Lapsen yksittäistä äännevirhettä niinkuin ärrävirhettä, s tai l-äänteen puuttumista, ei pidetä mitenkään vakavana asiana. Yleensä alle 5 -vuotiaat lapset saavat neuvolasta kotiohjeita äänteiden harjoitteluun.

Lisäksi 5-6 -vuotias äännevirheinen lapsi voi parhaimmissa tapauksissa saada yksittäisen käynnin puheterapeutin luona. Jos äännettä ei opita, ajatellaan että koulujen laaja-alaiset erityisopettajat hoitavat äännevirheet kuntoon.

Lapselle ja perheelle äänteen – niinkuin ärrän – puuttuminen voi olla kuitenkin iso juttu.
Perheet pelkäävät pahimmillaan kiusaamista, tai vähintäänkin sitä, miten lapsen sosiaaliset suhteet kehittyvät tai pärjääkö lapsi puuttuvan äänteen kanssa eskarissa ja koulussa.

Olen Katja Koski, fil. toht. ja puheterapeutti. Työskentelen itsenäisenä ammatinharjoittaja puheterapeuttina  Lasten terapiakeskus Terapeijassa (www.terapeija.fi). Opiskeluaikana minulle tuli selväksi, että puheterapeuteista on huutava pula ja että joissain kunnissa ei ole palveluja tarjolla lainkaan. Vain kaikista vaikeimmat tapaukset saavat apua. Jo silloin pohdin, miten voisin auttaa näitä perheitä, jotka tippuvat palveluiden ulkopuolelle: joko puheterapiaa ei ole saatavilla ollenkaan tai äännevirhe priorisoidaan listan hännille ja lapsi voi saada kuukausien jonottamisen jälkeen vain yksittäisiä ohjantakäyntejä.

Tulen perheestä, jossa ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa toimiva hitsariopettaja isä opetteli 80-luvun puolivälissä tietokoneet ja polkaisi atk-koulutusohjelman pystyyn. Internetin saavuttua hän laittoi yläasteikäisen tyttärensä opettamaan nettiselailua ja irkkaamista opiskelijoilleen. Tein ekat kotisivuni silloin, kun kaikki maailman kotisivut pystyi selaamaan muutamassa illassa läpi. Sittemmin yliopistossa pohdin nörttiystävieni kanssa puhumaan opettavien tietokonepelien valmistusta.

Kuitenkin vasta vuonna 2011 idea Äännekoulusta kultivoitui, ja mukaani tähän projektiin lähti Terapeijan toiminnanjohtaja Markku Helminen, joka oli oivaltanut samaan aikaan digitalisaation voiman.

www.äännekoulu.fi on siis itseopiskeluverkkosivusto, jossa on videoita, pelejä ja kirjallisia ohjeita, joiden avulla perhe voi opettaa lapselleen uuden äänteen. Ja jos homma ei toimi, perhe voi lähettää minulle tekstarilla avunpyynnön. Useimmiten he laittavat myös kännykkävideon lapsen harjoittelusta, jolloin minulla on mahdollista tarkastella lapsen ääntämistä ja antaa vinkkejä sen korjaamiseen. Muutamien videoviestien edestakaisin lähettely yleensä korjaa lapsen äännevirheen. En ihan itsekään ollut varma Äännekoulun toimivuudesta kun se avattiin vuosi sitten syksyllä. Mutta nyt tämä konsepti – jossa harjoitusmateriaalin lisäksi puheterapeutilta saa ”tekstariterapiaa” – näyttää toimivan hyvin. Ja minun on ollut helppo automatisoida omat prosessini, jolloin Äännekoulussa voi olla yhtäaikaa satoja asiakkaita jotka kaikki voivat saada apuani.

Perheelle hyödyt on mahtavat: ammattilainen kännykän päässä eikä tarvi lähteä kesken työpäivän vastaanotolle. Kunnatkin saavat säästöä kun voivat ulkoistaa palvelut meille ja käyttää omat puheterapiaresurssinsa vaikeampiin tapauksiin. Espoo ja Rauma ovat juuri aloittaneet yhteistyön kanssamme ja pyrimme saamaan myös muita kuntia mukaan.

Jatkokehitysideoita Äännekoululle on paljon. Mietimme parhaillaan palvelun kääntämistä useille kielille. Yksi suurimmista haaveistani olisi ”terapeuttien uber” – tai ehkä ”terapeuttien meedoc”. Eli terapeutti voisi ilmoittaa itsestään palveluun ja asiakas voisi valita sieltä oman terapeuttinsa joko erikoistumisen tai vaikka etäisyyden mukaan. Sovellukseen kuuluisi tietysti myös terapiaharjoitusten lataaminen ja tekeminen. Terapeutti voisi videoida harjoituksia, ja seurata myös kuinka usein asiakas niitä tekee. Terapeutti laskuttaisi palveluni kautta ja samalla voisi käyttää pakettiin kuuluvaa suojattua etäterapiapalveluani hyväkseen. Tällähetkellä nimittäin suojattuja tapoja tuottaa terapiapalveluja on rajatusti. Jos joku kiinnostuu, olen käytettävissä heti!

Äännekoulun syntyminen ideasta valmiiksi tuotteeksi on ollut todella jännittävä matka. Minulla on ollut paljon opittavaa digitaalisten tuotteiden käytettävyydestä sekä myynnistä, ja uskottavuuden rakentamisesta omalle tekemiselleni. Oman haasteen on tuonut myös pohdinta siitä, miten kollegat näkevät työni. Onneksi pääsääntöisesti oma ammattiryhmäni on ollut iloinen uudesta tavasta lähestyä kuntoutusta. Samalla olen itse saanut tehdä syväsukelluksen puhemotoriikan kuntoutukseen ja joka päivä opin jotain uutta niin äänteiden opettamisesta kuin digituotteiden myynnistä. Parhaimmat hetket ovat syntyneet siitä, kun olen saanut iloisen pikkuoppijan videon, jossa lapsi on todella oppinut uuden äänteen. Perheiden aidot ilon hihkaisut ovat useaan kertaan saaneet puheterapeutillekin kyyneleet silmiin – tämä tuote on antanut minulle mahdollisuuden todella auttaa perheitä ja muuttaa lapsien elämää. Mikä voisi olla sen parempaa?

Katja Koski

katja-koski-web
FT, laillistettu puheterapeutti Katja Koski kuntoututtaa päivisin lapsia, joilla on pulmia puhumisessa ja syömisessä. Illalla hän ideoi digituotteita, jotka auttavat lapsia ja vanhempia voimaan paremmin. Ks. myös projektini www.mammakaveri.fi – matkalla kannustavaan vanhemmuuteen.

 

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa ite wikissä julkaistavaan parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah