Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Adobe Commerce -versiopäivitysten perusteet

BloggausAdobe Commercen päivitysten kautta parannetaan mm. verkkokauppa-alustan suorityskykyä, tietoturvaa ja joskus niihin voi sisältyä myös kokonaan uusia toiminnallisuuksia. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan tarkemmin siihen, mistä näissä päivityksissä on kyse ja miksi päivittäminen on niin  tärkeää.

 

Kuinka usein päivityksiä julkaistaan?

Adobe julkaisee yleensä kerran vuodessa (Minor) päivityksen ja vähintään neljä pienempää (Patch) päivitystä. Näitä seurataan semanttisen versionumeroinnin avulla: esimerkiksi 1.0.0. Luvuista ensimmäinen kertoo ohjelman pääversion (Major), toinen luku alaversion (Minor) ja viimeinen luku kertoo ohjelman korjausversionumeron (Patch). Versionumeroita nostetaan aina ylöspäin uuden julkaisun yhteydessä riippuen siitä, millainen päivitys on kyseessä.

Adobe Commercen julkaisuaikataulu on saatavilla verkossa ja siitä löytyy Adoben ilmoittamat päivitysten alustavat julkaisupäivämäärät vuodeksi kerrallaan. Adobe Commerce -kumppanit, kuten Vaimo, saavat uudet versiot käyttöönsä kaksi viikkoa ennen yleistä saatavuutta, jolloin ne voidaan myös ottaa käyttöön nopeammin.

 

Pääversion päivitys (Major release)

Pääversio, joka on Adobe Commercessa tällä hetkellä numero 2, päivitetään vain n. 5–10 vuoden välein. Magento 1 version päivittymisestä Magento 2 -versioon kerrottiin jo vuonna 2015 ja Magento 1:n tuki päättyi kesäkuussa 2020. Kun pääversiota päivitetään, ohjelman taaksepäinyhteensopivuus katkeaa – Magento 2 ominaisuudet eivät siis ole yhteensopivia Magento 1 kanssa. Tällöin aloitetaan myös Minor- ja Patch-versioiden numerointi nollasta. Pääversion päivitys vaatii runsaasti työtä, sillä koko alusta muuttuu reilusti.

  • Pääversiota päivitetään vain n. 5–10 vuoden välein.
  • Kun vanhan version tuki päättyy, ei alustan toiminta pysähdy, mutta esim. tietoturvariskit ovat suuremmat vanhentuneella alustalla.
  • Pääversion päivitys voi vaatia koko verkkokauppainfrastruktuurin uudelleenrakentamista.

 

Alaversion päivitys (Minor release)

Minor release tehdään tyypillisesti kerran vuodessa. Esimerkiksi vuoden 2022 keväällä Magento 2 -alustaan tehtiin alaversion päivitys, eli siirryttiin versiosta 2.3 versioon 2.4. Minor-päivityksessä ohjelmaan lisätään uusia ominaisuuksia, jotka eivät yleensä riko yhteensopivuutta vanhemman version kanssa (poikkeuksia kuitenkin on). Kun minor-versionumeroa nostetaan, aloitetaan patch-versioiden numerointi nollasta. Alaversion päivitys ei tapahdu itsestään, vaan uuden version käyttöönotto vaatii työtä.

  • Minor releaset julkaistaan yleensä n. kerran vuodessa.
  • Minor releaset voivat sisältää korjauksia esimerkiksi tietoturva- ja laatuongelmiin.
  • On mahdollista, että alaversion päivitykset aiheuttavat korjaustoimenpiteitä: Adobe Commerce 2.3:lle kirjoitettu koodi ei välttämättä enää toimi Adobe Commerce 2.4:n kanssa. Pienetkin uudet julkaisut voivat tuoda mukanaan tarpeen tarkastella järjestelmävaatimuksia sekä riippuvuuksia yhteensopivuuden varmistamiseksi.

 

Korjausversion päivitys (Patch release)

Patch release -päivityksiä julkaistaan useamman kerran vuodessa. Korjausversiot eivät useinkaan sisällä uusia toiminnallisuuksia, vaan patch-versionumeroa (esim. 2.4.5) nostetaan silloin, kun ohjelmaan tehdään korjauksia. Nämä toteutetaan useimmiten pienellä työmäärällä, sillä lähtökohtaisesti uuden version käyttöönottamiseksi ei tarvitse tehdä muutoksia olemassa olevaan koodiin. On kuitenkin tärkeää, että myös patch-päivityksen yhteydessä huolehditaan laadun seurannasta ja varmistetaan, että kokonaisuus toimii kuten pitääkin.

  • Patch releaset julkaistaan yleensä vähintään neljästi vuodessa.
  • Korjaus- ja tietoturvapäivityksiä julkaistaan useamman kerran vuodessa, neljästä ylöspäin.
  • Patch releaset keskittyvät ensisijaisesti tietoturvan, suorituskyvyn, vaatimustenmukaisuuden ja korkean prioriteetin korjausten toimittamiseen.
  • Usein päivitys on yksinkertainen toimenpide. Jos alustalle on kuitenkin tehty paljon räätälöintejä tai käytössä on kolmannen osapuolen lisäosia, on mahdollista, että korjausversion päivitys aiheuttaa yhteensopivuushaasteita, joihin pitää tarttua.

 

Tietoturvapäivitys (Security patch release)

Tietoturvapäivitysten avulla sivusto voidaan pitää turvallisempana ilman, että tarvitsee asentaa kaikkia korjauksia ja parannuksia, jotka sisältyvät korjausversiopäivitykseen (Patch release). Ne mahdollistavat kriittisten päivitysten nopeamman käyttöönoton. Pelkät tietoturvapäivitykset on kuitenkin hyvä nähdä enemmän tilapäisenä ratkaisuna. Uudet korjausversio-päivitykset pitävät aina sisällään edellisen version tietoturvapäivitykset. Tietoturvapäivitykset päättyvät ‘-pN’ -merkkiin, jossa N on inkrementaalinen päivitysversionumero, joka alkaa 1:stä (esimerkiksi 2.3.5-p1).

Lisätietoja Adobe Commercesta »

 

Miksi säännöllinen versiopäivitysten tekeminen on tärkeää? 

Adobe tukee vanhoja ohjelmistoversioita vain tiettyyn pisteeseen asti. Jos päivityksiä ei tehdä, tuki ja mm. tietoturvapäivitykset loppuvat, jolloin alusta jää avoimeksi uhkille. Tietyt versiopäivitykset parantavat myös ohjelmiston suorituskykyä. Jos nämä päivitykset jättää välistä, antaa samalla kilpailijoille kilpailuetua.

Esimerkiksi Adobe Commercen versiosta 2.3 kannatti päivittää versioon 2.5, jotta alustan ydin on jatkossa kevyempi ja helpompi päivittää. Tämä kyseinen minor release mahdollisti mm. maksumoduulien pudottamisen pois ydinalustalta, jolloin ohjelmisto toimii tehokkaammin kaupankäynnin moottorina ja maksuja voidaan hallinnoida integroitavien lisäosien kautta. Suorituskyvyn paranemisen lisäksi, tämä tarkoittaa käytännössä suoraviivaisempia ja nopeampia versiopäivityksiä jatkossa.

Kun Adobe Commerce -ohjelmistoa päivitetään säännöllisesti, pysyy kokonaistyömäärä maltillisena. Jos jättää välistä useampia päivityksiä, edessä odottaa valtava työmäärä, kun kaikista uusista ominaisuuksista yritetään saada kiinni ja samalla varmistaa, että kokonaisuus pysyy toimivana. Mitä useampi versio menee ohi, sitä suuremmaksi kasvavat riskit, että jotain menee rikki. Pienemmissä palasissa tehdyt päivitykset varmistavat, että laatu pysyy korkealla ja suurempia remontteja ei ohjelmistoon tarvitse tehdä.

“Ei ole ennenkuulumatonta, että versiopäivitykset laahaavat perässä. Jos päivityksiä ei ole tehty vähään aikaan, kannattaa päivitysurakka antaa osaavan kumppanin tehtäväksi. Asiantuntijat ottavat uusimman version käyttöön turvallisesti varmistaen kaikkien järjestelmien yhteensopivuuden.”

Jani Maljanen

Head of Engineering, Vaimo Nordics

 

Vaimolla monitoroimme asiakkaamme puolesta, että päivitykset ovat ajan tasalla. Kriittisiin ja tärkeisiin tietoturvapäivitykseen reagoimme heti, ja muiden päivitysten kohdalla noudatamme asiakkaan kanssa sovittua suunnitelmaa päivityksien tekemiselle. Lähtökohtaisesti seuraamme päivityksissä Adoben julkaisuaikataulua ja näin asiakas voi huomioida nämä jo etukäteen resursoinnissa ja budjetoinnissa.

Haluaisitko tietää, miten Adobe Commerce -päivityksen käyttöönotto tapahtuu käytännössä Vaimon prosessin mukaisesti? Lue koko artikkeli täältä »

Pinterest
Vaimo Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Vaimo Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Markkinointi
Tuotanto
Viestintä

Erikoisosaaminen

Sisällönhallinta
Verkkokaupparatkaisut
Webkehitys

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi

Omat tagit

Vaimo Nordics
Vaimo
Adobe Commerce
verkkokauppa
Päivitys
versiopäivitys

Siirry yrityksen profiiliin Vaimo Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Vaimo Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Vaimo Finland - Muita referenssejä

Vaimo Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia