logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Ajuripohjainen suunnittelu paljastaa juurisyyt

BloggausPerinteinen budjetointi tai ennustaminen on euroihin perustuvaa laskentaa, ja siksi se kertoo organisaation tilanteesta aivan liian vähän. Ajuripohjainen suunnittelu sen sijaan antaa roppakaupalla lisää eväitä johtamiseen.


Budjetointi, ennusteet, kassavirtalaskelmat ja pitkän aikavälin suunnitelmat ovat perinteisesti olleet euroihin perustuvaa laskentaa ja suunnittelua. Osabudjeteista ja -ennusteista kootaan rahoituslaskelmat, tuloslaskelmat ja tase. Tilikauden aikana sitten näitä suunnitelmia verrataan toteumalukuihin.

Näinhän se useissa organisaatioissa menee. Valitettavasti.

Pelkät eurot eivät nimittäin paljasta juuri mitään. Mitä kukaan voi päätellä siitä, että yrityksen liikevaihto on jäänyt 10 prosenttia alle budjetoidun? Tai mitä iloa on tietää, että hallintokulut ovat tammi-kesäkuun aikana ylittäneet budjetoidun 50 000 eurolla?

Ajuripohjaisen suunnittelun edut

Euroihin perustuvat raportit herättävät väistämättä tarpeen lisäanalyysille, ad hoc -raporteille, kirjanpitotapahtumien penkomiselle ja ties mille. Syy tähän on selvä. Pelkät eurot kertovat organisaation tilanteesta niin vähän.

Esimerkiksi myynnissä halutaan varmasti tietää, onko myyntitavoitteista jääty jälkeen liian alhaisten volyymien vuoksi, liian alhaisten myynnin keskihintojen vuoksi vai epäedullisen myyntimixin vuoksi. Tuotantojohtaja puolestaan vaatii saada tietää, mikä on ollut tuotantovolyymi ja mikä on ollut tuotannon yksikkökustannus tuotteittain. Myyntiyhtiössä toimitusjohtaja haluaa seurata myyjien laskutusastetta, liidien määrää tai vaikkapa myyntitapaamisten lukumäärää.

Todelliseen analyysiin tarvitaan siis usein eurojen lisäksi myös yksikköhintoja ja volyymeja.

Ajuripohjainen suunnittelu perustuu juuri tähän ja antaa vastaukset ylläoleviin kysymyksiin. Siinä tavoitteet, budjetit ja ennusteet laaditaan määrä- ja yksikköhintoja hyödyntäen.

Ajuripohjainen suunnittelu pakottaa organisaation päätöksentekijät miettimään, mitkä ovat menestyksen avaintekijät. Mitkä ovat ne tekijät jotka synnyttävät menestyksen tai häiriöt ja esteet menestyksen tiellä? Onko myynnin pullonkaulana tuotannon tai varastojen kapasiteetti? Onko tuotannossa hukkaa tai muita häiriöitä? Onko myynnin hiipumisen syynä liian alhainen tilauskanta, vääränlaiset kampanjat tai vääriin asiakkaisiin kohdistuva myyntityö?

Kysymyksiä organisaation kipupisteiden ja vahvuuksien tunnistamiseksi on lukemattomasti. Suurin osa niistä ei avaudu eurojen perusteella, vaan toimintojen, määrien ja yksikkökustannusten perusteella.

Ajuripohjainen liiketoiminnan mallintaminen pakottaa päätöksentekijät juurisyiden lähteille – seuraamaan konkreettista toimintaa eurojen takana.

Jedox-ratkaisulla nopeasti ajuripohjainen suunnittelumalli

Invencolla on pitkä kokemus ajuripohjaisten ratkaisujen toteutuksesta. Kokemuksemme mukaan nämä ratkaisut eivät ole enää vain suuryritysten heiniä. Nykyaikaiset modernit ja kettärät suunnittelujärjestelmät mahdollistavat ajuripohjaisen suunnittelujärjestelmän toteutuksen myös pienemmille organisaatioille.

Viime syksynä toimme tuotevalikoimaamme maailmalla mainetta niittäneen Jedox CPM/BI-ratkaisun. Jedoxin sydän on sen Excel Add-in -laajennusosassa, jonka avulla pääkäyttäjä pystyy itse rakentamaan ajuripohjaisia syöttöpohjia ja raportteja nopeasti ja tehokkaasti. Syöttöpohjat ja raportit voidaan kädenkäänteessä julkaista Jedox Web:ssä tai Jedox Mobiilissa, jotka ovat loppukäyttäjien työkaluja.

Tälläkin hetkellä toteutamme asiakkaillemme ajuripohjaisia suunnittelumalleja Jedox-teknologialla. Jedoxin avulla integraatiot lähdejärjestelmiin ja muistinvaraisiin OLAP-kuutioihin perustuvan tietomallin rakennus voidaan tehdä nopeasti. Excel Add-In:n avulla on helppo rakentaa ajuripohjaisen suunnittelumallin raportit ja syöttöpohjat.

Haluatko tietää lisää Jedox-ratkaisusta? Lähetä sähköpostia alla olevaan osoitteeseen ja pyydä Jedox-esite.

jorma.erkkila(at)invenco.fi

Pinterest
Invenco Oy

Lisätietoja

Invenco Oy:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi
Taloushallinto

Omat tagit

Budjetointi ja ennustaminen
Operatiivinen budjetointi
Operatiivinen laskenta

Erikoisosaaminen

Analytiikka

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Valmistava teollisuus

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Invenco Oy kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Siirry Invenco Oy kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Drone-olympialaiset järjestetään syyskuussa Suomessa
Top 6 internet-trendit 2019 by Mary Meeker
Digiarvoa 2019-kilpailussa etsitään ideoita Suomen digitaalisen tulevaisuuden rakentamiseksi

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia