Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Hyvä Scrum Master osaa valmentaa koko tiimiä

BloggausEdellisessä blogissani tästä aiheesta sivusinkin jo Scrum Masterin valmennusosaamisen tärkeyttä. Scrum Masterit nähdään nykyään usein vain tiimin Scrum-seremonioiden fasilitaattorina. Tässä mennään aika paljon sivuraiteelle. Oikea Scrum Master on enemmän valmentaja tiimille kuin kokouksia järjestävä nakkikone.Scrum Master on enemmän kuin kokousten järjestäjä

Hyvä Scrum Master on todella tärkeä tekijä, kun yritetään saavuttaa yhä parempaa ja parempaa suorituskykyä tiimistä. Aika usein Scrum Masterin tehtävä annetaan seniorille ohjelmistokehittäjälle. Tässä ollaan oikealla uralla sen suhteen, että on hyvä, että muu tiimi kunnioittaa ja kuuntelee Scrum Masteria. Kunnioitus on helpompi saada, kun on kokemusta.


Hyvä Scrum Master on tiimin valmentaja

Olisi kuitenkin erittäin tärkeää, että sekä Scrum Master itse, että myös tiimin jäsenet, näkevät Scrum Masterin roolin myös tiimiä valmentavana. Scrum Masterius ei saa jäädä pelkästään kokousten järjestämiseen. Jo Scrum Guidekin määrittelee Scrum Masterin avaintehtäväksi tiimin (ja koko organisaation) valmentamisen Scrum-osaamisen suhteen.

Me Contribytellä emme halua kuitenkaan rajata Scrum Masterin valmentajaroolia pelkästään Scrumiin. Olemme nähneet satoja, ellei tuhansia Scrum Mastereita ja meillä on vakaa luottamus siihen, että Scrum Master, joka voi toimia tiimin Scrum osaamisen valmentajana, voi myös toimia tiimille yleensäkin valmentajana!


Mitä valmentajuus tarkoittaa?

Valmentaja (tai valmentava johtaja) tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että valmentava henkilö haluaa ja tavoittelee tiimin suorituskyvyn parantamista. Tämä taas on mahdollista jos:
- valmentajan pitää uskoa siihen, että tiimi ja sen henkilöt pystyvät parempaan
- valmentajan oma valmennusosaaminen on hyvällä tasolla

Valmentajan on PAKKO uskoa tiimin tai valmennettavan henkilön pystyvän parantamaan. Useimmat ihmiset pystyvät tekemään paljon enemmän kuin mitä he tällä hetkellä tekevät. Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset yleensä tekevät töitä mukavuusalueellaan, ja käyttävät ehkä 30 % omasta potentiaalistaan. Taitojen ja suorituskyvyn parantaminen vaatii sitä, että käydään vähän mukavuusalueen ulkopuolella. Yksi Scrum Masterin perustaito olisikin, että pystyy näkemään ihmisten potentiaalin ja pystyy kannustamaan heitä yrittämään vaikeitakin asioita.

Scrumissahan moni asia perustuu vapaaehtoisuuteen. Mutta on vapaaehtoisuutta ja kannustettua vapaaehtoisuutta. Usein ihminen tarvitsee potkun persuuksiin ja sitten hän kokeiltuaan jotain vaikeaa, havaitseekin useimmiten, että hei minähän osaan tämän! Jos Scrum Master ei koe olevansa tiimin valmentaja tällä tavalla, tiimi menettää paljon potentiaalia oppimiseen ja kasvamiseen.


Valmennusosaamisen H.O.N.E -malli

Olemme Contribytellä kehittäneet valmennusosaamisen parantamiseen oman mallimme. Tätä mallia käydään sekä läpi sekä World Class Scrum Master, että Diginatiivien johtaminen -kursseilla. Me Contribytellä näemme, että sekä Scrum Masterien, että myös organisaation muiden johtavassa asemassa toimivien henkilöiden valmennusosaamisen parantaminen on kriittisen tärkeää tulevaisuuden tuotekehityksen voittaville organisaatioille.

H.O.N.E -malli jakautuu neljään osa-alueeseen:
1. Harmonious Teamwork
2. Organized Way of Working
3. Network of Trust
4. Encourage the Individual

Jokainen näistä neljästä osa-alueesta vaatii omanlaisiaan taitoja ja työkaluja, ja näitä juuri opitaan koulutuksissamme ja kun valmennamme osaajia face-to-face. Tiimityö vaatii hyvää tiimihenkeä ja harmoniaa, mutta myös järjestelmällisiä toimintatapoja. Luottamuksen rakentaminen koko organisaatioon on valmentajien avaintehtäviä. Ja menestys lähtee tiimeissäkin yksilöistä. Hyvät valmentajat kannustavat yksilöitä etsimään rajojaan ja rikkomaan ennakkoluulojaan oman osaamisen rajoista.

Contribyten missio on valmentaa tulevaisuuden voittavat organisaatiot. Tämä tapahtuu juurikin opettamalla organisaation sisäisiä valmentajia parantamaan valmennustaitoja. H.O.N.E. -mallin saloihin ja siihen liittyviin työkaluihin ja metodeihin perehdytään tarkemmin kursseilla World Class Scrum Master ja Diginatiivien johtaminen. Ota yhteyttä meihin ja etsitään teille sopivat tavat parantaa teidän valmentajien osaamista!

Pinterest
Contribyte logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Contribyte kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus

Omat tagit

scrum master
tiimi
tiimityö
tuotekehitys

Siirry yrityksen profiiliin Contribyte kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Contribyte - Muita referenssejä

Contribyte - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia