Suomeen perustettiin vuonna 2018 5G Momentum -ekosysteemi, jonka tavoitteena on nostaa Suomi 5G:n kärkimaaksi edistämällä 5G-palvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa yhteistyöverkoston avulla.

Nyt 5G Momentum etsii innovaatiokilpailulla vuoden 5G-yllättäjää.

Kilpailun voittajaksi voidaan valita joko täysin uudenlainen palvelu tai jo olemassa oleva tuote tai palvelu, johon on saatu merkittävää lisäarvoa 5G:n avulla. 

Vuoden yllättäjän lisäksi valitaan kaksi organisaatiota, joiden katsotaan edistävän maamme 5G-näkyvyyttä kansallisesti tai kansainvälisesti sekä osoittavan vahvaa kekseliäisyyttä 5G-kehityksessä. Kilpailun arviointikriteerejä ovat muun muassa toteutuksen innovatiivisuus, kohderyhmän laajuus, skaalautuvuus ja liiketoimintapotentiaali.

Kilpailun voittaja pääsee demoamaan palveluaan huhtikuussa 2020 Helsingissä järjestettävässä Transport Research Arena 2020 -konferenssissa. Kyseessä on kansainvälisesti merkittävä liikennealan tapahtuma, jossa esitellään alan uusimpia innovaatioita ja tutkimusta. Lisäksi voittajalla on mahdollisuus valita konferenssipassi joko ensi vuoden Nordic Business Forumiin tai Slushiin.

Voittajat julkistetaan maaliskuussa 2020. Oman palvelun tai kokeilun voi ilmoittaa mukaan kilpailuun lähettämällä hakemuksen 31.1.2020 mennessä.

5G Momentumin toiminnasta vastaavat hanketta koordinoiva Traficom sekä Ilmatieteen laitos ja Väylävirasto. Samat toimijat muodostavat myös kisaraadin, jonka täydentää liikenne- ja viestintäministeriön edustaja.