logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Digitalisoinnilla Suomen viisumipalvelusta maailman kärkeä

ReferenssiSuomen edustustojen pääasiallinen tehtävä ei ole viisumihakemusten käsittely. Kun Venäjältä tulevien viisumihakemusten määrä kasvoi 2000-luvun lopulla jopa 1,5 miljoonaan vuodessa, ulkoasiainministeriössä jouduttiin miettimään viisumipalvelun tuotantomallia kokonaisuudessaan uudelleen.

Ulkoministeriö ulkoisti viisumihakemusten vastaanoton ja päätösten luovuttamisen ulkoiselle palveluntuottajalle, sähköisti hakemusmateriaalin ja -prosessin sekä keskittyi itse päätöskäsittelytyön tehostamiseen tietojen syöttämisen sijaan. Kouvolaan perustettiin ulkoministeriön viisumipalvelukeskus, jossa tällä hetkellä käsitellään lähes kaikki Venäjällä ja Ukrainassa jätetyistä viisumihakemuksista.

Biometriikka lisää luotettavuutta

Suomen kansallisella viisumijärjestelmällä (SUVI) hallinnoidaan maahantuloa Suomeen Schengen-alueen ulkopuolisista maista. SUVI on Tiedon toimittama, pitkän elinkaaren järjestelmä, jota on systemaattisesti modernisoitu ja kehitetty nykypäivän tarpeisiin EU:n ja Schengenin sopimuksen vaatimusten mukaan. Ulkoministeriön muuttaessa viisumipalvelun tuotantomallia Tieto tuki muutosta sovelluskehittäjänä ja kriittisten integraatioiden toteuttajana.

Tieto on rakentanut liittymät SUVI:sta Euroopan Unionin keskitettyyn viisumijärjestelmään ja erilaisiin taustajärjestelmiin, joilla mahdollistetaan sujuva tietojen siirto. Viimeisimpänä ovat tulleet esimerkiksi henkilön tunnistamista helpottavat biometriset tunnisteet eli kasvokuva ja sormenjäljet. Biometriikalla tähdätään osaltaan laittoman maahantulon kitkemiseen ja rikollisuuden torjumiseen.

Viisumipalvelun digitalisointi ja prosessin uudelleen järjestely ovat yhtenäistäneet ja sujuvoittaneet toimintaa. Myös laatu on parantunut, sillä poikkeamat ovat Uusikartanon mukaan vähentyneet kymmenykseen aikaisemmasta. Viisumin saa nyt Suomeen kymmenessä päivässä, kuten Schengen-alueen säännöt sanovat.

Venäläisten viisumihakemusten huippuvuosista on tultu noin 700 000 viisumihakemukseen vuonna 2015. Uudella palvelun tuotantomallilla kyetään vastaamaan joustavasti viisumikysynnän muutoksiin. Hakemusmateriaalin siirtyminen digitaalisesti eri toimijoiden välillä on tehnyt käsittelystä aika- ja paikkariippumattoman. Pietarin suurlähetystön viisumihakemusten käsittelijöiden määrä on vähentynyt kahdestasadasta kymmeneen.

Ulkoasianministeriö
Ulkoministeriö edistää Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä toimii turvallisen ja oikeudenmukaisen maailman hyväksi. Suomen kansallisella viisumijärjestelmällä (SUVI) hallinnoidaan maahantuloa Suomeen Schengen-alueen ulkopuolisista maista.

Haaste

SUVI on kriittinen järjestelmä, jossa ei saa olla käyttökatkoja. EU- ja Schengen-alueen säännöt asettavat vaatimuksia ja uudistustarpeita SUVI:lle. Venäläisten hakemusten suuri määrä haastoi viisumipalveluprosessin.

Ratkaisu
Pitkän elinkaaren järjestelmää on modernisoitu vastaamaan nykypäivän haasteita ja EU:n vaatimuksia. Ulkoasiainministeriö digitalisoi viisumipalveluprosessin ja ulkoisti hakemusten vastaanoton ja päätösten luovuttamisen. Tieto rakensi toimintamallin muutoksen edellyttämät kriittiset järjestelmäintegraatiot. Tieto on rakentanut liittymät SUVI:sta Euroopan keskitettyyn viisumijärjestelmään ja erilaisiin taustajärjestelmiin, joilla mahdollistetaan sujuva tietojen siirto.

Hyödyt
Suomi sijoittuu viisumipalveluprosessin tehokkuudessaan maailmaan kärkeen. Toimintakriittinen SUVI-perusjärjestelmä on toiminut hyvänä pohjana laajalle toiminnan muutokselle digitalisoinnin keinoin.

Pinterest
Referenssin infoboxi
Tieto Oyj

Tiedot

Tilaaja: Ulkoasiainministeriö
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Timo Rauhamäki

Lisätietoja

Tieto Oyj:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu

Erikoisosaaminen

Dokumenttien hallinta
Integraatiot
Tietoturva

Toimialakokemus

Julkishallinto

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Tieto Oyj kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Tieto - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Tieto - Muita referenssejä

Tieto - Muita bloggauksia

Siirry Tieto Oyj kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Parempaa journalismia mallintamisen kriteerein
7 lupaavinta terveyden ja hyvinvoinnin startupia Suomesta
Drone-olympialaiset järjestetään syyskuussa Suomessa

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia