Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Scrum Masterit – unohdettu voimavara?

BloggausMelkein kaikissa organisaatioissa, missä on Scrum-malli käytössä, on myös määritelty kuka on Scrum Master. Scrum Master onkin tärkeässä roolissa ketterälle tiimille – hyvä Scrum Master vaikuttaa tiimin jokaisen seremonian ja kokouksen onnistumiseen sekä fasilitoimalla kokouksia että varmistamalla sen, että kokouksiin tullaan tarpeeksi hyvin valmistautuneena. Monesti onkin niin, että Scrum Masterin tärkeimpinä taitoina nähdään varsinaisen Scrum-idean ymmärtämisen lisäksi juuri kokoustaidot.


Ajattele Scrum Masteriutta laajemmin

Kokoustaitoja ja Scrumin osaamista ei kannata väheksyä – niillä on suuri merkitys siihen, miten hyvin Scrum Masterin roolissa pärjää. Me Contribytellä kuitenkin ajattelimme, että Scrum Masterissa on paljon muutakin potentiaalia. Nostetaan tähän kolme tärkeintä:

1. Drive for Quality – tähdätään laatuun
2. Team Spirit – tiimin henki ja hyvinvointi
3. Scrum Master as Team Coach – Scrum Master tiimin valmentajana

Tähdätään laatuun

Scrum itsessään ei oikeastaan ota kantaa siihen, miten tiimi tekee hyvää laatua. Scrum on varsin yleispätevä toimintamalli: se kelpaa melkein mihin vain, missä priorisointi on mahdollista tehdä niin, että minimissään noin viikon rauhoitusaika sprintiksi on mahdollista. Scrumista puuttuu kuitenkin hyvät tekemisen tavat. Yleensä tiimin pitääkin ottaa mallia vaikka Extreme Programmingin työskentelytavoista. Scrumin ideologian mukaisesti tiimin pitäisi itse pystyä määrittelemään hyvään laatuun johtavat toimintatavat.

Scrum Masterin rooli onkin varmistaa, että tiimi miettii, mitä hyvään laatuun johtavia työtapoja ja työkaluja päätetään käyttää. Näitä voidaan käydä vaikka retrospektiiveissä läpi, ja ne pitäisi myös kirjata Definition of Doneen.

Tiimihenki

Team Spriritillä on valtava vaikutus siihen, miten hauska on tulla töihin, miten luoviin ratkaisuihin tiimi pääsee ja loppujen lopuksi siihen, miten hyviä tuloksia tiimi voi saavuttaa. Se vaikuttaa myös siihen, miten suuri vaihtuvuus tiimissä on. Heikon tiimihengen tiimeissä voi olla, että ihmiset katsovat koko ajan ulospäin – ruoho näyttää olevan aidan toisella puolella vihreämpää.

Tiimihengen ylläpito ei ole pelkästään Scrum Masterin vastuulla. Tiimi voi aivan hyvin itse piristää itseään! Mutta jos tiimihengessä on toivomisen varaa, olisi Scrum Masterin vastuulla alkaa tehdä asialle jotain. Hän voi itse järjestää tapahtumia tai yhdessä tekemistä, joka piristää tiimiä, tai sitten hän voi ehdottaa sitä joko tiimille yhteisesti tai jollekin tiimin jäsenelle. Tai ottaa asian aiheeksi johonkin retrospektiiviin.

Tiimihenkeen vaikuttaa myös valtavasti se, miten hyvä Scrum-tiimin ja Product Ownerin suhde on – ja miten paljon tiimi ja tiimin jäsenet saavat kiitosta ja palkitsevia kommentteja sekä palautetta työnsä jäljestä. Scrum Masterille kuuluu myös Product Ownerin ja myös organisaation muiden tahojen coachaaminen siihen, että tiimille annetaan sille kuuluva kiitos. Tämä parantaa fiilistä ja ohjaa tekemistä.

Scrum Master valmentajana

Kolmantena, jo Scrum Guidekin sanoo että Scrum Master on valmentaja; sekä tiimille, Product Ownerille, että muulle organisaatiolle. Scrum Guide tosin rajaa, että valmentajan rooli jäisi pelkästään Scrumin käyttöön. Meistä Contribytellä tuntuu, että tämä on vähän turha rajaus. Jos ajattelee referenssiä urheiluun, se on kuin vaikka jääkiekkojoukkueen valmentajalle olisi sanottu, että keskityt vaan pelaamiseen. Et välitä siitä minkälainen fiilis pukuhuoneessa on tai onko pelaajien välillä konflikteja.

Meidän mielestä Scrum Masterin olisi hyvä olla tiimin valmentaja, ja on turha rajata tätä valmennusta pelkästään vaikka Scrum Guiden sisältöön. Jos on valmentaja, sitten on tavoitteena parantaa tiimin suoritustasoa. Ja se taas voi tarkoittaa monia asioita.

Ensinnäkin valmentajan pitää ymmärtää olevansa valmentaja, ja uskoa siihen, että tiimi voi parantaa. Valmennus voi pitää sisällään varsinaisen scrum-osaamisen kasvattamisen lisäksi vaikka konfliktien ratkaisua, oppimisen nopeutusta tai järjestelmällisyyttä työtapoihin.

Pinterest
Contribyte logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Contribyte kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus

Omat tagit

scrum master

Siirry yrityksen profiiliin Contribyte kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Contribyte - Muita referenssejä

Contribyte - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia