EU:n tietosuoja-asetus – lisääntyneet yksilön oikeudet korostavat luottamuksen merkitystä

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen myötä kuluttajat ja kansalaiset saavat laajemmat oikeudet henkilötietojensa hallintaan. Tämä on ollut toinen asetuksen tärkeimmistä tavoitteista; EU:n yhteisten pelisääntöjen toivotaan parantavan eurooppalaisten liiketoimintamahdollisuuksia, mutta yhtä tärkeänä tavoitteena on henkilötietoon liittyvän vallan ja sitä myötä myös vastuun antaminen takaisin rekisteröidyille eli yksilöille.

Yksilön oikeudet lisääntyvät

Viime vuosien aikana moni meistä on suhtautunut huolettomasti omiin henkilötietoihinsa. On ollut helppoa syöttää nimensä ja meiliosoitteensa päästäkseen käyttämään kivaa uutta mobiilisovellusta tai lukemaan verkkolehden kiinnostavaa artikkelia, kiinnittämättä huomiota siihen, mihin nämä henkilötiedot menevät. Moni meistä on turtunut siihen, että suostumuksia kysellään milloin evästeiden asettamiseen ja milloin käyttöehtojen hyväksyntään. Painamme vain ”I agree” nappulaa sen kummemmin lukematta puuduttavan pitkiä lakijargonia sisältäviä rekisteriselostetekstejä tai miettimättä tarkemmin, mihin tulikaan suostuttua.

Jatkossa asian olisi tarkoitus muuttua. EU:n tietosuoja-asetus velvoittaa henkilötietoja kerääviä ja hyödyntäviä organisaatioita kertomaan ymmärrettävästi ja selkeästi mihin tietoja käytetään. Lisäksi tietojen on oltava helposti saatavilla. Jos henkilötietojen käsittelyperusteena on henkilön suostumus, sen on oltava vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen tahdonilmaisu, joilla rekisteröity hyväksyy henkilötietojensa käsittelyn.

Jatka blogin lukemista sivuillamme

Bloggaus EU:n tietosuoja-asetus – lisääntyneet yksilön oikeudet korostavat luottamuksen merkitystä
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Innofactor Oyj:n kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Asiakaspalvelu
Tietoturva
Konsultointi
gdpr palvelumuotoilu
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Osaajia ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Seuraa Digitalisaatiokentän kehittymistä Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluja ja asiantuntijakirjoituksia lukemalla

Yliopiston pääsykokeet voi tehdä nyt etänä Online Proctoring -valvontajärjestelmällä
Perinteiset yritykset ja ohjelmistokehitystiimit testaavat ideoita innovaatiokilpailuissa
Digitaalinen oppiminen on kilpailukyvyn kannalta kriittinen osa liiketoimintastrategiaa