejä. 

Excelissä erilaisten vertailutietojen tuominen budjetti- ja ennustepohjiin on myös usein työlästä. Lisäksi raporttien jakelu tekee Excelistä monesti kömpelön ratkaisun. 

Ylipäätään “kevyt” Excel-ratkaisu voi osoittautua yllättävän työlääksi ylläpitää. Kun kullekin budjettivastuulliselle on saatu osabudjettien syöttöpohjat laadittua ja tulosbudjetissa kaikki linkit on rakennettu, työ ei ole suinkaan valmis. Tämän jälkeen pitää saada jotenkin näppärästi syöttöpohjille vertailutiedot edelliseltä vuodelta. Seuraavalla budjettikierroksella kaikki vertailuluvut täytyy tietenkin päivittää. Jos laskentataulukoita päivittää samaan aikaan useampi henkilö, eteen tulee varmuudella versiohallinnan haasteita. 

Excel-taulukot ovat lisäksi alttiita monenlaisille virheille. Virhe yhdessä Excel-välilehden solussa saattaa sotkea koko monimutkaisen osabudjettien, tuloslaskelman, taseen ja kassavirran himmelin. Silloin tällöin saa lukea juttuja julkisuudessa, missä väärä luku tai kaava Excelissä on aiheuttanut suuria väärinkäsityksiä tai jopa pörssiyhtiöiden tuloksien vääristymisiä. 

2. Keskitien ratkaisu: Excel + tietokanta + BI-työkalu 

Hieman Excelistä jalostuneempi ratkaisu saadaan, kun Excel-syöttöpohjat yhdistetään tietokanta- ja Business Intelligence ‑ratkaisuun. 

Tässäkin Excel toimii edelleen budjetti- ja ennustelukujen syöttöalustana. Luvut eivät kuitenkaan jää vain Excel-tiedostoihin, vaan ne siirtyvät SQL-serverin tietokantaan. Sen jälkeen Power BI ‑ratkaisulla toteutetaan multidimensionaalinen tietomalli, jossa rakennetaan eri hierarkiat ja rivikohtaiset laskennat. Tämä malli tarjoaa luontevan tavan käsitellä tilihierarkioita ja talousraportteihin tyypillisesti kuuluvia laskentoja.  

Invenco on rakentanut talousraportoinnin Power BI ‑sovelluksen, joka sisältää tuloslaskelman, taseen ja kassavirran sekä niiden mittareita. Se on suunniteltu erityisesti talouden raportointia varten, ja sen avulla käyttäjä voi nopeasti ja ketterästi tarkastella ja analysoida talouden lukuja. 

Invencon edistyneemmässä ratkaisussa saavutetaan muutamia etuja pelkkään Excel-suunnitteluun verrattuna. Ensinnäkin siihen sisältyy tiedon historiointi tietokannassa ja kuutioissa. Toiseksi se mahdollistaa monin verroin monipuolisemmat raportointimahdollisuudet kuin Excel, jonka raportointiominaisuudet ovat rajalliset.  

Kun budjetti‑, ennuste- ja muu suunnittelutieto on BI-ratkaisussa, yrityksellä on käsissään monipuolinen työkalu liiketoimintansa analyysiin – esimerkiksi vaikkapa toteumien ja budjettien erojen selvittämiseen. Myös tiedon jakelu onnistuu tällä ratkaisulla sujuvammin.  

Tietokantaan on tietenkin myös mahdollista tuoda tietoja muistakin järjestelmistä kuin Excelistä, kuten vaikkapa toiminnanohjaus- tai kirjanpitojärjestelmästä. 

Haasteena tässä ratkaisumallissa on, että etenkin suurissa yrityksissä kymmenien Excel ‑syöttöpohjien ylläpitäminen on työlästä ja pienetkin muutokset vakioiduissa Excel ‑pohjissa aiheuttavat työtä tiedon yhdistämisessä. Usein myös audit trail ei toimi kunnolla, mikä aiheuttaa lisätyötä, kun virheellisiä tietoja pengotaan useista järjestelmistä. Tästäkin ratkaisusta tulee helposti niin sanottu Excel-viidakko, jonka ylläpitäminen on työlästä. 

3. Täysverinen planning-ratkaisu 

Ilman muuta monipuolisin ja laadukkain ratkaisu liiketoiminnan suunnitteluun saavutetaan täysverisellä suunnittelu- eli planning-ratkaisulla, jolla voidaan välttää kaikki edellisissä kappaleissa mainitut ongelmat. Sen avulla saadaan käyttökelpoisia budjettien, ennusteiden tai muun tiedon syöttöpohjia, joissa vertailutiedot ovat automaattisesti mukana. Tiedot tallentuvat planning-ratkaisun omaan OLAP-kuutioon tai tietokantaan. 

Planning-ratkaisu ei edellytä välttämättä BI-ratkaisun hankintaa, sillä useissa planning-työkaluissa on selvästi Exceliä paremmat raportointiominaisuudet itsessään. Myös tiedon jakeluongelmat ratkeavat, koska käyttäjät voivat saada käyttöoikeudet suunnittelusovellukseen tai raportteja voidaan upottaa nettisivuille tai muihin organisaation sisäisiin infokanaviin. 

Yksi keskeinen planning-ratkaisun etu on, että liiketoiminnan suunnittelussa voidaan välttää suunnittelun siiloutuminen vain myynnin, taloushallinnon tai tuotannon henkilöiden työkaluksi. Tällöin kaikkien osastojen suunnittelu tukee toisiaan.

 

Invencon planning-ratkaisut 

Invenco toteuttaa edustamillaan planning-ratkaisuilla esimerkiksi integroidun suunnittelun S&OP-mallin mukaisia ratkaisuja, joissa operatiiviset suunnitelmat toimivat viikkojen tai kuukausien syötteenä rullaavaan talouden ennusteeseen. Taloussuunnitelma puolestaan antaa strategiset tavoitteet ja rajoitteet operatiivisille suunnitelmille.  

Invenco tarjoaa useita koeteltuja ja laajasti käytettyjä budjetoinnin, ennustamisen ja konsolidoinnin kokonaisratkaisuja. Yksi tällainen on Invencon jälleenmyynnissä oleva suunnitteluratkaisu Jedox, joka on moderni ja monipuolinen CPM- ja BI-ratkaisu. 

Jedoxissa on samassa paketissa suunnittelun, raportoinnin, analysoinnin ja visualisoinnin ominaisuudet. Jedoxin avulla on mahdollista analysoida suuria tietomääriä ja tuottaa päätöksentekoa tukevia, visuaalisia raportteja. Jedoxilla on mahdollista rakentaa suunnittelumalleja, simulointeja ja skenaarioita sekä viedä talouden ja resurssien suunnittelu täysin uudelle tasolle. 

Kiinnostuitko? 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää:

Jorma Erkkilä

Vanhempi konsultti

jorma.erkkila@invenco.fi

Puh. 0400 132 119

Pinterest
Invenco Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Invenco kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi
Taloushallinto

Erikoisosaaminen

Analytiikka

Teknologia

Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

Planning
talouden suunnittelu ja ohjaus

Siirry yrityksen profiiliin Invenco kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia