Hiilineutraalius on kuuma peruna myös energiakeskustelussa, ja aurinkoenergia kiinnostaa entistä useampaa suomalaista. Kun Energiateollisuus ry viime vuonna kartoitti suomalaisten energia-asenteita, jopa 89 prosenttia tutkimukseen osallistuneista sanoi toivovansa aurinkoenergian käytön lisäämistä.

Monia omasta aurinkovoimalasta haaveilevia saattaa mietityttää investoinnin suuruus ja takaisinmaksuaika. Vielä kymmenen vuotta sitten aurinkovoimala maksoi itsensä takaisin vasta vuosikymmenien päästä, mutta nykyisin tilanne on parantunut huomattavasti.

– Kolmenkymmenen vuoden takaisinmaksuajat ovat historiaa. Nykyisin se pyörii yleisesti kymmenen vuoden molemmin puolin riippuen järjestelmän koosta, aurinkovoimaloita toimittavan Aurinkopankin Miska Saarvanto kertoo.

Aurinkopankin tarkoituksena on madaltaa pk-yritysten ja maatilojen kynnystä siirtyä aurinkoenergian käyttöön. Yritys tarjoaa asiakkailleen PPA-mallin pohjalta kehitetyn sähkön tuotantoon perustuvan maksumallin, jossa asiakas saa aurinkovoimalan käyttöönsä pienellä alkuinvestoinnilla. Loput voimalan hankintakustannuksista asiakas maksaa Aurinkopankille kuukausittaisen sähkölaskun muodossa.

Asiakkaalle alkuinvestointi on 20 prosenttia voimalan hinnasta. Loput kustannukset lyhennetään sähkölaskun muodossa.”

– Asiakkaalle alkuinvestointi on 20 prosenttia voimalan hinnasta. Loput kustannukset lyhennetään sähkölaskun muodossa. Kun voimala on maksettu kokonaisuudessaan takaisin, sopimuskausi päättyy ja yritys saa kaiken aurinkovoimalan tuottaman sähkön veloituksetta itselleen, Saarvanto selventää.

 

Aurinkopankki toimittaa aurinkovoimaloita avaimet käteen -periaatteella. Miska Saarvanto ja Lasse Hytönen kertovat, että suomalaisten kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaan on kasvussa.

 

Yritysten on mahdollista saada aurinkoenergian investointitukea Business Finlandilta ja maatilojen ELY-keskukselta. Lasse Hytönen kertoo, että maatilojen tuki voi nousta jopa 40 prosenttiin.

– Käytännössä silloin ei tule ollenkaan alkuinvestointeja, hän sanoo.

Mobiilisovellus seuraa sähkönkulutusta

Toisin kuin pitkän ja pimeän talven perusteella voisi kuvitella, aurinkovoimalat soveltuvat mainiosti Suomen sääolosuhteisiin. LUT-yliopiston mukaan olemme aurinkoenergian tuotantopotentiaalin osalta samalla viivalla Keski-Euroopan maiden kanssa. Talven pimeyttä kompensoivat valoisat kesäillat, ja myös matala lämpötila suosii aurinkopaneelien toimintaa. Oikein asennettuina ne kestävät jopa lumikuormat.

– Aurinkosähkön tuotanto kaksinkertaistuu vuosittain. Kiinnostusta löytyy koko ajan enemmän ja enemmän myös taloyhtiöissä, joissa aurinkovoimaloita käytetään tällä hetkellä lähinnä kiinteistösähkön tuottamiseen, Hytönen sanoo.

Koska Aurinkopankin tarjoama maksumalli perustuu sähkön tuotantomääriin, niiden seuraamiseen täytyi kehittää luotettava ratkaisu. Siitä alkoi yhteistyö digitaalisia ratkaisuja tuottavan Perfektion kanssa.

– Halusimme tuoda aurinkovoimalaan liittyvät tiedot myös asiakkaiden saataville. Siihen tarkoitukseen suomenkielinen ja visuaalisesti miellyttävä mobiilisovellus tuntui parhaalta ratkaisulta. Sovelluksesta asiakas näkee sähkön tuotannon, tuotantohistorian ja kuukausittaisen osamaksuerän suuruuden, Saarvanto kertoo.

 

Aurinkopankin tarjoama maksumalli perustuu sähkön tuotantomääriin. Perfektion toteuttamasta mobiilisovelluksesta asiakas voi seurata muun muassa oman voimalansa tuotantohistoriaa, tulevan osamaksun suuruutta ja vähentyneitä hiilidioksidipäästöjä.

 

Loppukäyttäjälle mobiilisovellus on tärkein työkalu sähköntuotannon seuraamiseen, mutta se on vain osa laajempaa tietojärjestelmää, jonka avulla maksumallia voidaan toteuttaa.

– Mobiilisovelluksen taustalle on rakennettu tuotannonohjausjärjestelmä, jossa voimalaitosten tuottama data liikkuu. Lisäksi mukana ovat integraatiot, joita tarvitaan rahaliikenteen hoitamiseksi, Henri Malkki sanoo.

Mobiilisovelluksen taustalle on rakennettu tuotannonohjausjärjestelmä, jossa voimalaitosten tuottama data liikkuu.”

Ratkaisun tietoturvaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Kaikki data liikkuu salattuna IoT-laitteille tarkoitettujen verkkoyhteyksien läpi.

– Tietoturvaan panostaminen oli meille alusta asti tärkeää. Ratkaisusta rakennettiin sellainen, ettei ulkopuolisilla tahoilla ole mahdollisuutta päästä käsiksi järjestelmässä liikkuvaan dataan. Tiedonsiirto tapahtuu kaikissa vaiheissa turvallisesti, Malkki jatkaa.

Aurinkovoimala ei ole pelkkä ekoteko

Saarvanto kuvailee työskentelyn Perfektion kanssa olleen hyvin iteratiivista. Hän kertoo aurinkopankkilaisten kävelleen perfektiolaisten juttusille reilu vuosi sitten käytännössä vain ratkaisematon ongelma käsissään.

– Lähdimme liikkeelle karkeasta ideasta ja muutamasta kuvasta. Ensimmäisenä mielessä ollut ajatus mobiilisovelluksesta jalostui keskustelujen aikana kokonaiseksi tietojärjestelmäksi. Matkan varrella kehitystyössä eteen tulleet haasteetkin on taklattu yhteistyössä, Saarvanto kehuu.

Aurinkopankkilaiset kertovat, että mobiilisovelluksen laajempi pilotointi on pikkuhiljaa käynnistymässä, ja tulevaisuudessa myös käyttäjiltä saatua palautetta tullaan kuuntelemaan tarkalla korvalla.

Myös Perfektiolla on nautittu yhteistyön tekemisestä. Olli Savisaari kokee, että projektin taustalta löytyvät vastuullisuusteemat sopivat hyvin Perfektion omiin arvoihin.

Nykyisin aurinkovoimalaan investointi ei ole vain vihreä kannanotto, vaan myös taloudellisesti erittäin kannattava ratkaisu.”

– Ekologinen puoli on yksi niistä asioista, joka on tehnyt tästä itselleni mielekkään projektin. On ollut mukava päästä tekemään jotain, millä on positiivinen vaikutus yhteiseen planeettaamme, hän sanoo.

Vaikka aurinkosähkö on ekoteko, Saarvannon mukaan siihen investoivat yritykset tekevät myös taloudellisesti järkevän toimenpiteen.

Aika alkaa olla kypsä aurinkoenergian laajamittaiseen käyttöön siirtymiselle. Parhaimmillaan aurinkovoimalasta tulee alle kymmenessä vuodessa asiakkaan oma ja sen jälkeen puhutaan kymmenien vuosien ilmaisesta sähköntuotannosta. Nykyisin aurinkovoimalaan investointi ei ole vain vihreä kannanotto, vaan myös taloudellisesti erittäin kannattava ratkaisu.

 

Aurinkopankin kotisivut

Perfektion Ite wiki -profiili

Perfektion kotisivut