Joulumyynnin viisi suurinta sudenkuoppaa
Vuoden merkittävimpiin myyntipäiviin lukeutuva Black Friday sekä sitä seuraavat joulumyynnit ovat monille yrityksille hyvin erityistä aikaa tehdä liiketoimintaa. Tarjousviikot mahdollistavat todella suuren myynnin, mutta samalla tilausvolyymin jyrkkä kasvu, erityisesti Black Friday -viikolla, luo useita teknisiä haasteita, joissa moni suomalainen pienyritys ei edelleenkään yksinkertaisesti pysy mukana. Mikäli sesonkeihin valmistautuu heikosti, markkinointi-investoinnit valuvat helposti hukkaan ja palvelukokemuksen laatu voi notkahtaa isoilla eCommerce-toimijoillakin.
Johtava yritysten integraatioalustaratkaisujen (iPaaS) tarjoaja Boomi avaa viisi sudenkuoppaa, joihin moni suomalaisyritys tänäkin vuonna joko kompastui jo menneellä Black Friday -viikolla tai tulee kompastumaan joulumyyntien aikaan:
1. Tilausten käsittely tehdään yhä käsityönä
“Monet ja erityisesti pienet yritykset käsittelevät edelleen tilauksia käsityönä. Tämä kuuluu menneisyyteen. Tilaus-toimitus-prosessia voi integraatioalustalla yksinkertaistaa ja nopeuttaa. Kun samaa tietoa ei tarvitse syöttää käsin moniin paikkoihin, kestää myös pipeline Black Fridayn ja joulun kaltaiset ruuhkapäivät paljon paremmin. Näin potentiaalista bisnestä ei menetetä ja samalla myös asiakas on tyytyväisempi, kun käsittely- ja toimitusajat pysyvät kurissa", toteaa Boomin Account Executive Jari Jokimäki.
Esimerkiksi Boomin asiakas huonekaluliike Masku tutustui Black Friday -kampanjoinnin haasteisiin ensimmäisen kerran vuonna 2019, jolloin yhtiön järjestelmissä oli vielä paljon vanhoja ja riskialttiita toteutuksia. Kun tarjouspäivänä tilauksia tulikin sisään ennätysmäärä, näiden toteutusten aiheuttamat viiveet johtivat paikoin pitkiin käsittely- ja toimitusaikoihin. Jotta tilanne ei toistuisi, Masku otti käyttöön integraatioalustapalvelun ja on sittemmin ollut huomattavasti paremmin valmistautunut Black Friday -ruuhkaan. Boomin avulla Masku on lähtenyt purkamaan järjestelmänsä vanhoja osia, rakentamaan tietovarastoa ja parantamaan tuotteiden saatavuustietojen ajantasaisuutta verkkokaupassaan, mikä on pienentänyt viiveitä ja luonut näin paremman ostokokemuksen myös asiakkaalle.
2. Palvelun laadusta tingitään kilpailuedun ja markkinointi-investointien menettämisenkin uhalla
Monet yritykset satsaavat merkittävästi markkinointiin Black Friday- ja joulumyynnin vauhdittamiseksi. On kuitenkin erittäin tyypillistä, että suuri siivu markkinointi-investoinneista valuu hukkaan, kun järjestelmät eivät kykenekään sopeutumaan äkilliseen kävijämäärien ja tilausvolyymin kasvuun. Tämä voi johtaa muun muassa pitkittyneisiin toimitusaikoihin ja asiakaslupausten pettämiseen. Moni Black Week -tarjoushaukka teki tänäkin vuonna tilauksensa jo tarjouskampanjaviikon alussa, mutta tilatut tuotteet odottivat monissa tapauksissa käsittelemistä tilausjärjestelmässä päiväkausia.
“Pitkittyneet toimitusajat ja heikko asiakaspalvelu voivat käydä pitkässä juoksussa kalliiksi. Erityisen hyvin tämä pätee pienempiin kotimaisiin toimijoihin, joiden tärkein kilpailuetu globaaleja verkkokauppajättejä vastaan on juuri ensiluokkainen asiakaspalvelu. Hyvän palvelun A ja O taas on ajantasainen tiedotus. Kun asiakas tietää täsmällisesti tilauksensa etenemisen tilan, hänet on helpompi pitää tyytäisenä varsinaisen ostotapahtuman jälkeen. Tämä on mahdollista vain, jos logistiikka-, ERP- ja CRM-järjestelmät toimivat saumattomasti yhteen”, Jokimäki selittää.
3. Yrityksen järjestelmät ja data ovat erillisissä siiloissa
Moni yritys on useiden eri järjestelmien loukussa. Yritys on saattanut sitoutua vuosien aikana eri palveluntarjoajien toimittamiin tuotanto-, jakelu-, varastonhallinta-, laskutus-, kirjanpito- ja CRM-ratkaisuihin, jotka eivät keskustele keskenään.
“Digitalisoituvalla ja alati kilpailuhenkisemmällä yrityskentällä kaikkien järjestelmien on toimittava saumattomasti yhteen. Vaikka ohjelmia ei olisi alunperin suunniteltu toimimaan yhdessä, Boomin kaltaiset matalan koodin integraatioalustat voivat nivoa yhteen eri järjestelmien datan ja toiminnallisuuden, jolloin yritys pääsee valjastamaan nykyisten järjestelmien hyödyt paremmin käyttöönsä”, Jokimäki avaa.
4. Black Friday voi olla menestystarina kaikenkokoisille yrityksille
Integraatioalustat eivät ole vain isoja verkkokauppatoimijoita varten eikä niiden hyödyntäminen vaadi valtavaa infrastruktuuria tai satojen miljoonien eurojen liikevaihtoa. Modernit integraatioratkaisut skaalautuvat useiden kohdennettujen palvelu- ja hinnoittelukokonaisuuksien ansiosta kaikenkokoisten yritysten tarpeisiin – Postin kokoluokan toimijasta aina arteesaanituoteita tarjoavaan mikroyrittäjään asti.
“On yleinen harhaluulo, että integraatioalustan arviointi, käyttöönotto ja hyötyjen todentaminen veisi paljon aikaa, ja että sen ylläpitämiseen tarvittaisiin datavelhon taitoja. Modernin integraatioalustan voi ottaa käyttöön 15 minuutissa, ja automaatioita pääsee heti rakentamaan ja hyödyntämään läpi koko liiketoiminnan. Esimerkiksi Boomin AtomSphere Go -palvelun kautta jopa mies ja Hiace -mallin pienyrittäjä voi saada käyttöönsä kaikki Boomi-alustan avaamat mahdollisuudet – ilman koodaustaitoja. Luottokortilla maksettavan Go-palvelun hinnoittelu perustuu siihen, mitä asiakas todella käyttää ja tarvitsee, eikä asiakkaaksi tarvitse sitoutua esimerkiksi koko vuodelle”, Jokimäki sanoo.
5. Arvokas data jää hintavaksi hidasteeksi
Hyvin harva suomalaisyritys osaa valjastaa keräämänsä datan käyttöön siten, että se on helposti hallittavissa sekä ajan tasalla kaikkialla. Yrityksen koosta riippumatta on tyypillistä, että dataa kertyy yrityksen eri järjestelmiin todella nopeasti ja paljon, ja usein on helpointa vain säilöä tieto talteen myöhempää käyttöä varten. Hyviä esimerkkejä ovat tiedonjyvät siitä, mitä asiakkaat ovat Black Friday -hurmiossaan keränneet ja unohtaneet ostoskoreihinsa. Hyödyllistä voisi myös olla tieto siitä, mikä oli omien järjestelmien suurin pullonkaula korkeimmassa ruuhkahuipussa.
“Varmuuden vuoksi säilytettävä data on kuitenkin pahimmillaan vain kuluerä ja painolasti. Paras hyöty datasta saadaan, kun se valjastetaan välittömästi yrityksen eri toimintojen käyttöön ja liiketoiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Integraatioalustan päätehtävä on kerätä yhteen yrityksen eri datalähteet yhdeksi helposti hallittavaksi kokonaisuudeksi, joka ei vaadi koodaustaitoja tai datatieteilijöitä. Sen avulla voidaan varmistaa, että arvokas tieto ei jää näivettymään suljettuihin datasiiloihin, vaan esimerkiksi tieto asiakkaiden tilausostoskoreihin jääneistä tuotteista voidaan valjastaa vaikkapa markkinointikäyttöön tai chatbotin parantamiseen seuraava tarjouskampanjaviikkoa varten.
Lisätietoja
Boomi - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Boomi - Muita referenssejä
Boomi - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Digia Oyj - Azure Integration Developer
- Ready Solutions Oy - Senior Data Scientist
- Nordea - Qualtrics XM Process Specialist
- Laura - Analyytikot, tietohallinto
- Laura - Project Director, PMO
- Nordea - Sr IT Operations Support Engineer (Adobe/SAS Marketing Automation)
- Laura - Full Stack kehittäjä
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
- S1 Networks Oy - Pitäiskö teidän hankkia parempi netti?
- Altoros Finland Oy - Automaattinen kestävyysraportointityökalu CSRD siirtymää varten / Sustashift
- Digiteam Oy - Verkkokaupan toteutus Apollokaihdin.fi
- Digiteam Oy - Kattokeskuksen sivut ykköseksi Googlessa
Tapahtumat & webinaarit
- 13.12.2024 - AamuAreena 13.12.2024: Kestävä kehitys – Vihreät ICT-laitehankinnat
- 17.12.2024 - Rakettiwebinaari: jouluspesiaali – kysy mitä vain!
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Nordea - Dušana Milinkovićin ajatuksia Nordean graduaattiohjelmasta
- Kisko Labs Oy - Hackathonien haasteet ja ratkaisut: reiluuden ja tuloksellisuuden tavoittelu
- SD Worx - Herkkukori tai viinipullo, ovatko ne enää nykypäivää? Mitä työntekijöille joululahjaksi
- SD Worx - 5 HR-trendiä vuodelle 2025: ihmislähtöisen ja tekoälyvetoisen tulevaisuuden rakentaminen
- Timeless Technology - Aranet4 HOME sisäilman laadun langaton mittari!
- Kisko Labs Oy - Innovatiivisuuden kiihdyttäjä: Miten hackathonit voivat tuoda yrityksellesi uutta potentiaalia
- Ready Solutions Oy - Harjoittelu data- ja tekoälyratkaisujen parissa Ready Solutions Oy:lla
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |