Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Innovatiivinen IT-ratkaisu IKEA-myymälöille Venäjällä

ReferenssiTieto on aloittanut yhteistyön maailman johtavan kodin sisustustuotteiden vähittäismyyjän IKEAn kanssa. Ensimmäisessä hankkeessa on kehitetty standardoidun verkkoinfrastruktuurin konsepti, joka virtaviivaistaa toimintoja IKEAn 14 Venäjän myymälässä eri puolilla maata.


Vähittäismyynti on nopeasti muuttuva ala, erityisesti sellaisissa pioneeriyhtiöissä kuin IKEA, joka avasi ensimmäisen Venäjän myymälänsä Moskovassa vuonna 2000. Yhtiö on sittemmin laajentanut toimintaansa avaamalla 13 myymälää eri kaupungeissa ympäri maata. Myymäläverkosto kattaa tuhansia kilometrejä ja useita aikavyöhykkeitä.

Kun IKEA otti haasteekseen harmonisoida IT-infrastruktuurin eri vähittäismyyntipisteissä ja valmistella tulevia vähittäismyynnin uudistuksia, IKEA kääntyi toisen pohjoismaisen taustan omaavan yhtiön Tiedon puoleen saadakseen asiantuntija-apua ja neuvoja. Yhtiöt työskentelivät läheisesti pilottiprojektissa hieman yli kaksi kuukautta ja yhteistyön tuloksena syntyi IT-strategiadokumentti.

“Aiemmin IKEAn Venäjän myymälöillä oli omat verkkoinfrastruktuuriratkaisut. Nyt olemme antaneet joukon suosituksia, jotka mahdollistavat yhtenäisen ratkaisun,” sanoo johtaja
Anton Zubkov Tiedon Venäjän yksiköstä.

Tehtävää varten koottiin Tiedolta kuuden konsultin tiimi Tsekistä, Suomesta ja Venäjältä. Projektiin kuului IT-konsultointia ja projektinhallintaa, ja se keskittyi asiakkaan kehitysmahdollisuuksiin 10 vuoden perspektiivillä.

Paikallinen liiketoimintamalli: MEGA

Kun ajattelee IKEAa, ensimmäiseksi mieleen eivät varmastikaan tule kiinteistöt. Kuitenkin Venäjällä edullisten kodin sisustustuotteiden ohella yhtiö omistaa suuria ostoskeskuksia, joissa tiloja on vuokrattu muille vähittäismyyjille. Yhteensä näissä MEGA-ostoskeskuksissa on noin 2 miljoonaa neliömetriä myyntitilaa ja niissä käy vuosittain 254 miljoonaa henkeä. Joissain tapauksissa ostoskeskuksissa voi olla jopa yli 300 vuokralaista.

Tiedon piti siis ottaa tarjouksessa huomioon IKEAn paikallisen liiketoimintamallin kaikki aspektit. Päätavoite oli laatia räätälöity IT-ratkaisu, joka joustaa myös yhtiön tulevissa vähittäismyynnin uudistuksissa. Muihin vaatimuksiin kuuluivat keskitetty hallinta, korkeampi tehokkuus ja IKEAn verkkoasiakkaiden kannalta parempi käyttäjäystävällisyys.

“Projektin kohteena on erityisesti Venäjä ja IKEAn haaste harmonisoida operaatiot, jotka levittäytyvät valtavalle maantieteelliselle alueelle ja usealle aikavyöhykkeelle. Meidän tehtävämme oli löytää yhteinen ratkaisu teknologisten ratkaisujen muodossa ja asiakkaan liiketoiminnan muutoksen puitteissa,” Anton Zubkov kertoo.

Kokonaisratkaisu: Aikataulun mukaan ja budjetissa

Tekniseltä kannalta Tiedon sopimus kattaa ydinverkon, langattomat toiminnot, rakenteellisen kaapeloinnin, videoseurannan integroinnin, rakennusten hallinnan sekä muita alijärjestelmiä ja keskeisiä IT-toimintoja, jotka ovat välttämättömiä IKEAn päivittäisessä toiminnassa.

“Yhteistyölle oli eduksi, että IKEA käyttää samaa projektinhallintamenetelmää kuin Tieto. Jokainen tiimin jäsen sitoutui projektiin ja saimme työn tehtyä tuloksekkaasti aikataulun mukaan ja budjettia ylittämättä,” kertoo projektipäällikkö
Dimitri Ryzhov.

Konseptuaalisen konsultoinnin jälkeen seuraava askel on toteuttaa IKEAlle laadittu IT-kokonaisratkaisu ja auttaa yhtiötä sen muutoshankkeessa. Konseptin kehittämisprojekti oli tärkeä ensiaskel, sanoo Zubkov, joka on innoissaan asiakkaan tukemisesta sen Venäjän toiminnoissa.

“Pyrimme luomaan pitkän aikavälin asiakassuhteen IKEAn kanssa auttaaksemme heitä muutoksessa mahdollisimman hyvin,” toteaa lopuksi Natalia Svetushkova, Tiedon Venäjän maajohtaja. “Haluamme soveltaa tätä konseptia käytännössä ja jatkaa asiakkaan muiden kehityshankkeiden kanssa muissa maissa, joissa yhtiö toimii. Meille Tiedossa on tärkeää tukea pohjoismaisia asiakkaitamme heidän laajentuessaan ja muuttuessaan.”

Pinterest
Referenssin infoboxi
Tieto Oyj

Tiedot

Tilaaja: IKEA

Lisätietoja

Yritysprofiili Tieto kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Laatu, turvallisuus ja ympäristö
Projektinhallinta

Erikoisosaaminen

It-infrapalvelut
It-omaisuuden hallinta

Toimialakokemus

Kauppa
Kiinteistöala

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi

Siirry yrityksen profiiliin Tieto kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Tieto - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Tieto - Muita referenssejä

Tieto - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Espooseen valmistui älykaupungin pilottiympäristö
Mobiililaitteet yleistyvät työnteossa – laitehallintaohjelmisto auttaa niiden turvallisessa käytössä
Expak Systems ja Leanware yhdistyvät

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia