Mobiilikehitykseen erikoistuneen Starcutin Hannu Hiilamon haastattelu tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen mobiilikehityksen historiaan. 

iOS-Android-development

Olette toimineet mobiilikehityskentässä jo 15 vuotta. Miten business on muuttunut tänä aikana?

2000-luvun alussa kehittäjien ei ollut mahdollista tehdä sovelluksia mobiililaitteille ilman laitevalmistajan myötävaikutusta lainkaan. Sen sijaan soittoäänien, logojen ja kuvaviestien ympärille syntyi kukoistava ekosysteemi ja myyntikanavina toimivat operaattorit ja laitevalmistajien omat kaupat kuten Club Nokia. Starcut oli mukana tässä tuottamalla soittoääniä, logoja ja kuvaviestejä Nokian ja tunnettujen elokuvabrändien, kuten esimerkiksi Star Warsin kanssa. Pyöritimme Club Nokian sisältökanavia 30 maassa 35 kielellä.

 

2000-luvun puolessa välissä puhelimien selaimet alkoivat yleistyä, mutta ne olivat vielä varsin alkeellisia ja kaikki web-sisältö oli  optimoitava kullekin päätelaitteelle näytön koon perusteella. Starcut kehitti oman MediaOne-julkaisujärjestelmän selainpohjaisen mobiilisisällön julkaisuun ja hallintaan. MediaOne oli käytössä mm. NBC Universalilla ja sillä pyöritettiin yli 250 elokuvan ja tv-sarjan mobiilisaittia. Muita käyttäjiä olivat mm. MTV, Tribune, Zagat, Maxim ja Newsday. Suomessa Helsingin Sanomien mobiilisaitti pyöri MediaOnella yli 5 vuotta.

 

2000-luvun lopussa alkoi sovellusten aikakausi. Applen iPhone räjäytti pankin kun iPhone tuotiin markkinoille ja kun iTunes aukesi sovelluksille 2008. Android Market nykyinen Google Play tuli perässä 2009. Starcut teki ensimmäiset sovellukset Nokian puhelimiin Qt:lla. iOS ja Android tulivat mukaan kuvioihin 2011.

 

Mihin on edetty, eli miten Starcutin business rakentuu vuonna 2016?

Starcut on keskittynyt mobiilisovellusten suunnitteluun, kehitykseen ja ylläpitoon vuodesta 2011 alkaen. Sovellusten lisäksi teemme pilvipalveluita, joita hyödynnetään sovelluksissa ja web-selaimilla. Toimimme sekä projekti- että nk. insourcing -mallilla. Projektimallissa projektin vetovastuu on meillä ja kehittäjämme ovat meidän projektiohjauksessa. Insourcing -mallissa meidän kehittäjät toimivat asiakkaan tiloissa ja asiakkaan ohjauksessa. Insourcing -sopii asiakkaille, joilla mobiilikehitys on jatkuvampaa ja kokemusta mobiiliprojekteista löytyy talon sisältä.

 

Millaisia projekteja olette toteuttaneet viime aikoina?

Toteutimme If-vakuutusyhtiölle Aja hiljaa -navigointisovelluksen viime syksynä. Sovellus tehtiin lokalisoituna Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Kyseessä on tavallinen navigointisovellus, mutta navigaattorin opastusääni muuttuu lapsen ääneksi kun ajaa koulujen tai päiväkotien läheisyydessä. Aja hiljaa -sovellus voitti kultaa ja kaksi hopeaa Eurobest -kilpailussa.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Uusin kehittämämme sovellus on päiväkotiympäristöön suuniteltu KindieDays. KindieDays digitalisoi päiväkodin viestinnän ja toiminnanohjauksen ja helpottaa päiväkodin henkilökunnan ja vanhempien arkea. Palvelu kattaa päiväkodin johtajan web-käyttöliittymän sekä henkilökunnan ja vanhempien mobiilisovellukset, mikä mahdollistaa tiedonkulun ja säilytyksen yhdessä paikassa ja lippupaluista päästään eroon.

 

Mobiilikehitys

 

Näkyykö kansainvälisyys sovelluskehityksessä?

Mobiilisovelluskehitys on täysin kansainvälistä siinä mielessä, että kehitystyökalut, ohjelmointikielet ja sovelluskaupat ovat kaikkialla samoja. Lähes kaikissa firmoissa työ- ja dokumentointikieli on englanti, joten mobiilikehitystä voi periaatteesa tehdä missä tahansa. Käytännössä kehittäjien ja asiakkaiden sijainnilla on kuitenkin merkitystä. Nykypäivän ketterissä projekteissa on tärkeää että projektinjohto ja asiakkaan tuoteomistaja ovat mahdollisimman lähellä toisiaan ja kommunikoivat mahdollisimman tehokkaasti. Tämän takia emme käytä ns. offshore alihankintaa lainkaan, vaan kaikki kehittäjämme ovat Suomessa. Sen sijaan meillä on kehittäjiä lähtöisin viidestä eri maasta, eli he ovat tehneet mobiilikehitystä aiemmin muualla ja muuttaneet sitten Suomeen.

 

Minkälaisia asiakascaseja ja asiakkuuksia Starcut haluaa?

Haemme yhteistyöhön yrityksiä, jotka etsivät mobiilikehityskumppania. Toimiala voi olla mikä tahansa. Mobiilisovellukset ja pilvipalvelut ovat relevantteja käytännössä joka toimialalla. Meillä on kokemusta laajasti useilta eri toimialoilta.

 

Teemme yhteistyötä niin suuryritysten kuin startuppienkin kanssa. Yrityksen koolla ei ole väliä, oleellista on kiinnostus disruptoida ja digitalisoida vanhoja toimintamalleja ja luoda uusia innovatiivisilla mobiili- ja pilvipalveluratkaisuilla.

 

iOS-Android-kehittäjiä

Starcutin toimitusjohtaja Hannu Hiilamo, sekä mobiilikehittäjät Giuseppe Franco ja Pierre Leonard

 

Mikä on teidän suurin vahvuus mobiilikehityskumppanina?

Starcutilla on Suomen kokeneimpia mobiilikehitystiimejä. Meidän osaamisemme on kansainvälistä tasoa niin suunnittelussa kuin teknisessä toteutuksessa. Isoihin kehitystaloihin verrattuna toimintatapamme on kustannustehokkaampi ja ketterämpi. Olemme täysin läpinäkyviä asiakkaalle ja kerromme suoraan niin hyvät kuin huonotkin uutiset.

 

Sovellusten lisäksi meillä on laaja kokemus pilvipalveluista. Lähes kaikki vähänkin monimutkaisemmat sovellukset tarvitsevat taustajärjestelmän, jolla hallinnoidaan käyttäjiä, tallennetaan tietoja ja tuodaan yrityksen omista järjestelmistä tarvittavat tiedot. Olemme käyttäneet Amazon Cloud –pilvi-infrastuktuuria jo vuodesta 2008, jolloin toteutimme Pekingin olympialaisten mobiilipalvelut NBC Universalille, jolla on yksinoikeus olympialaisiin USA:ssa.

 

Mitä terveisiä haluaisitte välittää mobiilikehityshankketta suunnittelevalle yritykselle?

Kannattaa ottaa yhteyttä meihin heti sovelluksen ideointi / suunnitteluvaiheessa, niin pystymme antamaan näkemyksiä ja vinkkejä, jotka parantavat sovellusta ja nopeuttavat sen kehittämistä.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kindie Daysin ja Starcutin tiimit työskentelemässä Starcutin toimistolla.

 

Starcutin kotisivut

Starcut ite wikissä

 

Lue myös:

Kindie Days digitalisoi lastentarhat

Mobiilikehityksen kenttä vuonna 2016

 

Kerrotaanko teidänkin tarinanne yhteisön blogissa? Ota yhteyttä!