Millaista on elämä tulevaisuudessa? Miten ilmastonmuutos silloin näkyy? 

Näihin kysymyksiin tarttuu 30 vuoden päähän sijoittuva My2050-seikkailupeli, jonka pelaajat ratkovat tunnin ajan pulmatehtäviä oikeassa kaupunkiympäristössä. Pelin päähenkilö on 2050-lukua elävä ilmastovloggari Niha Bee, joka tehtävien lomassa kertoo pelaajille tarinoita tulevaisuudesta.

Kaikille avoimen ja ilmaisen pelin on kehittänyt yhteiskunnallisiin elämyspeleihin erikoistunut Visia GameFactory. Hankkeessa on ollut mukana myös joukko yhteistyökumppaneita.

– Peliä pelataan älypuhelimella X-routes-pelisovelluksella. Pelata voi yksin, ystävien tai perheen kanssa, mutta alle 12-vuotiaille suositellaan pelaamista aikuisen seurassa, kertoo Visia GameFactoryn Elina Harju.

Pelin päähenkilö on 2050-lukua elävä ilmastovloggari Niha Bee, joka tehtävien lomassa kertoo pelaajille tarinoita tulevaisuudesta.”

Hän vakuuttaa, ettei pulmatehtävien ratkominen vaadi aiempaa tietämystä ilmastonmuutoksesta, vaan pelissä etenemiseen riittää nokkeluus ja tarkkaavaisuus. Parhaiten pärjänneet pelaajat pääsevät myös pelin verkkosivuilta löytyvälle TOP10-listalle. Harju kertoo, että toistaiseksi vain yksi joukkue on onnistunut keräämään tehtävistä täydet pisteet.

– Haastetta kyllä riittää kaikille.

Teinitkin innostuivat ulkona kisailusta

Tällä hetkellä My2050 on pelattavissa neljässä kaupungissa. Helsingissä ja Espoossa se julkaistiin jo loppuvuodesta 2018. Maaliskuussa peli saapui Tampereelle ja elokuun alusta alkaen seikkaileminen on onnistunut myös Vantaalla. Esimerkiksi Helsingissä pelin rastit sijoittuvat Kansalaistorin läheisyyteen ja Tampereella Tammerkosken rannoille sekä Näsinpuistoon. 

 

My2050-pelin päähenkilö on 2050-luvulla elävä ilmastovloggari Niha Bee. Kuva: Visia GameFactory

 

Vaikka My2050 ei ole suunnattu ainoastaan lapsille ja nuorille, on sen ajankohtainen teema houkutellut pelaajia erityisesti koulumaailmasta.

– Peli tarjoaa paljon tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista meidän elämäämme ja tulevaisuuden yhteiskuntaan. Pelaaminen herättää varmasti ajatuksia monesta eri näkökulmasta, ja siksi se on ollut koululaisten ja opiskelijoiden käytössä, Harju pohtii.

Pelissä ei saarnata tai jaella tuomiopäivän uutisia, vaan keskitytään ratkaisuihin.”

Visialla uskotaan, että pelillistämisen avulla ilmastonmuutoksen vaikutukset voidaan havainnoida tehokkaammin ja tuoda konkreettisemmiksi. Pelissä globaalia haastetta on kuitenkin lähestytty positiivisella ja innostavalla otteella. 

– Siinä ei saarnata tai jaella tuomiopäivän uutisia, vaan keskitytään ratkaisuihin.

Harju kertoo, että opettajat ovat kiitelleet peliä, joka on saanut myös teini-ikäiset innostumaan ulkona kisailusta. 

– Oppilaat ovat tykänneet erityisesti pelin haastavista älypähkinöistä, ulkona liikkumisesta, kisailusta luokkatovereiden kanssa ja materiaalin ainutlaatuisuudesta. Tällainen pelihän on oppimateriaalina poikkeuksellinen. My2050 on puhutellut myös aikuisia pelaajia, jotka ovat kommentoineet sen sisältöjä mielenkiintoisiksi, päähenkilöä ihastuttavaksi ja pelikokemusta hauskaksi.

Vielä Harju ei osaa sanoa, milloin peli päästään viemään seuraaviin kaupunkeihin. Keskustelut moneen suuntaan on kuitenkin avattu.

 

Tarkemmat peliohjeet löytyvät My2050-pelin kotisivuilta.

 

Kansikuva: Visia GameFactory