Helsingin kaupunki haluaa IoT-datan ja digitaaliset ratkaisut hyötykäyttöön
Pasilan kirjasto on osa pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen HelMet-kirjastoverkkoa (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Kirjasto toteutti yhteistyössä Elisan, Digian ja Process Geniuksen kanssa tilanäytön, jolla kirjastosta kerättävää dataa esitetään kirjaston asiakkaille ja henkilökunnalle. Process Genius toteutti näytön käyttöliittymän ja visualisoi tiedon eri kohderyhmille.
Pasilan kirjastolle kehitetty tilanäyttö toteutettiin pilottiprojektina, jonka tulosten perusteella Helsingin keskustakirjasto Oodiin rakennetaan uusi tilanäyttö. ”Halusimme testata IoT:tä ylipäänsä ja miettiä, mihin kaikkeen sitä voisi kirjastomaailmassa hyödyntää. Emme aluksi tienneet, millainen lopputuloksesta pitäisi tulla, mutta ajatukset selkiytyivät matkan varrella” kertoo Pasilan kirjaston projektivastaava Petri Tuominen.
”Olemme saaneet positiivista palautetta uudenlaisesta visuaalisesta tiedonjakotavasta sekä asiakkailta että henkilökunnalta. Käyttöliittymä koetaan hienoksi ja helppokäyttöiseksi. Olemme saaneet myös ideoita, mitä lisädataa näyttöön voisi tuoda” Tuominen jatkaa.
Tilanäyttö visualisoi tietoa
Tilanäytön määrittelytyö aloitettiin toukokuussa 2017. ”Listasimme asioita, joista dataa voisi kerätä ja pohdimme, mistä olisi hyötyä asiakkaillemme ja henkilökunnallemme. Testasimme eri yhdistelmiä ja visualisoimme raportteja. Lopulta päädyimme siihen, mitä näytöillä nyt esitetään”, Tuominen kertoo. Asiakkaille näytetään tietoa tietokoneiden varaustilanteesta, kirjaston kävijä- ja lajittelumääristä, aukioloajoista, tapahtumista ja paikallissäästä. ”Halusimme asiakaskäyttöön selkeän tietomäärän, joka keskittyy asiakkaan ohjaamiseen” Tuominen toteaa.
Henkilökunta pääsee lisäksi tutkimaan sensoridataa muun muassa kirjaston lämpötiloista ja ilman hiilidioksidipitoisuudesta. Dataa on pilotin aikana analysoitu ja yhdistelty riippuvuuksien löytämiseksi. Esimerkiksi kävijämäärät on yhdistetty paikallisiin säätietoihin ja tutkittu näiden suhdetta toisiinsa. ”Tiedämme nyt kirjastollamme käyvän sateisina päivinä vähemmän asiakkaita kuin aurinkoisina päivinä”, Tuominen kertoo.
IoT luo oivalluksia
”Kun dataa kerätään pidemmältä ajalta, pääsemme vertaamaan määrien vaihtelua vuositasolla ja tekemään sen pohjalta analyyseja. Datalla voi esimerkiksi ennustaa asiakasvirtoja ja saada näin hyötyjä työvuorosuunnitteluun” Tuominen toteaa. Asiakkaille on ollut hyödyllistä löytää vapaa asiakastietokone näytön perusteella. Henkilöstölle on ollut mielenkiintoista seurata lajittelutilan lämpötilaa ja lajittelumääriä. Myös vahtimestarit hyötyvät datasta esimerkiksi sulkemisaikoina. ”He voivat sensoridatan perusteella katsoa, ovatko tilat tyhjät sen sijaan, että kiertävät kirjaston läpi jalan” Tuominen pohtii.
Pilotin oli tarkoitus loppua tammikuuhun 2018, mutta sen käyttöä päätettiin jatkaa. ”Haluamme vielä tutkia ympäristöä ja saada datasta enemmän irti. Pilotti on tuonut paljon ideoita näyttöjen suunnitteluun ja tiedon jäsentelyyn. On kuitenkin tutkittava vielä lisää, miten eri dataa yhdistelemällä löydetään uusia yhteyksiä asioiden väliltä. Tämä johtaa oivalluksiin, joiden avulla voimme kehittää tilanäyttöjä eteenpäin” kertoo Tuominen.
IoT-data ja digitaaliset ratkaisut laajempaan käyttöön
Helsingin kaupungin kulttuuri ja vapaa-ajan toimialalla on ryhdytty koordinoimaan IoT-ryhmää, jossa on edustettuna eri tahoja Helsingin kaupungilta. Tavoitteena on tiivistää yhteistyötä ja hyödyntää digitaalista tietoa paremmin myös kaupungin eri toimialojen välillä. ”Pyrimme löytämään uusia tapoja hyödyntää digitaalisia palveluita ja intuitiivista tiedon jakamista paitsi keskustakirjasto Oodissa myös muissa kaupungin palveluissa. Yhteistyö eri osapuolten kesken avaa täysin uusia mahdollisuuksia tähän” toteaa Tuominen ja jatkaa: ”Olisi hienoa, jos kaikki Helsingin kaupungin IoT-data tuotaisiin myös kansalaisten saataville ja hekin saisivat keksiä hyödyntämiskohteita datan perusteella.”
Tiedot
Tilaaja: | Helsingin kaupunki |
Ajankohta: | - 2019 |
Toimittajan yhteyshenkilö: |
Petri Tuominen |
Lisätietoja
Tagit
Erikoisosaaminen
IoT |
Toimialakokemus
Julkishallinto |
Tarjonnan tyyppi
Laitteet |
Omat tagit
Process Genius - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Process Genius - Muita referenssejä
Process Genius - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Nordea - Senior Backend Developer, Nordea Finance
- Laura - Palveluvastaava, tietohallinto
- Laura - Fullstack kehittäjä
- Digia Oyj - Kafka Integration Developer
- Laura - Senior Full Stack Developer
- Laura - Full Stack Developer
- Laura - Kesätyöpaikat, Toiminnanohjausjärjestelmän kehitys, Millog Oy Tampere
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Into-Digital Oy - Huoneistokeskuksen digitaalinen kotipesä palvelemaan asunnon ostajia ja myyjiä
- Softlandia Oy - LlamaIndex – Softlandian parannukset nostivat haun tarkkuuden, luotettavuuden ja suorituskyvyn uudelle tasolle
- Ready Solutions Oy - Dynava: Moderni data-alusta Azuren ja Databricksin avulla
- Maxtech - RTK-Palvelu hyötyy Maxtechin ajansäästövaikutuksesta ja TES-osaamisesta
- TNNet Oy - Kauppakeskus Seppä – TNNet hoiti nettiyhtydet kerrasta kuntoon
- TNNet Oy - Evantizer Oy – Palvelinsiirtoa TNNetille ei ole tarvinnut katua
- Tecinspire Oy - Työ- ja toimintakyvyn arviointi tehostuu digitaalisella ammattilaistyökalulla
Tapahtumat & webinaarit
- 21.01.2025 - Älyteko 2025 -hybridiseminaari
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 22.01.2025 - Verkosto 2025
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
- 30.01.2025 - Open Future
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Digia Oyj - Senior Trainee: Arkkitehtina saa olla näköalapaikalla ihmisten ja teknologian välissä
- Digia Oyj - Senior Trainee: Bittejä on ilo siirrellä mielenkiintoisten asiakkaiden hyödyksi
- Efima Oyj - OpenAI o1 ja o3 – Uusi aikakausi kielimalleille?
- Codemate - Codematen kohokohdat vuodelta 2024
- Nodeon - Kun ensimmäinen miljoona on käytetty, niin siitä se homma vasta alkaa
- Efima Oyj - Voittava asiakaskokemus saavutetaan yhtenäisten prosessien ja järjestelmien avulla
- TNNet Oy - Verkkoskannaus löytää haavoittuvuudet ja estää hakkerien hiippailut
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |