Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Hyvä Scrum rakentuu perusasioiden varaan

BloggausMeiltä Contribyten tiimivalmentajilta kysytään usein, miten me lähdemme tiimien toimintaa parantamaan. Kysymys on totta kai ihan paikallaan ja toivon, että tämä Scrumin seremonioiden parhaista käytännöistä kertovan blogisarjan ensimmäinen osa valottaakin hieman ajattelutapaamme.Kaikki lähtee perusasioista, myös hyvä Scrum

Mistä tahansa asiasta onkin kyse – rakentamisesta, kuntoilusta, urheilusta, taiteesta tai ketteristä tuotekehityksen toimintatavoista – toiminnan kehittäminen yhä paremmaksi vaatii aivan ensimmäiseksi yhtä asiaa: perustuksen on oltava kunnossa. Jos se perusta, minkä päälle lähdetään rakentamaan excellenceä, ei ole kunnossa, on aika turhaa käyttää paljon aikaa pikkuasioiden hiomiseen. Aivan ensimmäiseksi pitääkin siis aina katsoa, missä kunnossa perusasiat ovat.

Kuulostaako tämä hassulta? Mietitään vaikka jonkun huippuluokan jalkapallojoukkueen peliä – syöttely, pallonhallinta ja pelikuviot ovat kunnossa, ja kentällä on maailman parhaat pelaajat. Miten luulette, että tähän tilanteeseen on päästy? Millaisia mahtavat olla joukkueen harjoitukset? Veikkaanpa, että harjoituksissa käydään vielä huipullakin läpi perusasioita: juuri sitä syöttelyä, pallonhallintaa ja pelisilmää, eli missä muut ovat kentällä ja mitä vaihtoehtoja minulla on syöttää ja mihinkin suuntaan. Mahtavan hienot pelikuviot syntyvät pelin kaaoksessa perusasioiden huippuosaamisen päälle!


Onko teillä Scrum-pallo hallussa ja pelisilmä kunnossa?

Mitkä sitten ovat tuotekehityksen ja Scrumin pallonhallintaa ja pelisilmää? Ihan perusasioita on tietenkin se, mitä pitäisi tehdä, eli sen varmistaminen, saako tuotekehitys oikeita ideoita ja oikein priorisoituja ominaisuuksia tehtäväkseen. Tästä ollaankin puhuttu jo aikaisemmissa blogeissa. Tämä ideoiden arvotus ja priorisointi onkin tuotejohdon, tuotepäällikön ja tuoteomistajan aluetta. Rajataan se nyt tämän keskustelun ulkopuolelle, vaikka se onkin äärettömän tärkeä asia.

Tuotekehitystiimin Scrum-perusasiat
Jos lähdetään siitä, että tuotekehitystiimille pystytään antamaan oikeat ideat ja ominaisuudet, niin mitkä sitten ovat ne perusasiat, joita tiimin kohdalla pitäisi katsoa? Yksi tapa kuvata koko tuotekehitysorganisaation perusasioita on Contribyten viisikenttä. Mutta jos katsotaan asioita pelkästään yhden tiimin toiminnan tasolla, niin meidän mielestä nämä neljä tiimin perusasiapilaria ovat:

1. Scrumin arvojen ymmärtäminen
2. Scrumin eri roolit ja niissä toimivien ihmisten osaaminen
3. Artefaktien laatu: backlog itemit ja Definition of Done erityisesti
4. Scrum-seremoniat ja niiden laatu


Näiden perusasioiden katsomisella Scrumin parantaminen aina alkaa

Kun ajattelee Contribyten valmennuskeikkoja, niin nimenomaan näistä mekin lähdemme ensin liikkeelle. Listan ensimmäistä kohtaa ajatellen me katsomme, onko toiminnassa tai kommunikaatiotavoissa jotain, mikä olisi merkkinä siitä, että Scrumin arvoja tai ketteryyden perusperiaatteita ei ymmärretä tai ne ovat päässeet hieman unohtumaan. Tähän voi auttaa monesti valmentajan “puhuttelu”, eli vaikka pienimuotoinen lyhyt koulutuskertaus. Listan toista kohtaa, käytännössä Scrum Masterin ja Product Ownerin taitoja, parannamme yleensä henkilökohtaisella valmennuksella.


Yhdessä sovittu DoD

Listan kaksi viimeistä kohtaa ovat yllättävän usein helppoja parannuksen alkulähteitä. DoD on sellainen asia, mikä on niin vahvasti tiimikohtainen, että sen sisältöön ei voi antaa ihan yleispätevää ohjetta. Tärkeintä on, että siitä on yhteisesti sovittu, se on näkyvillä tiimihuoneen seinällä ja jos sitä ei noudateta, niin tiimi tai Scrum Master tarttuu asiaan. Minulle henkilökohtaisesti backlog itemit ovat yksi ensimmäisistä asioista, jotka haluan nähdä. Ja DoD on toinen. Backlogin kuntoon laittaminen vaatiikin sitten jo yleensä muutoksia listan viimeiseen kohtaan, eli seremoniakäytäntöihin.

Scrumin seremoniat ovat tärkeitä juuri sen takia, että hyvien seremoniakäytäntöjen päälle rakentuu koko tekeminen. Jos yksi asia on koko tiimin Scrum-rakennuksen perusta, niin se on juuri seremoniat.

Tässäpä Contribyten versio Scrum-seremonialistasta. Meidän mielestämme nämä kaikki tarvitaan, jotta toiminta on laadukasta, tehokasta, mukavaa ja tuottoisaa. Lista on englanniksi, koska seremonioiden nimet kääntyy osittain suomeksi vähän hassusti.

- Pre-planning
- Backlog grooming
- Sprint planning
- Daily scrum
- Retrospective
- Sprint Review
- Demo

Vaikka tiimissä olisi tehty scrumia jo pitkään, löytyy varmasti vieläkin parannettavaa. Monesti oma tiimi oppii omille tavoille ja on hankala huomata, jos joku asia aiheuttaakin hukkaa tiimin toiminnassa. Tämän takia ulkoinen silmäpari (usein helpointa on ottaa valmentaja – tietysti Contribyteltä) huomaa hukkaa tuottavat asiat nopeasti ja osaa neuvoa, miten niistä pääsee eroon. Kokenutkin tiimi voi ottaa valmentajan – älä häpeä ehdottaa pomollesi vaikka valmentajan visiittiä kerran vuodessa!


Parhaat Scrum-seremoniat -blogisarja

Tämä olikin syy ja motivaatio tälle blogille ja tätä seuraaville blogeille yksittäisistä seremonioista. Aiomme koko Contribyten valmentajaporukalla julkaista tulevina viikkoina ajatuksiamme aina yhdestä seremoniasta kerrallaan, ja miten juuri sitä seremoniaa voi yleisesti ottaen parantaa tai mitkä ovat juuri sen seremonian avainseikkoja. Jos huomaat tulevista blogeista jotain tuttua ongelmaa tai mielenkiintoista uutta toimintatapaa, niin siitä vaan muuttamaan! Tai pyydä meiltä vinkkiä. Tulemme mielellämme vaikka vain muutamaksi tunniksi “seremoniavahtiin”!

Pitäkääpä siis silmät auki Facebookissa ja LinkedInissa (tai jos ette seuraa meitä siellä, mitä toki haluamme ja suosittelemme) niin tsekatkaa säännöllisesti meidän webbisiten “ajatuksia” sivua, niin huomaatte tämän seremonia-blogisarjan seuraavan osan aina kun se julkaistaan! Samalla tulevat tutuksi kaikki Contribyten osaavat valmentajat! Hauskoja lukuhetkiä kevään mittaan!

Pinterest
Contribyte logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Contribyte kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus

Omat tagit

scrum
scrum-seremonia

Siirry yrityksen profiiliin Contribyte kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Contribyte - Muita referenssejä

Contribyte - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia