Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Huippuluokan tuotekokemukset vuonna 2023

BloggausTuotekokemuksesta puhutaan paljon ja se onkin kriittinen onnistumistekijä upean asiakaskokemuksen tuottamisessa ja liiketoiminnan menestyksessä.

Asiakaskokemus muodostuu eri kohtaamispisteissä asiakkaan kanssa, ja tuotekokemus on myös erittäin tärkeässä merkityksessä osana prosessia. Kun halutaan tuottaa hyviä tuotekokemuksia, pelkkä tuotedatan optimointi ei kuitenkaan riitä. Asiakaspolkua pitää nimittäin tarkastella koko ostoprosessin ajalta. 

On tärkeää, että asiakas löytää etsimänsä tuotteet helposti, pystyy tekemään hintavertailua- ja tutkimusta sekä harkitsemaan ostopäätöstään. Kaikki tämä rakentaa asiakaskokemusta. 

Tästä artikkelista löydät Tuotetiedon trendit 2023 -webinaarista poimitut keskeiset asiat ja avainkohdat. Katso myös webinaaritallenteemme alta.

Ilmainen webinaaritallenne >

PIM – tuotetietojen totuuden lähde

PIM-järjestelmä (Project Information Management) on järjestelmä, joka toimii yhtenä totuuden lähteenä, jossa tuotetietojen rikastusprosessia hallitaan ja josta tuotetietoja jaetaan eri kanaviin. Tiivistetysti, PIM hoitaa kolmea tärkeää tehtävää tuotetietoihin liittyen:

  1. Kerää tuotetietoja eri lähteistä, 
  2. Selkeyttää tuotetietojen rikastusprosessia (yhdistelee tietoja eri lähteistä)
  3. Työstää dataa sopivaksi eri kanaviin, joissa tuotekokemuksia halutaan luoda; esimerkiksi myymälät, markkinapaikat, mainostaminen eri kanavissa, tuotekatalogit ja niin edelleen.

“Hyvän asiakaskokemuksen keskiössä on tuotekokemus ja PIM on ratkaisuna suunniteltu juuri asiakaskokemuksen kehittämiseen monikanavaisessa ympäristössä.”

Henri Hauhia

PIM-konsultti, Vaimo Finland

Tuotetieto vuonna 2023

Näin yritykset hyödyntyvät PIM-järjestelmää vastatakseen asiakkaiden vaatimuksiin ja rakentaakseen houkuttelevia ja upeita tuotekokemuksia vuonna 2023.

Vastuullinen ostaminen

Nykypäivän asiakkaat ovat hyvin valveutuneita ostoksia tehdessään ja osaavat puntaroida kriittisesti sitä, onko tuote todella tarpeellinen. On tärkeää, että asiakas pystyy näkemään esimerkiksi sen, missä tuote on valmistettu tai mistä maasta brändi on kotoisin, miten tuotteesta sen elinkaaren lopussa hankkiudutaan eroon ja miten sen voi kierrättää. 

Toisinaan halutaan myös varmistua siitä, että tietyt ihmisoikeudet toteutuvat tuotteen valmistusvaiheessa. Tuotteen valmistusprosessia pitäisi siis pystyä avaamaan asiakkaille. Brändi voi esimerkiksi kertoa, pystytäänkö valmistusvaiheessa säästämään energiaa tai materiaaleja, mitkä ovat perusteet valittuihin materiaaleihin ja kuinka materiaali kierrätetään. PIMin avulla pystytään rikastamaan tämän kaltaisia tuotetietoja. 

Hyperpersonointi

Kukapa ei pitäisi siitä, että verkkokauppa ehdottaa juuri sinun henkilökohtaisen käyttäytymisen perusteella juuri sinulle relevantteja tuotteita. Tämän kaltaisen personoinnin taustalla on usein markkinoinnin automaatio, mutta PIMin rooliin kuuluvat tuoteliitokset ja erilaiset tuote-bundlet. Esimerkiksi, haluat ostaa paidan, joka on vaaleanpunainen. Sinulle näytetään erilaisia paitoja ja valitset ostoskoriin parhaan vaihtoehdon. Sen jälkeen sivusto esittelee sinulle paidan kanssa yhteensopivia tuotteita, esimerkiksi hametta ja asusteita – jotka löytyvät myös PIMistä.

Sinulle siis näytetään ensin vaihtoehtoisia tuotteita, joista valita ja sen jälkeen mitä voisit ostaa valitsemasi tuotteen kanssa. PIMin avulla voidaan siis rakentaa erilaisia konteksteja, joilla saadaan kytkettyä virtuaalisia tarjoamia toisiinsa ja tehtyä ostaminen houkuttelevaksi. 

“Asiakkaat pitävät toistensa antamia vertaisarvioita todella tärkeinä – niihin uskotaan jopa enemmän kuin tuotetietoon, jota verkkokaupassa näytetään. Asiakkaiden antamilla tuotearvioilla voi siis olla merkittävä vaikutus ostopäätökseen.”

Suna Koljonen

Verkkoliiketoiminnan konsultti, Vaimo Finland

Rikas media

Rich media, eli rikas media, tarkoittaa tyypillisesti esimerkiksi kuvia, videoita ja 3D-kuvia. Yritykset ovat ymmärtäneet kuinka tärkeää on lisätä tuotetietojen yhteyteen korkealaatuisia kuvia, videoita ja muita digitaalisia sisältöjä, jotka herättävät asiakkaassa tunteita sekä auttavat hahmottamaan miltä tuote näyttää ja tuntuu todellisuudessa.

Jotkut organisaatiot panostavat DAM-ratkaisuihin kuten Cloudinary. Cloudinary mahdollistaa dynaamisen mediasisällön personoinnin käyttämällä tiettyjä teknisiä ratkaisuja tuotteen URL-osoitteessa. Tämä mahdollistaa sen, että näytettävää mediasisältöä voidaan personoida tuotesivulla. 

  • 3D-kuvat: 3D-kuvien avulla tuotetta voidaan tarkastella kolmiulotteisesti kääntelemällä tuotetta niin, että sitä voi tutkia kaikista eri kuvakulmista.
  • Tuotekuvat: Tuotteen kuville tulee määritellä erilaisia rooleja: mikä on esimerkiksi tuotteen pääkuva. Roolituksen voi viedä myös vielä pidemmälle ja jos kuvia on useampia, niitä voi hallita yksityiskohtaisesti PIMissä.
  • Videot: Tuotevideo voi sijaita esimerkiksi YouTubessa tai Vimeo-palvelussa, ja PIMissä tuotteelle tallennetaan videon URL-osoite, jota voidaan myös esikatsella. DAM on vielä pidemmälle viety ratkaisu, joka mahdollistaa videoiden streamauksen lisähyötyjen kera: sen myötä yrityksellä on täysi kontrolli siitä, millaista sisältöä videon yhteydessä tulee näkyville ja näin päästään eroon esimerkiksi YouTube-videoissa esiintyvistä mainoksista sekä YouTuben tekemistä suosituksista.
  • Dokumentit: Voivat olla esimerkiksi tuotteiden asennusohjeita, käyttö- ja ylläpito-ohjeita, sertifikaatteja ja niin edelleen. Kaikki nämä dokumentit halutaan esittää asiakkaille helposti sisäistettävässä muodossa. PIMiin tarvitaan siis tieto, minkälaisesta dokumentista on kyse, jotta se voidaan automatisoidusti asettaa saataville tuotesivulle tai muuhun vastaavaan asiakasrajapintaan.

Raportointi

PIM sisältää jo itsessään työpöytänäkymiä, joihin se kerää tiettyjä KPI-mittareita, jotka kertovat suoriutumisesta eri osa-alueilla. Eli PIM jo itsessään tarjoaa näkymää tuotetietoihin ja niiden rikastamiseen.

Koska PIM on integroitavissa lisäksi myös muihin ratkaisuihin, voidaan siitä kuitenkin lähettää tietoa erilliseen BI-ratkaisuun, joka luo analyyseja saadun tiedon pohjalta. Näin nähdään esimerkiksi mikä on tuotteen keskimääräinen julkaisemiseen kuluva aika. BI-ratkaisun myötä saadaan mahdollisimman tarkkaa dataa, josta voidaan havaita heikkoudet ja kohdistaa niihin parannustoimenpiteitä.

Lue koko artikkeli blogistamme >

Löydät muun muassa vastaukset kysymyksiin: Kuinka rakennat huippuluokan tuotekokemuksen? ja Kuinka onnistut pitämään tuotetiedot ajantasaisina ja houkuttelevina?

Pinterest
Vaimo Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Vaimo Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotanto
Viestintä

Erikoisosaaminen

Verkkokaupparatkaisut
Webkehitys

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi

Omat tagit

tuotetieto
asiakaskokemus
verkkokauppa
b2b
b2c
Verkkoliiketoiminta
PIM
ecommerce
tuotekokemus

Siirry yrityksen profiiliin Vaimo Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Vaimo Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Vaimo Finland - Muita referenssejä

Vaimo Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia