Siinä missä puhdas ilma, hiljaisuus ja vihreys ovat terveydelle hyödyksi, altistuminen ilmansaasteille ja melulle voivat aiheuttaa lukuisia terveysongelmia. Onneksi puhtaampi, rauhallisempi ja vihreämpi reitti saattaa olla vain hieman lyhyintä reittiä pidempi.”

Kuvaus osuu silmiin uuden Green Paths -reittioppaan etusivulla. Sovelluksen takaa löytyy Helsingin yliopiston Digital Geography Lab -tutkimusryhmä ja se on syntynyt osana Helsingin kaupungin koordinoimaa Healthy Outdoor Premises for Everyone HOPE-hanketta, yliopisto kertoo syyskuun lopussa julkaisemassa tiedotteessaan. Toistaiseksi sovellus on vielä prototyyppi, joka toimii Helsingin lisäksi Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella.

Reittioppaan tarkoituksena on tarjota pyöräilijöille ja kävelijöille mahdollisimman miellyttäviä matkaympäristöjä, sillä ympäristön laadun on todettu vaikuttavan oleellisesti matkakokemukseen.

”Yleensä reittioppaat tarjoavat nopeimpia tai suorimpia reittejä, mutta miellyttävyyttä ja terveellisyyttä ei huomioida”, Digital Geography Lab -tutkimusryhmään kuuluva professori Tuuli Toivonen sanoo tiedotteessa.

Ohjaamalla pyöräilijät ja kävelijät miellyttävämpään matkaympäristöön reittiopas pyrkii edistämään kaupunkiliikkujien terveyttä ja hyvinvointia.”

”Ohjaamalla pyöräilijät ja kävelijät miellyttävämpään matkaympäristöön reittiopas pyrkii edistämään kaupunkiliikkujien terveyttä ja hyvinvointia. Toivomme sen edistävän myös ilmastollisesti vastuullista ja kestävää kaupunkiliikennettä”, toteaa sovellusta kehittänyt Helsingin yliopiston tutkija Age Poom.

 

Millainen oli Green Pathsin mukaan hiljaisin pyöräilyreitti Helsingin päärautatieasemalta Kumpulan kampukselle maanantaiaamuna? Matka-ajassa mitattuna vain 5 minuuttia hitaampi kuin nopein ja meluisin reitti.

Lähdekoodi löytyy GitHubista

Green Paths optimoi reittien valinnan ympäristöaltistuksen kustannusten ja matkan keston perusteella, jonka jälkeen se tarjoaa joukon reittejä lyhimmästä pidempiin mutta terveellisempiin.

Reittiopas hyödyntää reaaliaikaista ilmanlaatudataa ja kaupungeissa tehtyjä melutason mittauksia. Katu- ja polkuverkosto haetaan joukkoistamalla tuotetusta OpenStreetMap-aineistoista.

Reittiopas hyödyntää reaaliaikaista ilmanlaatudataa ja kaupungeissa tehtyjä melutason mittauksia.

Sovelluksen lähdekoodi on julkaistu pilvipalvelu GitHubissa. Kehittäjät toivovat, että se auttaa muiden matkasovellusten kehittäjiä ottamaan entistä paremmin huomioon myös ympäristön laadun.

Green Paths -reittiopas löytyy suomeksi ja englanniksi mobiilikäyttöiseltä verkkosivulta green-paths.web.app. Sovelluksen esittelyvideon voit katsoa alta:

 

 

Myös Pirkanmaalla liikkuvien pyöräilijöiden iloksi on kehitetty uusi verkkopalvelu. Uutisoimme viime viikolla Ilmatieteen laitoksen ja tamperelaisen Infotripla Oy:n kehittämästä Pyöräilysää-palvelusta, joka kertoo käyttäjälle 12 tunnin pyöräilysääennusteen Tampereella ja lähialueilla.

 

Lue myös:

Älypuhelimella pelattava My2050-seikkailupeli havainnollistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia

Ympäristöystävällisiä innovaatioita – esittelyssä 6 suomalaista kestävän kehityksen startupia 

Helsinki on maailman toiseksi älykkäin kaupunki – älykaupunkivertailun TOP 3 kärjessä Singapore, Helsinki ja Zürich