Helsingissä testattiin elokuun viimeisellä viikolla apteekkituotteiden kuljetusta droneilla. Lauttasaaressa sijaitsevan apteekin ja Jätkäsaaren välillä suoritetut lennot sujuivat kokeilussa mukana olleen Forum Virium Helsingin asiantuntijan mukaan hyvin.

– Olimme tyytyväisiä kokeiluun, vaikka sää pilasi mahdollisuudet toteuttaa lentoja kaikkina suunniteltuina päivinä. Tarkoitus oli saada ensikäden puraisu siitä, miten tällainen kuljetusmuoto voisi toimia, Jätkäsaari Mobility Lab -hankkeen projektisuunnittelija Matias Oikari kertoo. 

Apteekkituotteet valittiin kokeiluun, kun dronekuljetuksia testannut yritys huomasi, ettei Jätkäsaaressa ole apteekkia. Medikaalituotteilla tiedetään myös olevan paljon potentiaalia droneilla kuljetettavaksi. 

Kotiovelle tuotteita ei vielä pystynyt tilaamaan, vaan ne toimitettiin noudettavaksi erilliseltä laskeutumispaikalta. Oikari kertoo, että paikan päältä tavatuilta asiakkailta saatu ensimmäinen palaute oli pelkästään positiivista.

– Yleisfiilis oli innostunut. Kehuttiin toimituksen nopeutta. Tällainen vaihtoehto nähtiin hyvänä erityisesti sellaisiin hetkiin, kun ihmisellä ei ole aikaa jalkautua apteekkiin.

Sopivat käyttötarkoitukset esiin

Sää vaikuttaa dronejen lennättämiseen. Esimerkiksi tuuli voi aiheuttaa isoja yllätyksiä, jos käytössä on pieni ja kevyt laite. Testijaksolle sattuneet sadepäivät tarjosivatkin Oikarin mukaan kullanarvoista tietoa jatkoa ajatellen

– Helsingissä sää ei ole aina hempein mahdollinen ja täällä tuulee usein. Rannikolla yksi potentiaalinen tulevaisuuden käyttötapaus olisivat dronekuljetukset saariin. Nyt pääsimme näkemään, kuinka säätila mahdollisesti rajoittaisi niitä, hän sanoo.

 

Helsingissä toteutetussa kokeilussa dronet kuljettivat apteekkituotteita Lauttasaaresta Jätkäsaareen.

 

Teknologian kehittyessä myös sää alkaa näytellä koko ajan pienempää roolia dronekuljetuksissa. Oikari uskoo, että tulevaisuudessa lennetään jo haastavissa olosuhteissa. Kaupallisista lennoista puhuttaessa hän nimeääkin säätä suuremmaksi haasteeksi sopivien käyttötarkoitusten löytämisen.

–  Kokeilujen kautta voidaan selvittää, minkälaisia palveluita dronejen ympärille voisi kaupungeissa kehittää. Sopivien käyttötapausten paikantaminen ja testilennot ovat oleellisia askeleita kohti pysyviä palveluita.   

Sähkökäyttöiset dronet vähentävät päästöjä

Tuotteita tilaaville asiakkaille dronekuljetusten suurin hyöty saattaa olla oman ajan vapautuminen muuhun kuin ostosreissuun. Isommassa kuvassa vaikutukset voisivat nousta paljon suuremmiksi, sillä parhaimmillaan dronejen yleistyminen tarkoittaisi logistiikasta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen vähentämistä.

Forum Viriumin Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hankkeen projektipäällikkö Suvi Vähä-Sipilä kertoo, että muiden kulkuneuvojen tapaan dronejen aiheuttamat päästöt riippuvat käytetyn kopterin ominaisuuksista.

Dronejen hyödyntäminen esimerkiksi liikenneruuhkien tai metsäpalojen havaitsemiseen voisi vähentää päästöjä myös välillisesti.”

– Alhaisen painon ja kevyen rakenteen vuoksi dronejen hiilidioksidipäästöt ovat vähäisiä verrattuna polttomoottorikäyttöisiin ajoneuvoihin. Jos tehtävän voi suorittaa pienellä ja sähkökäyttöisellä dronella, on kulutuskin pientä. Suurten polttomoottorikäyttöisten tai hybrididronejen kulutus on vastaavasti suurempaa. 

Vähä-Sipilän mukaan droneista voisi olla hyötyä päästöjen vähentämisessä etenkin pienrahtikuljetusten yksittäisjakelussa, kun matkat ovat pitkiä. Hänen koordinoimassa hankkeessa on tarkoitus tehdä koelentoja esimerkiksi Oikarin mainitsemiin saariin. Muihinkin vaikeakulkuisiin paikkoihin droneilla pääsisi näppärästi.

– Dronejen hyödyntäminen esimerkiksi liikenneruuhkien tai metsäpalojen havaitsemiseen voisi vähentää päästöjä myös välillisesti, Vähä-Sipilä pohtii.

 

Kuvat: Vesa Laitinen