Ville Pouhula hyppää linjoille Google Meetiin kotoaan Joensuusta. Viime kuukausina kotitoimistoja on noussut ympäri Suomea, mutta Pouhulan elämään etätyöskentely on kuulunut jo vuodesta 2007, jolloin hän aloitti ensimmäisessä it-alan työpaikassaan Moveniumilla. Vaikka yrityksen toimisto sijaitsi Espoossa, tarjottiin Pouhulalle mahdollisuutta työskennellä Pohjois-Karjalasta käsin.

Kolme vuotta sitten hän siirtyi Montel Intergalacticille ja toimii tällä hetkellä MontelCare-palvelun teknologiajohtajana. Kotona työskentelyn suurimmaksi plussaksi hän nimeää vankkumattoman työrauhan.

– Ohjelmistokehittäminen vaatii keskittymistä. Oman työhuoneen rauhassa keskityn eri tavalla kuin toimistolla, jossa viettämäni päivät ovat pyhitetty pääasiassa sosiaaliseen kanssakäymiseen, hän myhäilee.

It-ala mielletään etätyöskentelyn tienraivaajaksi, mutta Pouhula kertoo monen yrityksen vaativan it-konsultilta jatkuvaa läsnäoloa toimistolla.

– Jokaisessa projektissa on tapaamisia, jotka edellyttävät konsultilta läsnäoloa paikan päällä. Varsinaisen päivittäisen työnteon kannalta on kuitenkin samantekevää, istuuko koodaamassa asiakkaan tiloissa vai etätyöpisteellä.

Oman työhuoneen rauhassa keskityn eri tavalla kuin toimistolla”

Aivan itsestään etänä työskentelevät tiimit eivät hitsaudu toimiviksi. Projektien onnistumisen kannalta Pouhula pitää ratkaisevana tiimin jäsenten välistä hyvää kommunikointia. Myös viestintäkanavan valintaan pitää panostaa.

– Vuosia sitten yhteydenpitoon käytettiin Skypeä, jossa kaikki kirjoittivat viestinsä samaan keskusteluun. Jokainen tiimin jäsen vastaanotti paljon viestejä, jotka eivät koskettaneet häntä itseään. Slackiin siirtymisen myötä eri aihepiireille pystyttiin luomaan omat keskustelunsa. Tiimin sisäisen viestinnän täytyy tukea sitä, että jokainen huomaa oman tehtävänsä kannalta oleelliset viestit ja pystyy priorisoimaan kriittiset työvaiheet. 

Alennusta kuukausimaksuun palvelun kaatuessa

MontelCare-palvelu sisältää kestävän pilvi-infrastruktuurin rakentamisen, valvonnan, ongelmatilanteiden ratkaisun sekä infrastruktuurin jatkuvan kehitystyön. Montelilaiset kutsuvat palvelua “pomminvarmaksi ja planeetan parhaaksi”. Pouhula vakuuttaa, ettei kyse ole pelkistä myyntipuheista.

– MontelCare-palvelussa käytetään tuotantovalmiita tuotteita, joiden tiedetään toimivan hyvin pilvimaailmassa. Olemme vakiinnuttaneet käyttämäämme tuotepalettia, jotta kaikilla asiakkailla olisi mahdollisimman samankaltainen järjestelmä käytössä. 

MontelCare-palvelussa käytetään tuotantovalmiita tuotteita, joiden tiedetään toimivan hyvin pilvimaailmassa.”

Niin varmoja Pouhula ja kollegansa ovat rakentamansa pilvi-infran kestävyydesta, että palvelun kaatuessa Montel lupaa responsiivisen alennuksen sen kiinteään kuukausimaksuun. Palvelua ylläpitävät ympäri maailmaa toimivat MontelCare-päivystävät. 

– Palvelua monitoroidaan 24/7-periaatteella. Jos päivystäjä ei jostain syystä pysty vastaamaan hälytykseen, automatisoitu järjestelmä ohjaa sen seuraavalle asiantuntijalle.

Vahvaa Kubernetes-osaamista

MontelCare-palveluun luottaa esimerkiksi seitsemässä maassa toimiva parturiliikeketju M Room, jonka käyttämä järjestelmä pyöri aiemmin toisen palveluntarjoajan konesalissa yhdellä palvelimella. Pouhula kertoo, että järjestelmä hajautettiin konttiteknologiaa hyödyntämällä.

Käytännössä konttiteknologiassa (eng. containers) on kyse siitä, että kokonainen sovellus tai järjestelmä pilkotaan osiin, joista jokainen pakataan omaan standardoituun konttiinsa. Tämän jälkeen kontit saadaan helposti siirrettyä esimerkiksi testausympäristöön tai pilvipalveluun, kuten M Roomin tapauksessa tehtiin.

Pouhulan mukaan hajauttamisen suurimpia etuja on se, etteivät palvelun yhdessä osassa ilmenevät ongelmat kaada koko järjestelmää. 

– Nykyisin kannattaa suosia toisistaan erillään toimivia, mutta keskenään keskustelevia palveluja. Hajautetussa ympäristössä muutokset päivitetään vain yhteen osaan, ja ilmenneet ongelmat vaikuttavat harvemmin koko järjestelmän toimintaan. Monoliittisessa ympäristössä tilanne on päinvastainen ja pienikin funktio voi hajottaa esimerkiksi tietokantayhteyden, jolloin koko järjestelmä lakkaa toimimasta.

Pouhula kertoo, että seuraavaksi MontelCare-asiantuntijat pääsevät aloittamaan M Roomin järjestelmän jatkokehityksen. Yrityksen vastuulla on ollut myös partureille suunnatun uuden käyttöliittymän tekeminen.

Toukokuussa Montelin asiakaskokemuspäällikkö Anna-Maria Rusi totesi Ite wikille olevansa ylpeä Montelin vahvasta Kubernetes-osaamisesta. Pouhulalla ja neljällä muulla montelilaisella onkin takataskussaan Certified Kubernetes Administrador (CKA) -sertifikaatti.

– CKA-sertifikaattia ei voi saada vastaamalla monivalintakysymyksiin, vaan se suoritetaan oikeassa Kubernetes-ympäristössä todellisia tapauksia ratkomalla. Kyseessä on vaativa testi, jota kokeneimmatkaan konttiteknologian konkarit eivät aina läpäise ensiyrittämällä, Pouhula selittää.

Oma arkeni on helpottunut valtavasti, kun olen tehnyt selkeän rajan työ- ja vapaa-ajan välille.”

Työpäivä on kääntymässä pikkuhiljaa loppua kohden, kun päätämme haastattelua. Palaamme vielä hetkeksi siihen, miten uusi normaali on mahdollisesti saanut monet havahtumaan etätyöskentelyn hyviin puoliin. 

Pouhulalla on neljä lasta, jotka pitävät hänet kiireisenä työajan ulkopuolella. Hänen mukaansa kotoa käsin työskentely on auttanut uran ja suurperheen elämän yhteensovittamisessa. Kaikista tärkeimmäksi Pouhula kokee silti sen, että hän ymmärtää kotonakin sulkea tietokoneen ajoissa. 

– Moni kotona työskentelevä tekee hommia pienissä erissä pitkin päivää ja läppäri aukeaa vielä illallakin, kun istutaan perheen kanssa sohvalla katsomassa televisiota. Itselleni sellainen ei sovi. Työskentelen kahdeksasta neljään ja sen jälkeen siirryn viettämään aikaa perheeni kanssa. Oma arkeni on helpottunut valtavasti, kun olen tehnyt selkeän rajan työ- ja vapaa-ajan välille.

 

Lue lisää MontelCare-palvelusta 

 

Montel Intergalacticin Ite wiki -profiili

Montel Intergalacticin verkkosivut