Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Milloin yrityksen kannattaa investoida ohjelmistorobotiikkaan?

BloggausOhjelmistorobotiikka eli RPA (robotic process automation) kasvattaa jatkuvasti suosiotaan liiketoiminnan tehostajana. Ohjelmistorobottien käyttöön perustuvasta automaatiosta on tulossa erottamaton osa jokapäiväistä työtä toimialasta riippumatta.

Milloin on oikea hetki investoida ohjelmistorobotiikkaan? Mitä hyötyä siitä on? Milloin ohjelmistorobotiikkaan investointi maksaa itsensä takaisin? Näihin kysymyksiin vastaamme seuraavaksi.

Mihin ohjelmistorobotiikkaa eli RPA:ta voi hyödyntää?

Ohjelmistorobotiikkaa käytetään yksinkertaisiin ja samanlaisina toistuvien tehtävien automatisointiin, kuten rutiiniraporttien tuottamiseen ja laskujen lähettämiseen ja seurantaan. Pääperiaate robotille sopivissa tehtävissä on, että tehtävän ratkaiseminen ja päätöksen tekeminen eivät vaadi monimutkaista harkinnanvaraisuutta vaan päätökseen tekoon tarvittavat säännöt ovat tunnistettu ja opetettu ohjelmistorobotille etukäteen. Yleisimmät ohjelmistorobotiikan käyttökohteet ovat talous- ja henkilöstöhallinto, asiakashallinta, tuotanto, myynti ja markkinointi, tietohallinto ja logistiikka.

Lähes jokaisessa yrityksessä onkin siis tehtäviä, jotka voisi ulkoistaa robotille. RPA:n avulla voidaan ihmisiltä vähentää niitä tehtäviä, joissa rutiininomaisesti tehdään manuaalisia tehtäviä ja joiden suorittaminen ei yleensä ole mielekkäintä ja joissa ihminen saattaa tehdä inhimillisiä virheitä

.

Ohjelmistorobotiikka sopii kaikille yrityksille, mutta kaikkiin tehtäviin se ei vielä sovellu. Luovuutta ja poikkeuksien hallintaa vaativat tehtävät on yhä syytä jättää ihmisille, jotka osaavat ottaa huomioon asioita myös tehtävänantonsa ja sääntöjen ulkopuolelta. Ihmisen on paras olla tekemässä ne päätökset, joilla on iso vaikutus esimerkiksi ihmisten elämään.

Niin työ kuin työntekijätkin hyötyvät robotin avusta

RPA:n hyödytkin ovat toimialasta riippumatta melko samat. Kun manuaalisia ja toistuvia tehtäviä siirretään ohjelmistoroboteille:

  • prosessien läpivientiaika lyhenee
  • prosessit voidaan standardoida aiempaa tehokkaammin
  • työntekijät voivat käyttää ajan muihin tehtäviin
  • tehtyjen virheiden määrä laskee
  • näkyvyys prosesseihin paranee
  • työtä voidaan mitata tarkemmin.

Loppujen lopuksi RPA vaikuttaa työn laatuun, työntekijöiden hyvinvointiin ja motivaatioon, ja lopulta myös asiakaskokemukseen.

Milloin on oikea hetki investoida ohjelmistorobotiikkaan?

Investointi ohjelmistorobotiikkaan kannattaa aina. Ainakin osa toistuvista hallintotehtävistä kannattaa ulkoistaa ohjelmistoroboteille vaikka heti. Investointi on niin rahallisesti kuin työmäärällisesti kevyt, koska työntekijöiden työaikaa vapautuu nopeasti tärkeämpiin ja mielekkäämpiin tehtäviin.

Vastoin yleistä uskomusta RPA ei ole kallista. Ohjelmistorobotiikan käyttöönotto maksaa tyypillisesti 10 000 – 15 000 euroa, minkä jälkeen kuluja syntyy lähinnä lisensseistä keskimäärin 5 000 euroa vuodessa . Kun ohjelmistorobotiikan käyttöönotto tehdään onnistuneesti, siinä kuluu aikaa vain yhdestä kahteen kuukautta, ja takaisinmaksuaika on noin 3–12 kuukautta.

RPA-hankkeessa osaavan kumppanin valitseminen on tärkeää, minkä lisäksi yrityksen sisäisiä resursseja tarvitaan yleensä kolmelta asiantuntijalta.

Voit lukea lisää ohjelmistorobotiikan käyttöönotosta tästä oppaasta.

Haluatko lisää tukea hankintaan? Tutustu oppaaseen

Kiinnostuitko ohjelmistorobotiikan hyödyistä? Keksitkö rutiineja rakastaville roboteille heti käyttökohteita operatiivisesta toiminnastanne, mutta et ole varma, kuinka edetä? Syvennä osaamistasi Starian asiantuntijoiden laatimalla oppaalla. Saat tietoa esimerkiksi RPA:n toimintaperiaatteista ja käyttöönotosta sekä sopivan kumppanin valitsemista.

Lataa täältä Ohjelmistorobotiikan ostajan opas!

Pinterest
Staria Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Staria kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys
Ohjelmistorobotiikka
Pilvipalvelut / SaaS
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

UiPath
rpa
ohjelmistorobotiikka

Siirry yrityksen profiiliin Staria kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Staria - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Staria - Muita referenssejä

Staria - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia