Wikipedia täyttää huomenna 15.1. kaksikymmentä vuotta. Nykypäivänä se on internetin kuudenneksi suosituin verkkosivusto maailmalla, mutta 20 vuotta sitten Wikipedian menestystä olisi ollut vaikea ennustaa. Sen edeltäjä Nupedia, vertaisarviointiin perustunut avoin tietosanakirja, epäonnistui kun sinne ei juurikaan julkaistu artikkeleita kahden vuoden aikana. 

Epäonnistumisesta huolimatta Nupedian perustaja Jimmy Wales sekä toimittajaksi palkattu Larry Sanger perustivat Wikipedian 15.1.2001, yhdellä tärkeällä erolla Nupediaan – uuden wiki-periaatteen mukaisesti artikkeleita saattoi toimittaa kuka tahansa. Siitä lähtien Wikipedia on ollut vapaa, ilmainen ja avoin tietosanakirja, jonka päivittäminen perustuu vapaaehtoisten aktiivisuuteen.

Jimmy Walesin mukaan Wikipedian tavoitteena on “maailma, jossa ihan jokaiselle ihmiselle planeetalla annetaan vapaa pääsy kaikkeen ihmisen tietoon.”

Walesin mukaan Wikipedian tavoitteena on “maailma, jossa ihan jokaiselle ihmiselle planeetalla annetaan vapaa pääsy kaikkeen ihmisen tietoon.” Nykypäivänä Wikipediassa on kaikki kieliversiot yhteenlaskettuna julkaistu yli 55 miljoonaa artikkelia, ja artikkelimäärällä laskettuna englanninkielinen Wikipedia on suurin englanninkielinen tietosanakirja. Suurimmalle osalle ihmisistä Wikipedia on tuttu koulutöistä, väittelyiden selvittämisestä tai uteliaisuuden tyydyttämisestä. Mutta tiesitkö nämä faktat Wikipediasta?

 

Jimmy Wales marrakuussa 2011.

 

1. Kukaan, ei edes Wikipedian perustaja Jimmy Wales, ei tiedä mikä ensimmäinen Wikipediassa julkaistu artikkeli oli. Tämä johtuu ohjelmistosta, jota Wikipedia käytti aikaisina päivinään – kun artikkelia tuolloin editoitiin, aikaisempi versio poistui täysin. Wikipedian perustamispäivältä ei tämän takia ole jäänyt jäljelle yhtäkään edittiä. Tiedämme kuitenkin, että ensimmäiset Wikipediaan kirjoitetut sanat olivat “Hello, world!”, sillä Jimmy Wales kirjoitti nämä itse sivustoa testatakseen.

Tiedämme, että ensimmäiset Wikipediaan kirjoitetut sanat olivat “Hello, world!”, sillä Jimmy Wales kirjoitti nämä itse sivustoa testatakseen.

2. Wikipedia on ainoa voittoa tavoittelemattoman organisaation ylläpitämä sivusto maailman käytetyimpien sivustojen joukossa. Wikipedian on vuodesta 2003 asti omistanut Wikimedia-säätiö, joka rahoittaa toimintansa lahjoituksilla. 

3. Suomenkielinen Wikipedia avattiin vuonna 2002, ja se on nykypäivänä Wikipedian 25. suurin kieliversio artikkelimäärässä mitattuna. Suomenkielisten artikkelien määrä, 500 978 (1/2021), on suhteellisen korkea verrattuna suomen kielen puhujiin. Kaskisen kaupungista kertova artikkeli oli luultavasti ensimmäinen suomenkielisessä Wikipediassa julkaistu artikkeli.

Suomenkielinen Wikipedia on nykypäivänä Wikipedian 25. suurin kieliversio artikkelimäärässä mitattuna.

4. Wikipedian etusivua on vuodesta 2016 asti katseltu keskimäärin 58 miljoonaa kertaa päivässä. Yksittäisen artikkelin ennätys suurimmasta katselukertojen määrästä yhtenä päivänä kuuluu näyttelijä Chadwik Bosemanin artikkelille, jota luettiin hänen kuolemansa jälkeisenä päivänä 29. elokuuta 2020 9,929,065 kertaa. Artikkeli pysyi Wikipedian päivän luetuimpana myös seuraavat viisi päivää. 

5. Wikipedian luotettavuutta on moneen otteeseen kyseenalaistettu, sillä artikkeleita saa lähtökohtaisesti editoida kuka tahansa. Wikipedialla on kuitenkin omat tarkat ohjeistuksensa ja laatukriteerinsä artikkeleille, ja usein väärä tieto editoidaan nopeasti pois.

Helsingin Sanomien 2013 tekemässä selvityksessä 70% tarkastelluista Wikipedian artikkeleista sai hyvän tai erinomaisen arvosanan faktojen osalta. Wikipedia pitää myös listaa eniten vandalismia kohtaavista artikkeleista, jotta editorit voivat pysyä niiden osalta tarkkana.

 

Lähteet: Wikipedia, Quartz, Mashable
Kuvan lähde: FCDO

 

Lue myös:

Näin syntyi World Wide Web – Tim Berners-Leen innovaatio on muuttanut nykyihmisen elämän kaikkia osa-alueita

Maailman ensimmäinen ohjelmoija Ada Lovelace oli aatelinen, joka suunnitteli lentävää laitetta ja pohti tekoälyä

Älypuhelimella pelattava My2050-seikkailupeli havainnollistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia

Uuden Green paths -reittioppaan avulla voi valita hiljaisimman ja ilmanlaadultaan parhaan pyöräily- tai kävelyreitin

Parhaat ilmaiset retkeilysovellukset Androidille ja iOSille