Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

NetSuite maailman johtavan laivaohjelmistotoimittajan liiketoiminnan navigaattorina

ReferenssiNimi NAPA ei suoralta kädeltä kerro varmaan monellekaan, millaisesta yrityksestä on kyse. Mutta kun avataan nimilyhenteen takana olevat sanat ”Naval Architectural Package”, niin aletaan päästä jo jäljille: NAPA on maailman johtava laivasuunnittelun ja operoinnin ohjelmistojen toimittaja.

NAPA:n juuret johtavat suomalaisen meriteollisuuden syntysijoille, Wärtsilään. Wärtsilä oli jo 1970-luvulla alkanut kehittää laivasuunnitteluun erikoistunutta ohjelmistoliiketoimintaa, ja vuonna 1989 management buy-outin tuloksena tuosta liiketoimintayksiköstä syntyi uusi itsenäinen yritys, NAPA. Kehityspolku on johtanut vuosien myötä maailman kiistämättömään kärkeen: jopa 95% maailman laivatonnistosta suunnitellaan telakoilla, jotka käyttävät NAPA:n ohjelmistoja. Nykyään NAPA:n omistaa japanilainen luokituslaitos ClassNK.

Laivanrakennus on toimialana hyvin suhdannevetoinen, niinpä NAPA:nkin kasvupolulla on ollut monia erilaisia vaiheita. Tällä hetkellä NAPA:n kasvu nojaa jo useamman vuoden ajan vahvistuneeseen risteilijämarkkinaan, jonka nousu on näkynyt myönteisesti Suomenkin laivateollisuuden työllistymisessä. NAPA:n liiketoiminta-alueista erityisesti Safety Solutions -turvallisuusratkaisut ovat saaneet nykyisestä markkinatilanteesta vetoapua.

NAPA:n alansa johtava ohjelmisto-osaaminen on saanut tunnustusta läpi toimialojen: Tietoviikko valitsi NAPA:n Suomen parhaaksi IT-yritykseksi vuonna 2009. Valinta pohjautui erityisesti NAPA:n vahvaan kansainväliseen asemaan laivateollisuudessa sekä vakaaseen taloudelliseen kasvuun. NAPA sai myös tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon vuonna 2008.

Monesta erillisohjelmasta yhteen globaalin NetSuiteen


NAPA:lla on Suomessa sijaitsevan pääkonttorin lisäksi tytäryhtiö seitsemässä eri maassa ympäri maailmaa – Korea, Japani, Kiina ja USA niistä merkittävimpinä. Näin laajalla maantieteellisellä alueella toimivan yrityksen liiketoiminnan ohjaaminen ei ole tehtävistä yksinkertaisimpia.

Talousjohtaja Kimmo Lankila tuli NAPA:an maaliskuussa 2017, jolloin Starian kanssa yhteistyössä aloitettu NetSuite-toimituksen käyttöönotto oli saatu hiljattain valmiiksi. Hän arvioi aikaa ennen NetSuiten myötä keskitettyä toiminnanohjausta näin:

”NAPAlla on aiemmin ollut hyvin fragmentoitunut järjestelmäkenttä: sieltä on löytynyt esimerkiksi Microsoftin tuotteita, Severaa ja Sonetia. Henkilöstöhallinnolla on ollut omat ohjelmistonsa, ja aukkoja täydentämään on käytetty aina tarpeen mukaan Excel-taulukoita. Dataa on sitten siirrelty systeemien välillä, ja jonkin laajemman tehtävän suorittaminen on vaatinut käynnin monessa eri systeemissä. Lopulta NAPA:lla alettiin miettiä, miten asioita voisi tehdä järkevämmin – niin, että kokonaisuus mahdollistaisi skaalautuvuuden ja minimoisi manuaalisen tekemisen.”

Starian myötävaikutuksella NAPA päätti toteuttaa mahdollisesti Suomen laajimman NetSuite-lokalisaation. ”Nyt meillä on toiminnanohjaus, projektien ja asiakkuuksien hallinta, kirjanpito, henkilöstöhallinto, käytännössä koko systeemi NetSuitessa. Pääkäyttö on Suomessa ja seitsemän muuta tytäryhtiötä raportoi meille”, Lankila kertoo.

Lankila on erittäin tyytyväinen arvioidessaan NetSuiten käyttöönoton onnistumista: ”ERP-muutokset ovat mielestäni kaikkein vaikeimpia muutostilanteita, mitä yrityksissä ylipäätään on. NAPA:n osalta muutos meni jälkikäteen katsoen erittäin hyvin aikataulullisesti ja muutenkin, vaikka toki prosessi tietyiltä osin on edelleen käynnissä. Voi sanoa, että meillä on tänä päivänä käytössä globaalisti yhtenäinen toiminnanohjauksen järjestelmä – kuvaannollisesti yksi joustava ja skaalautuva putki pilvessä.”

Oikea numerotieto mahdollistaa itseohjautuvan ja läpinäkyvän organisaation

”Suurin hyöty on mielestäni ollut läpinäkyvyyden lisääntyminen, erityisesti kannattavuuteen. Se korostuu viimeisimmän organisaatiomuutoksemme jälkeen, kun teemme kolme sisäistä tuloslaskelmaa eri yksiköille. Aiemmin meillä oli yksiköiden kannattavuudesta lähinnä tuntemus: saimme tilitasolla summia, mutta emme päässeet kunnolla niiden taakse. NetSuiten myötä pystytään katsomaan vaikka päivittäin, mihin suuntaan liikevaihto ja kannattavuus eri liiketoimintayksiköissä kehittyvät”, Lankila toteaa.

NAPA on tänä päivänä itseohjautuva organisaatio Vincitin, Supercellin ja Futuricen tapaan: kellään napalaisella ei ole esimiehiä ohjaamassa tekemistä. Itseohjautuvuuden toteuttaminen vaatii, että ihmisillä on koko ajan saatavilla tietoa, jonka pohjalta voi muodostaa luotettavan käsityksen tilanteesta. NetSuite on mahdollistanut tämän.

”One set of numbers”, Lankila tiivistää menestysreseptin. ”Aiemmin tuli helposti erilaisia totuuksia, nyt on yksi totuus. Kukin voi katsella samaa dataa omasta näkökulmastaan räätälöiden, mutta luvut pohjalla pysyvät aina samoina. Hyvä asia on myös, että NetSuite ohjaa vahvasti syöttämään oikeaa tietoa sisään.”

Tulevaisuus näyttää entistä sähköisemmältä

NAPAn kenties merkittävin tulevaisuuden haaste liittyy sähköisen kaupankäynnin laajentamiseen. Sen myötä muodostuu myös haaste NetSuiten hyödyntämiselle tällä alueella.

Lankila tarkastelee haastetta kokonaisuuden kautta: ”Tärkeintä on, että on sähköisen kaupankäynnin ohjelma jatkossa mikä tahansa, niin se on integroitu NetSuiteen. Näin kokonaisuus toimii siltäkin osin saumattomasti.”

NAPA on päättänyt navigoida liiketoimintaansa NetSuiten kautta, eikä menneisyyteen enää haikailla. ”Toki meillä jotkut käyttävät NetSuitea melko harvoin ja silloin se voi olla heidän mielestään kankeaa, mutta niinhän se taitaa vähän kaikkialla olla. Monet kuitenkin pitävät NetSuitesta todella paljon”, Lankila lopettaa.

Suosittelija:

”Suurin hyöty on mielestäni ollut läpinäkyvyyden lisääntyminen, erityisesti kannattavuuteen. Se korostuu viimeisimmän organisaatiomuutoksemme jälkeen, kun teemme kolme sisäistä tuloslaskelmaa eri yksiköille. NetSuiten myötä pystytään katsomaan vaikka päivittäin, mihin suuntaan liikevaihto ja kannattavuus eri liiketoimintayksiköissä kehittyvät."

Kimmo Lankila / Talousjohtaja

Pinterest
Referenssin infoboxi
Staria Oyj logo

Tiedot

Tilaaja: NAPA
Ajankohta: 2016 -
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Jaakko Kairtamo

Lisätietoja

Yritysprofiili Staria kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Integraatiot
Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Teknologia

Oracle

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Valmisohjelmisto

Omat tagit

NetSuite
NetSuiteERP
OracleNetSuite

Siirry yrityksen profiiliin Staria kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Staria - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Staria - Muita referenssejä

Staria - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia