Wapice on panostanut jo vuosia IoT-alustansa IoT-Ticketin kehitykseen.

– Nyt Ticket on lähtenyt lentoon, myhäilee toimitusjohtaja Pasi Tuominen.

Reilu vuosi sitten kansallisella yrittäjyyspalkinnolla palkittu Wapice on kunnostautunut useiden teollisuusyritysten digitalisaatiokumppanina ja edistänyt teknologiavientiä miljardimyyntiin vuosittain pääsevällä Summium-tilaustyökalullaan.

Pasi Tuominen tiedetään miehenä, jolla riittää näkemystä ja intoa kun puhutaan Internet of Thingsin mahdollisuuksista. Hän kertoo, että Wapicen oma IoT-Ticket alusta on onnistunut synnyttämään kasvavia ekosysteemejä ympärilleen.

– On tärkeä hahmottaa, että kehityksensä myötä IoT-Ticket ole vain Wapicen asia, vaan olemme luoneet ympäristön, jossa asiakkaat itse voivat rakentaa järjestelmiä, Tuominen jäsentää.

”Olemme luoneet ympäristön, jossa asiakkaat itse voivat rakentaa järjestelmiä.”

Skaalautumisen kannalta on tärkeää, että eri sidosryhmät, kuten asiakkaan omat it-kumppanit, voivat rakentaa sovelluksia Wapicen teknologian päälle. Tuomisen mukaan useammin kuin kerran kilpailevan alustan valinnut yritys on kääntynyt takaisin IoT-Ticketin puoleen.

– Olemme löytäneet lisää skaalautumisen mahdollistavia kumppaneita eri toimialoilta. Hyvä esimerkki löytyy koneenrakennusalalta, jossa yhtenä kumppaninamme toimii koneenohjausjärjestelmiä toteuttava Epec. Parhaimmillaan IoT-Ticketin käyttö ja lisäarvo jakaantuvat eri osapuolten mahdollisuuksiksi, Tuominen kertoo.

Se että tähän on päästy, on vaatinut pitkää kehitysmatkaa IoT-järjestelmien kanssa.

 

Toimiva POC kiinteään hintaan

Pähkinänkuoressa IoT-Ticket on IoT-palveluiden rakennustyökalu, jolla eri osapuolten on helppo tehdä sovelluksia ja toteuttaa raportointi. Wapicella on huomattu, että tärkeään rooliin projekteissa nousee asiakkaan oma liiketoimintaosaaminen, jolloin ideat voidaan muuntaa nopeasti toimiviksi digitaalisiksi palveluiksi. Koodausosaamista ei tarvita toimivan ratkaisun tekemiseen, sillä työkalu on ”drag and drop” -tyyppinen ja perustuu data-flow -tekniikkaan. Ratkaisun voi tehdä Wapice, asiakas itse tai asiakkaan partneri.

”ensimmäinen versio voidaan tehdä heti ensimmäisen palaverin aikana”

Pasi Tuomisen mukaan saadaan toimintatavasta mahdollisimman luonnollinen, kun ratkaisuja päästään kehittämään asiakkaan omaan tietotaitoon perustuen.

– Jotta tämä palvelu ymmärretään ja sen mahdollisuudet nähdään, olemme luoneet kiinteähintaisen Service Design -paketin. Se on hyvin edullinen ja sillä saa jo toimivan POCin tarvittaessa päivissä tai viikoissa. Puolestani ensimmäinen versio voidaan tehdä heti ensimmäisen palaverin aikana, Tuominen heittää.

Luonnollisesti räätälöity ohjelmistokehittäminen lukeutuu myös Wapicen omaan tarjontaan, eli asiakas voi tehdä kehitystyötä itse tai olemassa olevan kumppanin kanssa, tai kääntyä Wapicen puoleen.

 

– Kiinteistöautomaatio tai teollisuuden tuotantolinja toimivat hyvinä esimerkkeinä sovelluskohteista, joihin Service Design -pakettia voi hyödyntää. Voimme toteuttaa esimerkiksi alustavan dokumentoinnin ja valvontajärjestelmän mukaan liitettäville laitteille, Tuominen heittää esimerkin.

Laitteisiin voidaan liittyä standardien rajapintojen, kuten MQTT:n, OPC:n, tai OPC UA:n kautta, tai erilaisten kenttälaiteprotokollien avulla. Esimerkiksi kiinteistöautomaatiossa voidaan Tuomisen mukaan muutamassa tunnissa toteuttaa kiinteistöenergian seuranta tai vesimittarointi.

– Tieto voi koostua lämpötiloista, veden kulutuksesta tai ilmastoinnin arvoista, kuten ilman vaihtuvuudesta, kosteudesta tai virtauksen nopeudesta kanavissa. Joissain kohteissa on toteutettu aurinkoenergian hallinta, toisissa sähköautojen latauksen ohjaaminen. Raportoinnin lisäksi olemme toteuttaneet toimintapisteiden, kuten aurinkokennojen graafisen ohjauksen raportoinnin ohella. Parhaimmillaan ratkaisu toimii olemassa olevan kiinteistöautomaation toimittaman tiedon visulisoinnissa ja raportoinnissa, Tuominen kuvailee.

”Yrityksissä haetaan aina mahdollisuuksia toimia säästäväisemmin ja energiatehokkaammin.”

IoT:n lisäarvo tulee usein suoraviivaisistakin asioista. Yrityksissä haetaan aina mahdollisuuksia toimia säästäväisemmin ja energiatehokkaammin. Hintajoustolla voidaan hakea esimerkiksi halvin sähkön hinta, tai tehdä energiakulutuspäätöksiä perustuen säätiedotukseen. Toisaalta mahdolliset laitteiden vikaantumiset nähdään nopeammin, joko datan paljastamista trendeistä, tai niitä seuraavista hälytyksistä.

– Hälytykset voivat generoida raportteja, jolloin nähdään esimerkiksi vikaantumisprosessin kehittyminen ja päästään korjaamaan ongelman todellinen syy, Tuominen kertoo.

 

Pasi Tuominen

 

Hän näkee, että digitaalisuus tulee olemaan yhä merkittävämpi väline eri toimialoilla. Samalla digitaaliset ratkaisut arkipäiväistyvät niin kiinteistöpuolella, logistiikassa kuin konepuolellakin. Yhä monimutkaisemmat toiminnot voidaan siirtää helppokäyttöisen käyttöliittymän taakse, myös järjestelmiä rakennettaessa.

– Ylimääräinen hypetys alkaa kadota ja siirrytään enemmän ja enemmän konkretiaan, mikä on hyvä asia. Maailma on muuttunut siinä, että digitalisaatio nähdään nyt suoraan bisneksen lisäarvona, Pasi tuominen kertoilee kuulumisia asiakasrajapinnasta.

Entä jos jalat maassa kulkevan innovoijan pitäisi ennustaa tulevaisuuden teknologiatrendejä?

– Olemme alkaneet toteuttaa neuroverkkopohjaisia Deep Learning -ratkaisuja, jotka kuvankäsittelyyn, ja uusia sovelluksia tässä kentässä tullaan varmasti näkemään tulevaisuudessa. Toisena nostona näkisin, että laskentakapasiteetin halpeneminen avaa uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Kolmantena trendinä tietojärjestelmiin alkaa tulla tekoälypohjaisia toimintoja, jolloin esimerkiksi mittatietojen yhdistelyyn tulee lisää ihmismäisyyttä, hän päättää.

 

IoT-Ticketin kotisivut

 

Wapicen ite wiki -profiili
Wapicen kotisivut

Onko yrityksellänne mielenkiintoinen juttu kerrottavaksi, ohjelmisto esiteltäväksi tai osaava digitalisaation asiantuntija haastateltavaksi? Ole yhteydessä ite wikin toimitukseen johannes.puro@itewiki.fi tai elina.koskipahta@itewiki.fi, niin tehdään artikkeli!