Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Päätöksenteon skaala poikkeamista strategiseen! - Fingertip

BloggausValmentaja hymyilee, takana juuri ihana pakkasaamun setti Social Decision Making Masterclass -porukan kanssa. Eilen hieno työskentely suomalaisen mediatoimijan päätöksenteon läpinäkyvyyden matkalla. Minkälainen päätöksentekokulttuuri teillä on? Onko dokumentaatioon helppo päästä kiinni? Minkälainen painoarvo osallisuudella ja läpinäkyvyydellä on? Onko sisäinen viestintä selkeää ja pelisäännöt kirkkaana mielessä? Mikä on ambitiotasonne modernin työn ja digitaalisen organisaation asteikolla?

Paljon sanoja, jotka saattavat tuntua yläpilveltä. Päätöksenteko voi tuntua liian abstraktilta kehittämisen kohteelta. Olennaisinta tietenkin on minkälaista vaikuttavuutta ja lisäarvoa organisaatiossa tehtävillä päätöksillä ylipäätänsä luodaan!

Mitä ovat tärkeimmät ongelmat joihin te haette ratkaisua? Kaupallisesti arvokkainta voi olla tehokas poikkeustilanteiden ratkaisu asiakasrajapinnassa, lähellä rahaa. Issues tracking, myöhästynyt tilaus, väärä lasku, asiakas claim, hinnan tarkistus... Nämä ovat kohtia joissa asiakastyytyväisyys tehdään tai menetetään. Miten hoidatte näihin liittyvän päätöksenteon? Onko teidän yrityksellä varaa riskeerata asiakas- tai työntekijätyytyväisyyttä?

Päätöksenteon näkökulmasta yksi tapa segmentoida on määrä ja kompleksisuus. Jos nyrkkisääntönä on, että organisaation yhtä strategisen tason päätöstä kohden tehdään 10 taktista päätöstä, 100 operatiivista ja 1000 mikrotason tehtävänkaltaista päätöstä - minkä prosessin kehittämiseen paukut kannattaisi laittaa? Missä vaikuttavuus on isointa? Mikrotaso on automatisoitavissa, operatiivinen voi olla välillä hyvinkin kompleksia, ja organisaatiossa tulee nykyisellä muutoksen tahdilla kokoajan vastaan poikkeamatilanteita joille ei ole määriteltyjä vastuita tai prosesseja.

Kyllä, yläpilvellä ja ongelmien ratkomisella on suhde toisiinsa. Tapa jolla haemme ratkaisuja tulisi kytkeä päätöksenteon prosessiin kiinni. Mennään lähelle ongelmaa, lähelle, asiakasta, lähelle niitä joihin asia vaikuttaa. Valjastetaan oikea jengi mukaan, löydetään ratkaisu, tehdään päätös, mietitään tavoitteet ja huolehditaan toimeenpanosta, opitaan matkalla ja ollaan seuraavalla kerralla taitavampia.

Päätöksenteko on johtamisen ytimessä niin orgnisaatio-, verkosto-, tiimi- kuin yksilötasolla. Digiloikkien jälkeen tarvitaan vastuullisuutta, struktuuria ja osallisuutta päätöksentekoon.

PS. Olemme uutena tuomassa Fingertipin toiminnallisuuksia natiivisti Microsoft Teams -alustalle, aloittaen päätöksenteosta. Haemme asiantuntijaorganisaatioita pilotoimaan ketterää, digitaalista päätöksentekoa osana johtamista ja päivittäistä työtään. Pistä viestiä niin sparrataan teemasta!

Milla Nevanlinna

milla@fingertip.fi

+358 40 5473566

Pinterest
Fingertip logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Fingertip kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakkuudenhallinta CRM
Projektinhallinta
Tietohallinto
Viestintä

Erikoisosaaminen

It-infra loppukäyttäjäpalvelut
Ohjelmistokehitys
Pilvipalvelut / SaaS
Sisällönhallinta

Teknologia

Salesforce

Tarjonnan tyyppi

Koulutus

Omat tagit

päätöksenteko
osallisuus
vastuullisuus
sähköinen dokumentointi
johtaminen
modernityö

Siirry yrityksen profiiliin Fingertip kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Fingertip - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Fingertip - Muita referenssejä

Fingertip - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia