Business Finland kiihdyttää pilveen siirtymistä CloudOpsin avulla

Yritysten kansainvälistymistä ja innovaatiotoimintaa tukevassa Business Finlandissa oli huomattu, että niin kustannussyistä kuin kehitystoiminnan optimoinninkin kannalta oli tullut aika siirtyä perinteisestä palvelinkeskusmallista pilveen. Business Finland päätyi toteuttamaan teknisen palvelumallin yhdessä CGI:n kanssa CloudOps-metodologian mukaisesti. Siirron palvelumalli syntyi etuajassa ja yhteistyö jatkuu nyt ensimmäisten natiivisovellusten siirrolla.
Business Finlandin kaltaisissa suurissa organisaatioissa henkilöstön käytössä on laaja joukko erilaisia palveluntuotantoa tukevia yrityssovelluksia. Tarkan analyysin perusteella Business Finlandissa päädyttiin siihen, että aika olisi nyt kypsä sovellusten siirtämiselle konesaleista pilveen. Sen puolesta puhuivat niin pilviteknologialla saavutettavat kustannussäästöt, tietoturva-asiat kuin operoinnin helppouskin.
”Halusimme hyödyntää pilveen siirtymisessä ulkopuolista osaamista ja valitsimme CGI:n kumppaniksemme teknisen palvelumallin toteuttamiseen. Valintaan vaikuttivat hyvät aiemmat kokemukset yhteistyöstä ja myös se, että heillä oli tarjota meille osaava ja kokenut tiimi pilvitransformaatioon”, Business Finlandin IT-arkkitehti Jyri Sillanpää sanoo.
Pilottiprojektissa vältettiin pilven sudenkuopat
Pilviympäristö ei kuitenkaan vastoin yleisiä luuloja automaattisesti tarkoita kustannussäästöjä.
”Useat IT-infransa, sovelluskehityksensä ja palvelunsa pilveen siirtäneet yritykset ovat havahtuneet ennakoitua suurempiin kehitys- ja ylläpitokustannuksiin. Esimerkiksi Googlella on todettu, että jopa 40–90 % järjestelmien kustannuksista syntyy sen jälkeen, kun ne on toteutettu. Toisin sanoen, kahden miljoonan euron investointi uuden järjestelmän kehittämiseen saattaa tarkoittaa käytännössä sitoutumista jopa 10 miljoonan euron investointiin”, CGI:n CloudOps yksikön teknologiajohtaja Matti Koljonen toteaa.
Business Finlandilla päätettiin heti alusta saakka välttää suurimmat sudenkuopat ja varmistaa, ettei taloon synny pilviympäristöihin hajautuneita ja toisistaan täysin irrallaan olevia ohjelmistoja ja arkkitehtuureja. Samalla nykyisestä On-premises -mallista päätettiin harpata pääosin suoraan pilvinatiiviin NoOps-ratkaisuun, jossa hyödynnetään palveluiden ja järjestelmien automatisointia ja itsekorjautuvuutta.
”Projektin tavoitteena oli luoda yhteinen malli siihen, miten voimme viedä perinteisiä sovelluksiamme mahdollisimman optimoidusti ja automatisoidusti pilviympäristöön. Onnistuimmekin yhdessä CGI:n kanssa varsin ketterästi luomaan teknisen palvelumallin ja demoympäristön pilveen siirrettäville sovelluksille”, Sillanpää kertoo.
Mallia lähdettiin rakentamaan CloudOps-metodologian mukaisesti ja alustaksi valikoitui Microsoft Azure.
”CloudOps ei toimi pullonkaulana kehitystiimeille. Jatkuvan kehityksen aikana SRE:t auttavat tietoturva-, tieto- ja arkkitehtuuri-asiantuntijoiden tukemana kehitystiimejä luomaan pilviratkaisuja, jotka ovat turvallisia, skaalautuvia ja noudattavat yritysarkkitehtuuria”, Koljonen sanoo.
Resurssit arvoa tuottavaan toimintaan
Projektin tuloksena syntyivät automaatiokyvykkyydet ensimmäiselle pilvinatiiville sovellukselle ja samalla luotiin monistettava ja hyvin dokumentoitu malli, jolla sovelluksia voidaan viedä pilveen. Tuotettu automaatio mahdollistaa sovellusten sujuvan viennin tuotantoon.
”Hyvä puoli tässä on, että jatkossa kehitystiimien aika ei kulu matalan tason infrastruktuuriin, vaan aidosti arvoa tuottaviin ominaisuuksiin. Tulevaisuudessa voimme esimerkiksi rakentaa kustannustehokkaita BaaS-ratkaisuja. Sovelluksien osalta ylläpidolliset asiat, kuten monitorointi ja vikatilanteista toipuminen, voidaan automatisoida tietoturvasta tinkimättä”, Sillanpää toteaa.
”Tekeminen CGI:läisten kanssa on ollut koko ajan mutkatonta ja hommia on viety asiantuntevalla draivilla eteenpäin”, Sillanpää toteaa lopuksi.
Tulevaisuudessa Business Finlandissa aiotaan hyödyntää Microsoftin Azurea myös PaaS-alustana. Valmiiden komponenttien ja automatisoitujen ratkaisujen ansiosta sovellusten kehitys ja julkaisu on nopeaa.
Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa.
Suosittelija:
”Halusimme hyödyntää pilveen siirtymisessä ulkopuolista osaamista ja valitsimme CGI:n kumppaniksemme teknisen palvelumallin toteuttamiseen. Valintaan vaikuttivat hyvät aiemmat kokemukset yhteistyöstä ja myös se, että heillä oli tarjota meille osaava ja kokenut tiimi pilvitransformaatioon”, Business Finlandin IT-arkkitehti Jyri Sillanpää sanoo.
Jyri Sillanpää, IT-arkkitehti, Business Finland

Tiedot
Tilaaja: | Business Finland |
Toimittajan yhteyshenkilö: |
Matti Koljonen |
Lisätietoja
Tagit
Erikoisosaaminen
![]() |
Pilvipalvelut / SaaS |
Teknologia
![]() |
Azure |
Omat tagit
CGI Suomi - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
CGI Suomi - Muita referenssejä
CGI Suomi - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Rekrytointi.com - Yocto Linux – suunnittelija
- Rekrytointi.com - ICT projektipäällikkö
- Rekrytointi.com - Projektipäällikkö, Millog Oy Pansio
- Exove - Sinustako Support Developer Exoven tiimiin?
- Rekrytointi.com - Head of Technical Services – UK (Relocation provided)
- Rekrytointi.com - Kehityspäällikkö
- Lekab Communication Systems Oy - Sales Manager
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Monitor ERP System Finland AB - Piwekin digitalisaatiomatka kohti tulevaisuuden tuotantoyritystä
- Taskmill Oy - Ammattitaitoinen RTE mukana Metsäkeskuksen kehitysjunassa
- Anders Innovations Oy - Anders toteutti metsähallitukselle responsiivisen karttasovelluksen
- Taskmill Oy - Istekin matka kohti ketterämpää arkea
- Taskmill Oy - Terveydenhuollon ylivoimaiset ketteröittäjät
- Taskmill Oy - Menestystarinaa rakentamassa – yhdessä POP Pankin kanssa
- Taskmill Oy - Maailman suurimmalla mediatoimistokonsernilla sykkii ketterä sydän
Tapahtumat & webinaarit
- 22.08.2022 - Palvelujohtamisen tehokurssi
- 24.08.2022 - Efistream-webinaari: Kuinka tekoäly muuttaa tekemistä ja prosesseja – ja miten pysyt kehityksessä mukana?
- 24.08.2022 - Python advanced | Upload
- 29.08.2022 - ITIL® 4 Create, Deliver and Support
- 06.09.2022 - Aamiaisseminaari: Kosketukseton ostolaskujenkäsittely - tarua vai totta?
- 13.09.2022 - Tärkeät tiedot hukassa? - Tiedon luokittelu ja hallinta käytännössä: Microsoft Purview & ADA
- 15.09.2022 - CIO Talk 2022 -webinaarisarja
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Taskmill Oy - Hei Työnantaja! Näin toteutat onnistuneen haastattelun
- Taskmill Oy - Scrum Master ei ole projektipäällikkö – tässä suurin ero
- Taskmill Oy - Pystyykö mammuttihankkeen toteuttamaan ketterästi?
- Taskmill Oy - Hyvät, pahat riippuvuudet? Käännä agile-tiimien yhteistyö voitoksi
- Taskmill Oy - OKR-malli haltuun puolessa tunnissa
- Taskmill Oy - Johtaja – näin karkotat tietotyöläisen tehokkaasti
- Vaimo Finland Oy - Mikä on headless Magento?
![]() |
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |