Scrum Masterit – unohdettu voimavara?
Melkein kaikissa organisaatioissa, missä on Scrum-malli käytössä, on myös määritelty kuka on Scrum Master. Scrum Master onkin tärkeässä roolissa ketterälle tiimille – hyvä Scrum Master vaikuttaa tiimin jokaisen seremonian ja kokouksen onnistumiseen sekä fasilitoimalla kokouksia että varmistamalla sen, että kokouksiin tullaan tarpeeksi hyvin valmistautuneena. Monesti onkin niin, että Scrum Masterin tärkeimpinä taitoina nähdään varsinaisen Scrum-idean ymmärtämisen lisäksi juuri kokoustaidot.
Ajattele Scrum Masteriutta laajemmin
Kokoustaitoja ja Scrumin osaamista ei kannata väheksyä – niillä on suuri merkitys siihen, miten hyvin Scrum Masterin roolissa pärjää. Me Contribytellä kuitenkin ajattelimme, että Scrum Masterissa on paljon muutakin potentiaalia. Nostetaan tähän kolme tärkeintä:
1. Drive for Quality – tähdätään laatuun
2. Team Spirit – tiimin henki ja hyvinvointi
3. Scrum Master as Team Coach – Scrum Master tiimin valmentajana
2. Team Spirit – tiimin henki ja hyvinvointi
3. Scrum Master as Team Coach – Scrum Master tiimin valmentajana
Tähdätään laatuun
Scrum itsessään ei oikeastaan ota kantaa siihen, miten tiimi tekee hyvää laatua. Scrum on varsin yleispätevä toimintamalli: se kelpaa melkein mihin vain, missä priorisointi on mahdollista tehdä niin, että minimissään noin viikon rauhoitusaika sprintiksi on mahdollista. Scrumista puuttuu kuitenkin hyvät tekemisen tavat. Yleensä tiimin pitääkin ottaa mallia vaikka Extreme Programmingin työskentelytavoista. Scrumin ideologian mukaisesti tiimin pitäisi itse pystyä määrittelemään hyvään laatuun johtavat toimintatavat.
Scrum Masterin rooli onkin varmistaa, että tiimi miettii, mitä hyvään laatuun johtavia työtapoja ja työkaluja päätetään käyttää. Näitä voidaan käydä vaikka retrospektiiveissä läpi, ja ne pitäisi myös kirjata Definition of Doneen.
Tiimihenki
Team Spriritillä on valtava vaikutus siihen, miten hauska on tulla töihin, miten luoviin ratkaisuihin tiimi pääsee ja loppujen lopuksi siihen, miten hyviä tuloksia tiimi voi saavuttaa. Se vaikuttaa myös siihen, miten suuri vaihtuvuus tiimissä on. Heikon tiimihengen tiimeissä voi olla, että ihmiset katsovat koko ajan ulospäin – ruoho näyttää olevan aidan toisella puolella vihreämpää.
Tiimihengen ylläpito ei ole pelkästään Scrum Masterin vastuulla. Tiimi voi aivan hyvin itse piristää itseään! Mutta jos tiimihengessä on toivomisen varaa, olisi Scrum Masterin vastuulla alkaa tehdä asialle jotain. Hän voi itse järjestää tapahtumia tai yhdessä tekemistä, joka piristää tiimiä, tai sitten hän voi ehdottaa sitä joko tiimille yhteisesti tai jollekin tiimin jäsenelle. Tai ottaa asian aiheeksi johonkin retrospektiiviin.
Tiimihenkeen vaikuttaa myös valtavasti se, miten hyvä Scrum-tiimin ja Product Ownerin suhde on – ja miten paljon tiimi ja tiimin jäsenet saavat kiitosta ja palkitsevia kommentteja sekä palautetta työnsä jäljestä. Scrum Masterille kuuluu myös Product Ownerin ja myös organisaation muiden tahojen coachaaminen siihen, että tiimille annetaan sille kuuluva kiitos. Tämä parantaa fiilistä ja ohjaa tekemistä.
Scrum Master valmentajana
Kolmantena, jo Scrum Guidekin sanoo että Scrum Master on valmentaja; sekä tiimille, Product Ownerille, että muulle organisaatiolle. Scrum Guide tosin rajaa, että valmentajan rooli jäisi pelkästään Scrumin käyttöön. Meistä Contribytellä tuntuu, että tämä on vähän turha rajaus. Jos ajattelee referenssiä urheiluun, se on kuin vaikka jääkiekkojoukkueen valmentajalle olisi sanottu, että keskityt vaan pelaamiseen. Et välitä siitä minkälainen fiilis pukuhuoneessa on tai onko pelaajien välillä konflikteja.
Meidän mielestä Scrum Masterin olisi hyvä olla tiimin valmentaja, ja on turha rajata tätä valmennusta pelkästään vaikka Scrum Guiden sisältöön. Jos on valmentaja, sitten on tavoitteena parantaa tiimin suoritustasoa. Ja se taas voi tarkoittaa monia asioita.
Ensinnäkin valmentajan pitää ymmärtää olevansa valmentaja, ja uskoa siihen, että tiimi voi parantaa. Valmennus voi pitää sisällään varsinaisen scrum-osaamisen kasvattamisen lisäksi vaikka konfliktien ratkaisua, oppimisen nopeutusta tai järjestelmällisyyttä työtapoihin.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tietohallinto |
Erikoisosaaminen
Ketterät menetelmät | |
Ohjelmistokehitys |
Toimialakokemus
IT |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Koulutus |
Omat tagit
scrum master
Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.
Contribyte - Muita referenssejä
Contribyte - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - C++ kehittäjä
- Nordea - Senior Backend Developer, Nordea Finance
- Laura - Palveluvastaava, tietohallinto
- Laura - Fullstack kehittäjä
- Digia Oyj - Kafka Integration Developer
- Laura - Senior Full Stack Developer
- Laura - Full Stack Developer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- e21 Solutions Oy - Pakkausalan Benchmark-palvelu Mercamerilta
- Into-Digital Oy - S-Ryhmän rengasliiketoiminnan digitaalinen kauppapaikka
- Into-Digital Oy - Burger Kingin Whopperit, ravintolat, aukioloajat ja kampanjat verkossa
- Into-Digital Oy - Uusi Worldvision.fi viemään järjestön varainhankinta uudelle tasolle
- Netum Group Oyj - Radio- ja tv-museo Mastolassa opastaa kohta tekoälypohjainen asiakaspalvelija
- Netum Group Oyj - Peppi-järjestelmän ylläpito turvaa opiskelijoiden ja opettajien arjen sujuvuuden Lapin korkeakouluissa
- Into-Digital Oy - Suomalaisen työn uusi verkkopalvelu edistämään jäsenpalvelua ja -hankintaa
Tapahtumat & webinaarit
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
- 30.01.2025 - Open Future
- 29.01.2025 - SecD-Day event
- 05.02.2025 - Smart Commerce Nordic 2025
- 05.02.2025 - AIX Forum - Medical Device Regulation and AI: Success Stories
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Into-Digital Oy - Onnistunut verkkopalvelu – millainen se on ja miten niitä tehdään?
- Into-Digital Oy - Miksi verkkosivusto kannattaa uudistaa nyt, eikä sitten joskus?
- Netum Group Oyj - ”Jatkuva release-show ei tunnu kovin upealta” – tietojärjestelmäprojektin julkaisuprosessin kehittäminen
- Netum Group Oyj - Jälkitunnelmia ja -ajatuksia Kuntamarkkinoilta
- Into-Digital Oy - Oletko tekemässä B2B-verkkosivua? Huomioi ainakin nämä asiat
- Netum Group Oyj - Ihmiskuntakeskeinen suunnittelu toimii kompassina digipalvelukehityksessä
- Netum Group Oyj - Vaikuttavaa vastuullisuutta
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |