Avoimella virtuaalialustalla voi mallintaa rakennukset tonteille ja layoutin tuotantoon
Process Geniuksen toteuttama virtuaalialusta on kaikille avoin, verkossa ja mobiilissa toimiva palvelu, josta voi nähdä Eteläportin vapaana olevat tontit, tonttien koot ja tonttien omistajat. Sovellus on kehitetty erityisesti hanketta suunnitteleville yrityksille tai yritysten hankekumppaneille, joilla on kiinnostusta testata erilaisia mahdollisuuksia oman rakennushankkeen toteuttamiseksi. Suunnittelutyökaluilla kävijä pääsee mallintamaan esimerkiksi erilaisia rakennuksia sijoitettavaksi tonteille.
Eteläportin virtuaalialustan kehittäminen on Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön Business Jyväskylän omistama ja ohjaama projekti, ja sitä rahoittavat Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Jyväskylän kaupunki ja Muuramen kunta. Virtuaalialustan on toteuttanut Process Genius Oy myös jatkokehittää alustaa.
Virtuaalimalli on toteutettu karttapohjaan, josta ilmenee tonttien muodot, paikkatiedot, kaavamääräykset ja esimerkiksi se, kuinka paljon tonttia tarvitsee täyttää ennen rakentamisen aloittamista. Suunnittelutyökalulla on puolestaan mahdollista mallintaa rakennuksia oikeassa koossa, jolloin mallista näkee, miten ajateltu rakennus sopii kyseiselle tontille. Myös kulkuyhteyksiä tontille on mahdollista tarkastella.
– Virtuaalialustassa on mahdollista tehdä omia erilaisia suunnitteluratkaisuja luottamuksellisessa ympäristössä ilman, että liikesalaisuudet paljastuvat. Mahdollisia ongelma- tai solmukohtia voi mallissa tarkastella etäämmältä, jolloin niihin voi miettiä ratkaisuja nopeammin ja kustannustehokkaammin. Virtuaalimallin avulla on mahdollista myös esitellä suunnitelmia asiakkaille, henkilöstölle ja kumppaneille, kommentoi Eteläportin projektipäällikkö Heikki Kinnunen Business Jyväskylästä.
Virtuaalialustan käyttö ei vaadi tunnuksia ja sitä voi testata vapaasti. Mikäli oman suunnitelman haluaa puolestaan tallentaa, tulee alustaan kirjautua käyttäjäksi. Tallennetut suunnitelmat ovat yksityisiä ja niitä voi tarkastella vain omalla kirjautumistunnuksella, jonka saa alustan toteuttajalta Process Geniukselta. Omat suunnitelmat eivät näy julkisesti eivätkä ne näy muille alustan käyttäjille.
– Virtuaalialusta on helppokäyttöinen ja se ohjeistaa itse käyttäjää vaihe vaiheelta. Käytön varmuutta on lisätty siten, että jos käyttäjä on poistamassa jotain mallista, tulee näytölle aina varmistukset ennen kuin mitään poistetaan. Virtuaalimalli on toteutettu mittakaavaan, joten oman esisuunnitelmakuvan voi tuoda suoraan malliin ja nähdä heti, miltä se kartalla ja mallissa näyttää, kertoo virtuaalialustan suunnittelusta vastannut Mikko Myyry Process Genius Oy:stä.
Tuotannon lay-out-suunnittelua ja yhteiskehittämistä datan avulla
Eteläportin virtuaalialusta mahdollistaa myös tuotantotilojen lay-out-suunnittelua. Työkalun avulla käyttäjä pääsee arvioimaan esimerkiksi tuotantotilan tilatarvetta. Jatkossa malliin ollaan lisäämässä muitakin dataohjauksen työkaluja. Virtuaalialustaan voi jatkossa syöttää esimerkiksi tietyn tuotantoresurssin, vaikkapa maalaamon kapasiteetin, josta muut alueen toimijat voivat varata käyttötunteja ja näin ollen välttyä oman maalaamon perustamiselta ja optimoida jo perustetun resurssin käytön.
Tulevaisuudessa virtuaalialusta voi mahdollistaa lisäksi uusien tuotteiden ja palvelukonseptien synnyttämisen datan avulla. Esimerkiksi kiinteistöstä kerätyn mittaustiedon jakaminen eri toimijoille on mahdollista. Toimijat voivat myös valita vain tietyn osan projektista, jonka haluavat jakaa ja kehittää sitä yhdessä valittujen toimijoiden tai vaikka asiakkaiden kanssa.
Erilaisten vedosten, pilottien tai protojen tekeminen virtuaalisessa ympäristössä mahdollistaa useiden toimijoiden mukanaolon suunnitteluprosessissa. Tämä pienentää kommunikaatiosta tai virheellisestä viestinnästä syntyviä haasteita, kun virtuaaliympäristössä voidaan mallintaa ajateltuja kehitysaskeleita.
-Jatkossa pyrimme siihen, että virtuaalialustalla voitaisiin tukea päätöksentekoa entistä enemmän dataan perustuen. Tavoitteena on, että erilaiset sensorit ja järjestelmät keräävät dataa, joka tallentuu valituilta osin alustaan ja jaettua dataa voidaan tutkia yhteistyössä eri tiimien ja toimijaryhmien kanssa ja yhteistyössä tehdä parhaita mahdollisia päätöksiä. Silloin ihmisen kyvyt ja osaaminen valjastetaan siihen, missä ne ovat parhaassa mahdollisessa käytössä, visioi Kinnunen.
Tutustu ja testaa Eteläportin virtuaalialustaa osoitteessa:
https://etelaportti.processgenius.fi/
Mikäli haluat tallentaa suunnitelmiasi, tulee käyttäjän rekisteröityä palveluun ja luoda sinne tunnukset. Rekisteröityminen tehdään virtuaalimallissa. Mikäli malliin haluaa tuoda omia suunnittelumalleja, tulee ne tällä hetkellä hoitaa Process Geniuksen kautta: etelaportti@processgenius.fi
Käyttäjätunnus luodaan sähköpostiosoitteella. Rekisteröitymisessä ei pyydetä eikä kerätä käyttäjän henkilötietoja. Sähköpostiosoitetta (käyttäjätunnusta) ei käytetä muuhun tarkoitukseen kuin kirjautumistunnuksena ja salasananpalautukseen käyttäjälle. Tallennetut suunnitelmat ovat yksityisiä eikä niitä voi tarkastella kuin kirjautumistunnuksella, jolla niiden tekijä on kirjautunut sivustolle.
Katso virtuaalialustan esittelyvideo tästä linkistä. Videolla mallia esittelee Jykia Oy:n hankekehityspäällikkö Raili Kuosmanen, joka on ollut virtuaalialustan kehitysprojektissa tiiviisti mukana.
Tiedot
Tilaaja: | Jyväskylän kaupunki, Business Jyväskylä |
Toimittajan yhteyshenkilö: |
mikko.myyry@processgenius.fi |
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Myynti | |
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
Integraatiot | |
IoT | |
Käyttöliittymäsuunnittelu | |
Ohjelmistokehitys | |
Paikkatieto GIS | |
Pilvipalvelut / SaaS |
Toimialakokemus
Julkishallinto |
Teknologia
PHP | |
Drupal |
Omat tagit
Process Genius - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Process Genius - Muita referenssejä
Process Genius - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Red & Blue Oy - WordPress-kehittäjä tuki- ja pienkehitystiimiin
- Red & Blue Oy - Projektipäällikkö verkkopalvelu- ja verkkokauppaprojekteihin
- Red & Blue Oy - Design Lead
- Digia Oyj - Azure Integration Developer
- Ready Solutions Oy - Senior Data Scientist
- Nordea - Qualtrics XM Process Specialist
- Laura - Analyytikot, tietohallinto
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
- S1 Networks Oy - Pitäiskö teidän hankkia parempi netti?
- Altoros Finland Oy - Automaattinen kestävyysraportointityökalu CSRD siirtymää varten / Sustashift
- Digiteam Oy - Verkkokaupan toteutus Apollokaihdin.fi
- Digiteam Oy - Kattokeskuksen sivut ykköseksi Googlessa
Tapahtumat & webinaarit
- 13.12.2024 - AamuAreena 13.12.2024: Kestävä kehitys – Vihreät ICT-laitehankinnat
- 17.12.2024 - Rakettiwebinaari: jouluspesiaali – kysy mitä vain!
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Identio Oy - Web Applications: How We Build Minimum Lovable Products in 2025 – Launching the Product
- Kisko Labs Oy - Ideasta innovatiiviseksi ohjelmistoksi ja menestyväksi liiketoiminnaksi
- Timeless Technology - Tempmate dataloggerit äärimmäisten lämpötilojen mittaamiseen.
- Efima Oyj - Vastuullisuusjohtaminen on liiketoiminnan johtamista – Muista nämä 10 asiaa, kun valitset työkalua kestävyysraportointiin
- Nordea - Mietteitä Nordean graduaattiohjelmasta
- Kisko Labs Oy - Hackathonien haasteet ja ratkaisut: reiluuden ja tuloksellisuuden tavoittelu
- SD Worx - Herkkukori tai viinipullo, ovatko ne enää nykypäivää? Mitä työntekijöille joululahjaksi
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |