Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Tuotejäljitettävyys ja sen toteuttaminen

Bloggaus

Jäljitettävyysvaatimukset vaihtelevat teollisuuden alojen välillä:

  • Osalla aloista vaatimukset tulevat lainsäädännöstä tai standardeista,
  • Toisilla aloilla määräävämpiä on yritysten halu hoitaa tehokkaasti huolto- ja jälkimarkkinatoiminnot,
  • Kolmannella on tarve kyetä reagoimaan tehokkaasti mahdollisiin toimittajien laatupoikkeamien aiheuttamiin takaisinvetotilanteisiin.

Valmistuksen jäljitettävyys koostuu tyypillisesti kahdesta elementistä:

  1. Valmistusprosessin jäljitettävyys (milloin tehtiin, millä laitteella/työkalulla tehtiin, kuka teki)
  2. Materiaalien jäljitettävyys (sulanumerot, materiaalierät, alkuperätieto, vastuullisuustiedot, kokoonpanoon asennettujen komponenttien sarjanumerotiedot)

Jäljitettävyystietojen keruu on melko yksinkertaista toteuttaa perustuen käsin tehtävään kirjanpitoon. Valitettavasti kynällä ja paperilla tehtävässä kirjanpidossa on useita haittapuolia. Käsin tehtävä jäljitettävyyskirjanpito jää muistinvaraiseksi vaiheeksi, jolloin prosessiin on vielä lisättävä erillinen tarkastus siitä, että jäljitettävyystiedot on varmasti kirjattu.

Lisäksi paperimuodossa oleviin jäljitettävyystietoihin palaaminen on vaivalloista. Usein tarvitaan nopeaa reagointia, jolloin aikataulupaineessa tapahtuva vihkojen ja paperikansioiden selaaminen johtaa helposti joko varmuuden vuoksi tehtyyn laajaan rajaukseen ongelman kohdistumisesta tai pitkään aikaviiveeseen. Koska käsin tehtävä jäljitettävyystietojen keruu on sekä työlästä että epävarmaa, on jäljitettävyyden toteuttaminen sähköisesti erinomainen käytännön Industry 4.0 -sovellus!

Tehtaiden järjestelmäarkkitehtuurissa on ihmisten ja koneiden sekä yritystasoisen ERP-järjestelmän välissä luontainen tila erilliselle lattiatason operatiiviselle tietojärjestelmälle. Valmistavassa teollisuudessa kyseinen tietojärjestelmä on MES (Manufacturing Execution System). Tämä arkkitehtuurin jaottelu on myös standardoitu ISA-95-standardiin. Tyypillisesti sähköistä jäljitettävyystietojen keruuta ja tallentamista varten ei kannata pystyttää erillistä järjestelmää, vaan se hoituu oikeastaan kaupan päälle, muun työn ohessa, tehtaan MES-järjestelmällä.

Koska olennainen osa MES-järjestelmää on töiden kuittaaminen aloitetuksi ja lopetetuksi, muodostuu tilausten ja tuoteyksilöiden valmistusprosessin jäjitettävyys käytännössä automaattisesti. Vastaavasti materiaalien jäljitettävyys ja jäljitettävyystietojen koostaminen voidaan ohjata ja varmentaa tehtäväksi esimerkiksi määrittelemällä halutut komponentit seurattavaksi, jolloin seurantatietojen tallennustarve on työn suorittajalla aina tiedossa. MES-järjestelmä varmistaa, että tiedot on kerätty estämällä työn kuittaamisen, mikäli vaadittuja tietoja ei ole luettu ja tallennettu.

MES on myös luontainen rajapinta niille laitteille, joilta jäljitettävyystietoja halutaan lukea. Yksinkertaisimmillaan nämä laitteet ovat esimerkiksi viivakoodinlukijoita, joita voidaan käyttää esimerkiksi sarjanumerotietojen luentaan. Tietoja voidaan lukea myös tuotantokoneilta tai muilta laitteilta, joiden tiedoilla on merkitystä tuotteiden tai tilausten jäljitettävyyden ja valmistushistorian kannalta.

Riippumatta siitä, aiheutuvatko jäljitettävyysvaatimukset ulkoisista tai sisäisistä tekijöistä, niiden toteuttaminen on tärkeää tuotteen laadun, turvallisuuden, luotettavuuden ja vastuullisuuden kannalta. MES-järjestelmän avulla jäljitettävyystietojen kerääminen ja niihin tarvittaessa palaaminen käy vaivattomasti ja luotettavasti.

Tutustu tarkemmin LeanwareMES-järjestelmään ja varaa maksuton esittely >>

Pinterest
Elisa IndustrIQ Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Elisa IndustrIQ Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Siirry yrityksen profiiliin Elisa IndustrIQ Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Elisa IndustrIQ Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Elisa IndustrIQ Finland - Muita referenssejä

Elisa IndustrIQ Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia