Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Kaksi viikkoa automaatiokonsulttina – 15-vuotias Siiri halusi tutustua tulevaisuuden työhön

BloggausAutomaatio vaikuttaa tapaamme tehdä työtä, ja tulevaisuudessa yhä useammalla meistä on kollegoinaan digitaalisia työkavereita, esimerkiksi ohjelmistorobotteja. Tulevaisuuden työpaikoilla automaatioymmärryksestä hyötyykin ihan jokainen – sen on oivaltanut 9.-luokkalainen Siiri Rajuvaara, joka valitsi TET-harjoittelupaikakseen Efiman automaatio-osaston.

Efiman automaatiotiimissä työskentelee prosessiautomaation; ohjelmistorobotiikantekoälyn ja älykkään automaation; ammattilaisia, jotka auttavat Efiman asiakasyrityksiä tehostamaan prosessejaan ja vapauttamaan asiantuntijoidensa aikaa rutiineilta mielekkäämpiin ja tuottavampiin työtehtäviin. Yksi heistä on TET-harjoittelijamme Siirin äiti, jonka työtä Siiri pääsi seuraamaan lähietäisyydeltä pitkän etätyöjakson aikana. Silloin automaatiokonsultin työ vaikutti Siirin silmin lähinnä prosessikaavioiden piirtelyltä, mutta kahden viikon tutustumisjakso opettikin paljon uutta automaatioammattilaisen arjesta – työnkuva on laaja-alainen ja siitä voisi kiinnostua itsekin.

TET-harjoittelun lähestyessä loppuaan halusimme kuulla Siirin ajatuksia kuluneesta kahdesta viikosta.

Hei Siiri! Miten olet viihtynyt meillä?

”Tosi hyvin! Työkaverit ovat kivoja, ja Efiman työilmapiiri on rento. Sen tiesinkin jo ennestään, sillä ohjasin viime kesänä Efiman lastenkerhoa eli Efikerhoa. TET-harjoitteluun on ollut aina kivaa tulla aamuisin, ja olen jopa jäänyt parina päivänä ylitöihin, koska en ole malttanut lopettaa tasan kolmelta. Olen oppinut paljon uutta – myös sen, että töissä ei tarvitse valmiiksi tietää kaikkea, vaan kysymällä saa apua ja ihmiset auttavat mielellään.”

Halusit tutustua TET-harjoittelusi aikana juuri automaatioammattilaisen arkeen – miksi niin?

”Kun koulun jälkeen menen töihin, automaatioasioiden ymmärtämisestä on varmasti hyötyä riippumatta siitä, mitä työtä teen. Nyt tiedän, mihin kaikkeen ohjelmistorobotiikkaa ja tekoälyä voisi tulevaisuuden työpaikalla hyödyntää.

Erilaisiin automaatioihin törmää päivittäin myös töiden ulkopuolella – esimerkiksi Netflixin leffasuositukset perustuvat tekoälyyn. Halusin ymmärtää paremmin, mihin tosielämän automaatiot perustuvat ja miten vaikkapa tekoäly osaa suositella juuri minulle sopivia elokuvia ja sarjoja – jopa minua itseäni paremmin.”

Olivatko ohjelmistorobotiikka ja tekoäly sinulle tuttuja termejä ja työkaluja ennestään?

”Ohjelmistorobotiikasta tiesin jo jotain – tekoälystä vähemmän, mutta kahden viikon aikana molemmat termit tulivat tutuiksi. TET-harjoittelun alussa, ennen tositoimiin pääsyä, kävimme läpi niin ohjelmistorobotiikan kuin tekoälynkin perusteita, ja opiskelin myös itsenäisesti UiPath Academyssa ohjelmistorobotiikan alkeita. Nyt tiedän, että ohjelmistorobotti osaa toistaa ja suorittaa säännönmukaisia ja yksinkertaisia tehtäviä, kunhan prosessi vain opetetaan sille etukäteen. Tekoälyltä sen sijaan luonnistuu monimutkaisemmatkin tehtävät – tekoälylle syötetään dataa, jonka pohjalta se osaa päätellä asioita. Opin myös ihan uutta sanastoa, kuten end-to-end-prosessi ja human in the loop.”

Minkälaisia tehtäviä sinulla on ollut työpöydälläsi kahden viikon aikana?

Olen päässyt rakentamaan itse omia ohjelmistorobotteja ja automatisoimaan työtehtäviä. Rakensin esimerkiksi automaation, jossa robotti avaa selaimen, hakee verkkosivulta satunnaisen kissakuvan, tallentaa kuvan PDF-tiedostoksi haluttuun sijaintiin ja tulostaa sen. Käytin robottien rakentamiseen UiPathin StudioX-ohjelmaa, jota Efiman ammattilaisetkin käyttävät. Sitä oli helppo käyttää, ja ensimmäinen automaatio valmistuikin päivässä. Lisäksi olen päässyt hyödyntämään tekoälyä ja tekemään esitelmän oppimastani. Ja kuten konsultin työhön taitaa kuulua, olen myös hyppinyt hybriditapaamisesta toiseen muiden konsulttien mukana.

Halusin tehdä myös sellaisia työtehtäviä, joista on oikeasti hyötyä Efimalle. Tutustuin UiPath Task Capture -prosessimallintamistyökaluun, jonka avulla robotisoitavia prosesseja voidaan mallintaa helposti digitaaliseen muotoon. Laadin työkalun käytöstä käyttöohjeen ja demon, joiden avulla efimalaiset ja Efiman asiakkaat voivat jatkossa perehtyä työkalun käyttöön. Jälkikäteen ajateltuna automaatiokonsultin työ on todella monipuolista – eikä se olekaan pelkästään prosessikaavioiden piirtelyä, kuten aiemmin luulin. Tätä voisi tehdä itsekin.”

Miten neuvoisit muita nuoria – ja miksei vanhempiakin – kasvattamaan tietämystään automaatioasioista?

”Netti on täynnä hyvää materiaalia. On kirjoituksia, videoita ja webinaareja – itse hyödynsin UiPath Academyn ilmaiskursseja ohjelmistorobotiikan alkeiden opetteluun. Parhaiten oppii kuitenkin itse tekemällä, ja erilaisiin automaatiotyökaluihin, kuten UiPathin StudioX-ohjelmaan, voi tutustua itsenäisestikin. Sen jälkeen, kun on ensin oivaltanut ohjelmistorobotin toimintaperiaatteet, omia automaatiokokeiluja voi tehdä tosi helpostikin.

Lisäksi kannattaa vierailla Heurekassa. Vierailimme koululuokkani kanssa aiemmin tänä syksynä Heurekan tekoälynäyttelyssä, jossa pääsin kokeilemaan erilaisia tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa hyödyntäviä laitteita – piirsin esimerkiksi kissan ja kirjoitin runon tekoälyn avulla. Oli mielenkiintoista nähdä, miten tekoälyllä voidaan luoda jotain ihan uutta – vaikkapa runoutta!”

Ota Siirin neuvoista koppia ja kerrytä automaatioymmärrystäsi näillä kolmella vinkillä

1. Opiskele ohjelmistorobotiikkaa UiPath Academyssa! Ohjelmistorobotiikkaan erikoistunut ohjelmistoyritys, UiPath, on lanseerannut maailman ensimmäisen ilmaisen ja kaikille avoimen ohjelmistorobotiikan oppimisalustan, UiPath Academyn. Pääset tutustumaan kursseihin täältä.

2. Tee ensimmäinen ohjelmistorobottisi UiPathin StudioX-ohjelmalla! UiPathin StudioX on helppokäyttöinen työkalu, jonka avulla kuka tahansa onnistuu automatisoimaan yksinkertaisia työtehtäviä. Ohjelmasta on saatavilla 60 päivän ilmainen kokeilujakso. Ja kun haluat viedä osaamistasi astetta pidemmälle, Efiman asiantuntijat ja kouluttajat ovat apunasi – ota meihin yhteyttä!

3. Vieraile Heurekan Tekoäly – Me, Myself & AI -näyttelyssä. Kesäkuussa 2022 Heurekassa avattiin uusi näyttely, jonka tavoitteena on lisätä suuren yleisön ymmärrystä tekoälystä ja robotiikasta käytännönläheisellä ja hauskalla tavalla. Efimalaisilla on ollut ilo olla mukana näyttelyn suunnittelussa.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.

Pinterest
Efima Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Efima kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Ohjelmistorobotiikka
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Omat tagit

UiPath

Siirry yrityksen profiiliin Efima kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Efima - Muita referenssejä

Efima - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia