Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Mistä saa (voi tuottaa) dataa analysoitavaksi?

Bloggaus

DATA VS. INFORMAATIO

Suurin ero datan ja informaation välillä on se, että data on kokoelma faktoja ja informaatio on faktat laitettuna kontekstiin, jota voi ymmärtää ja tulkita. Informaatio on organisoitua ja data sen sijaan voi olla toisiinsa liittymätöntä kohinaa. Voisi siis tulkita, että tiedolla johtaminen on informaatiolla johtamista, vaikka englannin kielellä usein puhutaan datasta. Datan keräämisen tavoitteena on siis informaation tuottaminen. Big data -tutkimuksissa on törmätty ilmiöön ”Data rich – information poor”, mikä kertoo analyysin ja jäsentelyn puutteesta.

NIIN MISTÄ SITÄ DATAA SAA?

Ei ole mitenkään uusi asia käyttää prosessiteollisuudessa mittaukseen perustuvaa ohjausta tai esim. koneistuksessa SPC-ohjausta arvojen säätöön. Uutta sen sijaan ovat saatavilla olevat tuotteistetut operatiiviset järjestelmät, joiden avulla yleisen datan kerääminen ja analysointi on haastavuudeltaan ja työllistävyydeltään tippunut pienten ja keskisuurten yritysten saataville. Aikaisemmin vain suurilla yrityksillä on ollut varaa ja henkilöstöä data-tiimiin ja analytiikkatyökaluihin. Suuret prosessitehtaat ovat myös olleet analysoinnissa edelläkävijöitä, koska automaatio itsessään tuottaa dataa.

SaaS-palvelut ja nopeasti käyttöön otettavat operatiiviset järjestelmät kuten MESIoTSCMWMS ja vaikka ADC tuottavat sivutuotteena niin paljon dataa että järkevän analyysin mahdollisuus aukeaa jopa Six Sigma -tasolla manuaalisistakin työn vaiheista. Aikaisemmin esimerkiksi manuaalinen kokoonpano tai logistiikka ei ole tuottanut minkäänlaista kirjausta analysoitavaksi, joten johtaminen on perustunut näppituntumaan ja opittuihin ratkaisuihin ongelmatilanteissa.

Operatiivisten järjestelmien lisäksi ERP-järjestelmät ja esimerkiksi CRM ovat luonnollisesti tietolähteenä. Myös yrityksen ulkopuoliset lähteet voivat tulla kyseeseen kuten virallisten organisaatioiden tuottamat palvelut tiekuljetuksien päästöistä. Toimivan analytiikan pitää siis kyetä ottamaan tietoa useista lähteistä ja tallettamaan se yhteiseen tietovarastoon (data lake).

MITEN DATASTA SAA INFORMAATIOTA?

Tietomalli ja hyvin muotoiltu analytiikka muuttavat raakadatan informaatioksi, jota ihmiset voivat ymmärtää ja hyödyntää johtamisessa ja kehittämisessä. Kuulostaa ehkä hiukan hankalalta. Leanwarella on yli 20 vuoden kokemus toimitusketjun hallinnasta ja siihen liittyvästä tiedosta ja sen merkityksestä. Pikastartin organisaation analytiikan ja tiedolla johtamisen polulle saa siis vaikkapa Leanwaren laajennettavista analytiikkatyökaluista, joilla voi luoda operatiivisen tekemisen control tower -näkymän toimitusketjuun.

Esimerkkeinä automaattisista tiedoista ovat vaikkapa nimikkeiden saatavuus, oikea varastointi, logistiikan tehokkuus ja tuotannon laatu. Jokaisella yrityksellä on kuitenkin välttämättömien perustoimintojen päällä omat ominaiset piirteet ja strategia. Tämä vaatii analytiikan suunnittelua ja jatkokehitystä perustan päälle. Perustaa ei kuitenkaan usein kannata keksiä tyhjästä, jos se tulee operatiivisten järjestelmien tuloksena valmiina. Jos yrityksen strategisissa tavoitteissa on esimerkiksi vastuullisuus ja hiilijalanjälki, sen mittaamisen vaatima tieto koostuu monista eri lähteistä ja asettaa vaatimuksia analytiikalle.

Strategiaan liitettävä liiketoiminnan kerros (business digital twin) yhdistää strategiset tavoitteet ja mittarit operatiiviseen dataan ja mittaamiseen vaatii suunnittelua ja ajatustyötä. Sen suunnittelussa voimme auttaa. Leanwarella on yhteistyökumppanina Creatido Oy, joka auttaa rakentamaan tiedolla johdettuja organisaatioita. Ei myöskään pidä unohtaa tekoälyn mahdollisuuksia analytiikassa. Teknologia kuitenkin palvelee liiketoiminnallista tavoitetta ja ei ole itsessään tavoite.

MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

Tiedolla johtamisessa pätee sama kuin monessa muussa strategisessa johtamisen hankkeessa. Se on syytä pilkkoa pienempiin helpommin käsiteltäviin osiin, jolloin saadaan helpommin vauhtia onnistumisista ja virheistä korjattua suuntaa. On hyvä ensin tunnistaa tarve ja tarkoitus yrityksen strategian osana. Aikaisemmista Leanwaren blogeista löytyy hiukan ylempää kuvatut vaiheet tiedolla johtamisen polulla. Tässä kuitenkin pari selkeää ensiaskelta:

  1. Hanki aiheesta lisää tietoa esimerkiksi ottamalla Leanwaren asiantuntijoihin yhteyttä ja tunnista nykytilanne
  2. Ala toimia, koska kokonaisuutta ei tehdä kerralla valmiiksi, mutta jos ei aloita, odotus on pitkä.

Tiedolla johtaminen on todellakin muuttumassa suuryritysten yksinoikeudesta kaiken kokoisten yritysten ulottuvissa olevaksi tavaksi johtaa organisaatiota. Helpoiten askeleita voi aloittaa ottamalla yhteyttä Leanwaren asiantuntijoihin ja keskustelemalla aiheesta tarkemmin, tai nykytilanteen kartoituksella ja tavoitteiden tunnistamisella konsultoinnin muodossa. Palaamme myös täällä aiheeseen syventävissä artikkeleissa.

Tämä artikkeli on toinen osa Leanwaren Pekka Saarelaisen tiedolla johtamisen blogipostaussarjaa. Tutustu myös blogisarjan ensimmäiseen osaan nettisivuillamme: Ongelmavetoisesta reagoinnista kohti tiedolla johtamista >>

TEKSTISSÄ KÄYTETYT LYHENTEET

SPC – Statistical Process Control

MES – Manufacturing Execution System

IoT – Internet of Things

SCM – Supply Chain Management

WMS – Warehouse Management

ADC – Automated Data Collection

ERP – Enterprise Resource Planning (Toiminnanohjaus)

CRM – Customer Relationship Management

Pinterest
Elisa IndustrIQ Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Elisa IndustrIQ Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Big Data

Toimialakokemus

IT

Siirry yrityksen profiiliin Elisa IndustrIQ Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Elisa IndustrIQ Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Elisa IndustrIQ Finland - Muita referenssejä

Elisa IndustrIQ Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia