Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Lakehouse – alusta vai tietovarasto moderniin analytiikkakehitykseen?

Bloggaus

Modernien lakehouse – alustojen taustalla olevat teknologiat tarjoavat analyyttisten tietokantatuotteiden ominaisuuksia

Aiemmin oli selvää, että tarvittiin erikseen jonkinlainen analyyttinen tietokantatuote, joka pystyi toimimaan vahvasti tietomallinnetun tiedon tarjoamisen näkökulmasta analytiikan hyödyntämisen keskiössä. Tällöin erilaiset lakehouse – tyyppiset teknologiat käsitettiin enemmän big datan kaltaisen datan käsittelyn moottoreina ja toisaalta datan pitkäaikaisen tallennuksen edullisina ratkaisuina.

Modernit teknologiat ovat kuitenkin tuoneet uusia mahdollisuuksia eikä ole enää itsestään selvää, että välttämättä olisi tarvetta erilliselle analyyttiselle tietokantatuotteelle osana data-alustaa. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa analytiikan kehittämisen kannalta, asiaa käsitellään tässä kirjoituksessa?

Lakehouse – alusta ja object storage - tallennusratkaisut

Lakehouse – alustojen teknologioissa yhdistyvät erilaiset joustavat datankäsittelyn moottorit ja toisaalta datan tallennuksen ratkaisut yleisiin pilvipalveluiden object storage – tiedontallennuspalveluihin kuten Azure Storageen. Apache Spark, tai sen kaupalliset johdannaiset kuten Azure Databricks, ovat olleet pitkään keskeisiä datankäsittelyn moottoreita lakehouse – alustoilla.

Lakehouse – alustalla datan pysyväistallennus ja datan käsittelyn erilaiset tarpeen mukaiset moottorit ovat aidosti erotettu toisistaan, samaa dataa on mahdollista käsitellä hyödyntäen useita erilaisia datankäsittelyn moottoreita.

Databricksin käyttämä Delta Lake – tallennuskerros hyödyntää avoimen lähdekoodin Delta Tables – ominaisuutta, joka on laajennos pitkään käytössä olleiden parquet – tiedostojen päällä. Parhaimmillaan käyttäjät voivat hyödyntää erilaisia lakehouse – tauluja datankäsittelyn SQL – moottorin läpi huomaamatta eroa mihinkään tietokantatuotteeseen. Delta – taulut mahdollistavat myös tietynlaisen versiohistoriaan palaamisen.

Delta Lake ei ole ainoa tällainen avoin tiedostoformaatti, myös AWS:n Apache Iceberg on vastaava avoin tiedostoformaatti.

Mitali – arkkitehtuuri jakaa datankäsittelyn eri osa-alueisiin vaiheen perusteella

Mitali – arkkitehtuuri (medallion architecture) tarkoittaa tapaa jäsentää lakehouse - data-alustalla olevat datankäsittelyn kerrokset käsittelyn vaiheen mukaan. Kyseessä on oikeastaan uusi nimi perinteiselle asialle, jota tietovarastoinnissa on käytetty. Mitali – arkkitehtuuriin kuuluu seuraavat kerrokset.

  • Pronssikerros raakadatalle
  • Hopeakerros mallinnetulle datalle
  • Kultakerros loppukäyttäjien käyttämälle datalle

Prosessikerros vastaa siitä, että raakadatat eri lähteistä tulevat datat tulevat käsitellyiksi, hopeakerros muodostaa tietynlaisen tietovarastokerroksen ja kultakerrokseen luodaan optimoituja tietorakenteita. Ei ole itsestään selvää millä tavalla hopeakerroksen data pitäisi mallintaa, vaihtoehtoja on useita ja perinteinen Ralf Kimballin esittämä dimensiomalli voi olla käyttökelpoinen. Toisaalta mikään ei estä mallintamasta hopeakerroksen dataa vaikkapa jotain toimialan tai organisaation tietomallia käyttäen ja hyödyntämällä dimensiomallia vasta kultakerrokseen.

Lakehouse – alustalla varmasti mallinnetaan tietoa, mutta on todennäköistä, että ei ole mitään yksittäistä metodologiaa joka nousee hallitsevaksi.

Azure Databricks ja Microsoft Fabric

Azuressa Microsoft Fabric ja Azure Databricks ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja lakehouse – alustan teknologioiksi.

Molemmat mahdollistavat mitali – arkkitehtuurin, jossa data erilaisista tietolähteistä käsitellään kerroksittain ja lopulta tarjotaan loppukäyttäjille eri muodoissaan. Suurin ero näissä on se että lopulta Azure Databricks on ulkoinen palvelu jonka käyttöönottoon liittyy enemmän konfigurointia ja muiden Azuren palveluiden hyödyntämistä, Microsoft Fabric on suoraviivaisempi ottaa käyttöön. Microsoft Fabricin Data Factoryn toiminnallisuudet tarjoavat myös erilaisia low code – kehitystyövälineitä kun taas Azure Databricks perustuu koodipohjaiseen kehittämiseen.

Pinterest
Ready Solutions Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Ready Solutions kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Arkkitehtuuri
Big Data
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen
Pilvipalvelut / SaaS

Teknologia

Azure
Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

Azure Databricks

Siirry yrityksen profiiliin Ready Solutions kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Ready Solutions - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Ready Solutions - Muita referenssejä

Ready Solutions - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia